Inceputul

Inca de cand m-am nascut am auzit si simtit mai tot timpul un sunet si o forta ciudata. Mai tarziu am aflat ce era. In fiecare zi ma duceam impreuna cu tatal meu la locul lui de munca. Nu era o munca obisnuita. Era patronul unei centrale electrice pe baza de combustibili fosili: petrol si carbune. Generatoarele de putere mare faceau un zgomot ca cel facut de milioane de albine ce se afla in acelasi loc. Acesta era zgomotul care mi-a fost alaturi in timpul copilariei si apoi de-a lungul vietii.

Centrala electrica detinuta de tatal meu era cea mai mare pentru acea vreme: alimenta cu energie electrica 2 orase. Cu timpul, tata a simtit ca poate oferi mai mult si a inceput extinderea. A incercat pentru inceput sa conecteze orasele cele mai apropiate deoarece costurile erau minime. Dar energia devenea insuficienta, asa ca a inceput constructia de noi centrale, mai scumpe dar si mai puternice. Progresul tehnologic a adus cu sine folosirea de noi resurse pentru producerea de energie electrica.

Resurse precum biogazul, obtinut din fermentarea gunoiului menajer, plutoniul care este radioactiv, sau energia eoliana au dus la o extindere promitatoare pentru afacerea noastra de familie.

Prezentul

In acest moment sunt alaturi de tatal meu pentru a conduce ce-a mai mare retea de centrale electrice din Germania. Impreuna planificam productia de energie tinand cont de resursele ce se pot achizitiona de pe piata libera. Incercam sa unim cat mai multe orase intre ele si sa le alimentam. In curand ne vom extinde reteaua energetica si in celelalte orase mai departate.

Pe piata de energie nu suntem singuri. Pe langa noi mai sunt si alte companii care incearca sa obtina suprematia zonei. Competivitatea dintre jucatorii de pe piata de energie a dus la o scumpire a materiilor prime necesare si la interconectarea dintre orase. Cu toate acestea, aparitia de noi dispozitive electronice cat mai diversificate determina un consum de energie electrica mai mare, astfel ca intr-un oras se ajunge la cate 2-3 furnizori de energie si la o specializare a fiecaruia. Specializarea se refera la resurse cat mai ieftine ce nu sunt folosite de competitori.

Viitor

Incercam sa investim si in dezvoltare pentru a gasi surse alternative de energie care sa nu consume combustibili fosili sau nucleari. Energia eoliana sau lumina solara par a fi viitorul in producerea de energie electrica. Trebuie sa protejam planeta, sa diminuam poluarea atmosferei si astfel sa oprim incalzirea globala ce ne afecteaza vietile noastre.
Atata timp cat Soarele ne incalzeste si ne lumineaza, ne ofera energie fara niciun pic de efort. Totul este sa folosim dispozitive de captare si de inmagazinare cat mai performante.

Incercam sa nu mai folosim plutoniu ca materie prima in centralele noastre electrice. Ultima centrala nucleara va fi inchisa anul viitor. Plutoniul este o resursa scumpa, rara si care distruge natura. Riscurile sunt foarte mari atunci cand se folosesc asemenea centrale deoarece pot aparea accidente care sa duca la explozii puternice.

Sper ca urmasii mei sa duca mai departe traditia inceputa de noi, sa gaseasca resurse de energie regenerabila, iar omenirea sa nu mai fie dependenta de combustili fosili sau nucleari.