Timeline: Inventions este un joc de carti (card game) gandit de designerul Frédéric Henry pentru 1 pana la 8 jucatori si lansat in anul 2010 de Hazgaard Editions.
Daca esti fascinat de inventii, fie ca vrei sa inveti mai multe sau esti deja familiarizat cu multe dintre ele, probabil ca vei dori sa incerci acest joc.
Timeline: Inventions – Privire de ansamblu
Jocul vine intr-o cutie metalica de mici dimensiuni foarte frumos colorata si cu elemente in relief, ce poate fi luata in vacanta fara a ne pune problema spatiului. Interiorul plusat ofera un confort maxim celor 109 carti cu inventii pe care le gasim in cutie impreuna cu regulamentul de joc.
Timeline: Inventions – Cutie fata
Timeline: Inventions – Cutie spate
Timeline: Inventions – Interior cutie
Timeline: Inventions – Regulament de joc
Cartile au o grafica foarte placuta, iar imaginile sunt foarte sugestive. Asa ca persoanele care nu stau foarte bine cu limba engleza nu vor avea probleme.
Timeline: Inventions – Cartile de joc
Deci… ce-a fost mai intai: oul sau gaina? 😀 Glumesc.
In varianta Timeline: Inventions, intrebarea se transforma in: “becul sau ochelarii?”
Fiecare dintre cele 109 carti ale jocului ilustreaza o anumita inventie, iar intervalul de timp acoperit de cele 109 inventii este unul foarte generos: de la anul 2.000.000 inaintea erei noastre si pana in prezent.
Cartile au aceeasi imagine pe ambele fete, insa anul inventiei respective este trecut doar pe o parte.
Vazand componentele, modul de joc devine intuitiv. Regulamentul este totusi necesar pentru punctarea catorva aspecte legate de numarul de carti, decartare sau desemnarea castigatorului.
Cum se joaca Timeline: Inventions?
Fiecare jucator primeste un anumit numar de carti la inceputul jocului (in functie de numarul de jucatori). Cartile se impart si se aseaza in fata jucatorului cu anul inventiei in jos (doar nu trisam… 🙂 ).
Restul de carti sa aseaza intr-un teanc, iar din acesta se alege o carte care va fi pusa pe masa cu anul inventiei in sus pentru a constitui punctul de start al jocului.
Fiecare jucator, la randul sau, poate juca o carte prin plasarea ei la momentul potrivit din linia cronologica formata pe masa de joc. Cartea se joaca tot cu anul inventiei in jos si se intoarce dupa ce jucatorul a decis locul in care doreste sa o plaseze.
In cazul in care cartea respecta axa temporala, fiind corect incadrata intre cartile deja aflate pe masa, tura jucatorului se incheie cu succes.
Timeline: Inventions – Carti de joc aranjate cronologic
In caz contrar, cartea plasata nepotrivit se decarteaza, iar jucatorul trage o noua carte din teanc (pedeapsa!!! ).
Jocul continua astfel pana cand unul din jucatori reuseste sa aseze corect toate inventiile din fata sa, dar numai dupa ce se joaca o tura completa de joc (pentru a crea egalitate de sanse intre jucatori).
In caz de egalitate intre 2 sau mai multi jucatori, jocul va continua doar cu acestia, fiecare avand cate o inventie noua de jucat.
Greul vine pe masura ce tot mai multe carti sunt aliniate cronologic pe masa. Va fi din ce in ce mai greu sa plasezi o noua inventie daca nu stii cu exactitate anul ei, ci doar ai o vaga idee. Asa ca, ar fi bine sa joci ce e mai greu (sau nu stii) la inceput.
Timeline: Inventions poate fi placut si distractiv, insa la fel de bine poate fi frustrant sau stanjenitor. Depinde cat de bine stai la capitolul cunostinte si/sau… logica :). Cei care stau bine cu memoria s-ar putea ca dupa cateva partide sa invete o mare parte din carti, iar jocul sa-si piarda din farmec pentru ei. Noi inca nu am ajuns in aceasta situatie (sunt totusi 109 carti!).
Dar asta pana cand vor aparea in limba engleza de la Asmodee Timeline: Discoveries (iulie 2012) si Timeline: Events (septembrie 2012). Timeline: Discoveries va aduce 110 carti noi cu descoperiri, iar Timeline: Events alte 110 carti cu evenimente din istorie. Pe cutia jocului sunt mentionate si urmatoarele titluri Timeline: Monuments, Music si Arts & Literature. Acum sa va vedem!!!
PS: Daca va hotarati sa sleeve-uiti cartile din Timeline: Inventions, aveti grija ca:
– sunt 109 si nu va ajunge un set de 100 Mini USA de la Mayday Games :))
– cartile nu vor mai sta la fel de confortabil in cutie… 😀
Spor la joaca, dar si la invatat! 🙂