In weekend, impreuna cu sotia Oitza Neagra, am reusit sa jucam inca un joc din cele luate de la Essen 2011 – Trajan, despre care am mai vorbit in prezentarea detaliata a componentelor.

Ei bine, acest board game realizat de Stefan Feld este un gamer’s game (joc pentru jucatori), nu l-as recomanda pentru incepatori sau pentru cei care nu au rabdare sa asculte reguli. Regulamentul pare un pic alambicat pana nu duci un joc pana la capat, nu vei putea intelege 100% ce au vrut sa spuna in el.

Find un joc de dezvoltare, Trajan te poarta in Imperiul Roman unde trebuie sa iti cresti influenta in diferite domenii si sa castigi cat mai multe puncte de victorie.

Am recunoscut in Trajan mai multe jocuri de societate,  cum ar fi Agricola sau Puerto Rico – mai exact mecanicile din ele, iar mecanismul de la jocurile Mancala, folosit pentru a determina ce actiuni va face un jucator, este superb implementat.

Jocul se desfasoara pe parcursul a 4 trimestre, fiecare trimestru avand 4 runde. Dupa aceste 4 runde, trebuie sa indeplinesti nevoile poporului, lucru similar cu faza de Harvest de la Agricola.

Vei putea face 6 tipuri de actiuni: sa construiesti, sa faci comert, sa iei jetoane de la Forum, sa folosesti armata, sa influentezi Senatul si sa plasezi jetoane Trajan pe tabla individuala de joc.

Acum pare destul de simplist jocul, dar pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, am tot stat cu regulamentul in mana pentru a elucida anumite mistere din reguli si a intelege ce a vrut sa spuna Ferdinand Kother atunci cand a tradus in limba engleza regulamentul pentru ca trebuie sa recunosc, pe alocuri, are niste exprimari ceva mai dubioase.

Chiar daca am mancat bataie de la Oitza Neagra cu un scor destul de mare (Oitza 119, eu 96), pot spune ca la urmatoarele jocuri, ma voi perfectiona, exact cum este scris si in regulament: “indiferent de rezultatele primelor jocuri, pe masura ce joci, te perfectionezi”.

Ca o concluzie, asta pana cand o sa-l mai joc de cateva ori si o sa revin cu un review (prezentare detaliata), desi am ales sa cumpar Trajan doar pentru grafica lui, renumele designerului, cateva randuri despre mecanici si tematica acestuia citite in prealabil, nu am facut o alegere proasta, chiar imi pare foarte bine ca am decis sa-l achizitionez si sa il aduc in colectia personala, chiar daca poate nu va vedea prea des masa de joc “datorita” celorlalte 20 de jocuri noi.