Articol scris de Dan Dascalescu – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

Tematica:

Jocul are loc la inceputul secolului 20 in Europa. Jucatorii folosesc bilete pentru a calatori prin cele mai faimoase orase de pe Batranul Continent. Si totusi un lucru nu imi este foarte clar nici dupa mai mult de 50 de jocuri. Sunt doar un om care calatoreste si am un fel de euro-pass pentru trenuri sau incerc sa imi construiesc un imperiu feroviar unde primesc puncte pe baza rutelor construite? Daca este vorba de prima, de ce nu sunt obligat sa leg rutele mereu una in prelungirea celeilalte ca doar nu zbor cu avionul intre ele? Daca incerc sa construiesc un imperiu feroviar, de ce primesc bilete de tren pe post de rute? Aceste detalii nu au o prea mare importanta pentru ca nu cred ca exista om caruia sa nu ii placa sa puna trenulete mici de plastic pe o harta foarte frumoasa.

Componente:

In cutie vom gasi o multime de piese care sunt realizate cu multa grija pentru calitate si detalii. Avem 240 de trenulete in 5 culori (45 din fiecare  culoare si cateva de rezerva), 15 statii (3 din fiecare culoare), 160 de carti, markere din lemn pentru punctaj, harta si un manual de 8 pagini cu regulile jocului. Insert-ul cutiei este din plastic si are loc special pentru toate componentele, chiar daca veti adauga mai tarziu si extensia Europa:1912 si veti pune in sleevuri toate cartile.

Regulile si Desfasurarea Jocului:

Jucatorii incep prin a primi cele 45 de trenulete si 3 statii in culorile alese de fiecare. Se continua prin a trage 4 tichete cu destinatii. Unul dintre ele este albastru (lung) iar celalte 3 sunt normale (scurte). Se aleg 2 pentru a fi pastrate, se dau cate 4 carti cu trenulete la fiecare jucator si jocul este gata de a incepe.

Obiectivul jocului este acela de a face cele mai multe puncte. Acestea se fac prin mai multe modalitati: pentru revendicarea unei rute intre doua orase, pentru completarea unui tichet, prin obtinerea bonusului pentru cel mai lung traseu si prin nefolosirea statiilor.

In tura sa fiecare jucator poate face una dintre cele 4 actiuni disponibile:

1. Sa traga mai multe carti cu trenuri

Acestea se pot trage fie dintre cele 5 carti care se vad, fie dintre cartile care sunt pe spate, fie orice combinatie intre aceste doua variante, cu mentiunea ca daca se trage o locomotiva din cartile la vedere, nu se mai face o alta actiune. Deasemenea, locomotiva nu poate fi cea de-a doua carte aleasa dintre cartile care se vad. Daca o locomotiva este trasa dintre cartile care nu se vad, tura continua in mod normal.

2. Sa revendice o ruta

Pentru a revendica o ruta un jucator trebuie sa decarteze carti cu trenuri de culoarea rutei si in cantitatea dreptunghiurilor de pe ruta. Exemplu: Se decarteaza 3 carti reprezentand trenulete rosii pentru o ruta de 3 spatii rosii si se pun in acel loc trenulete de culoarea jucatorului. O ruta trebuie construita intr-o singura tura, nu pe bucati. Exemplu: Nu pot plati pentru ruta de mai sus de 3 spatii rosii doar 2 carti acum, urmand ca in viitor sa mai folosesc o carte pentru a o completa.

Rutele gri se pot construi cu orice culoare de trenulete, dar trebuie sa fie toate de aceeasi culoare. Exemplu: pot construi o ruta de 3 gri decartand 3 carti rosii.

Unele din rutele de pe harta Europei au reguli speciale, respectiv tunelele si feriboturile. Pentru a construi o ruta cu feribot (cea care are pe unul dintre dreptunghiurile rutei o locomotiva) este necesara folosirea in loc de carti cu trenulete de diferite culori a cartilor de locomotiva. Pentru tuneluri este necesara dupa declararea si etalarea cartilor necesare constructiei tunelului sa se traga 3 carti din cartile care nu se vad si sa se arate tuturor. Daca vreuna dintre acestea arata culoarea declarata de cel care vrea sa construiasca sau o locomotiva, atunci el este obligat sa plateasca atatea carti in plus cate carti se potrivesc. Daca jucatorul nu poate sau nu vrea sa plateasca costul suplimentar isi ia inapoi cartile si tura lui se termina. El mai poate incerca in runda viitoare sa construiasca acelasi tunel. Exemplu: Incerc sa fac un tunel de 6 trenulete cu 6 carti albastre. Se trag din carti, iar cele 3 scoase sunt albastru, locomotiva si roz. Astfel eu trebuie sa platesc inca 2 carti albastre sau 2 locomotive sau sa renunt sa fac tunelul.

3. Sa traga mai multe tichete

In orice moment al jocului, un jucator poate alege sa traga mai multe tichete. Sunt trase 3 tichete normale si respectivul jucator e obligat sa pastreze unul. Acest lucru este incurajat mai ales dupa completarea biletelor initiale pentru a face mai multe puncte. Trebuie totusi tinut cont de faptul ca biletele necompletate se scad din totalul punctelor la sfarsitul jocului.

4. Sa construiasca o statie

Oricare jucator poate sa construiasca o statie in momentul in care este blocat intr-o anumita locatie. Statia se construieste intr-un oras care nu are deja una si permite folosirea unei singure linii care nu apartine respectivului jucator pentru a-si completa tichetele. Prima statie este construita prin decartarea unei carti, a doua prin decartarea a doua carti de aceeasi culoare, iar a treia prin decartarea a 3 carti de aceeasi culoare. Fiecare statie ramasa nefolosita valoreaza 4 puncte la sfarsitul jocului.

Jocul se incheie cand unul dintre jucatori are 2 sau mai putine trenulete, moment in care se declanseaza o ultima tura dupa care se numara punctele. Punctajul final are urmatoarea formula: valoarea tichetelor completate + valoare rutelor cu trenulete proprii + bonus (daca este cazul) + statii ramase nefolosite – tichete necompletate. Cel cu punctajul cel mai mare castiga.

Rejucabilitate

Jocul are o rejucabilitate mare data de tichetele variate de destinatii si de modul in care jucatorii prioritizeaza diferite locatii in defavoarea altora. In functie de numarul de jucatori si de biletele de destinatii trase unele jocuri vor fi mai stranse cu mai multi jucatori concurand pentru aceleasi rute, iar altele vor fi mai lejere, cu un numar mic de jucatori incercand sa faca cat mai multe rute in parti diferite ale hartii. Cu mai multi jucatori, creste factorul de interactivitate foarte mult, pe cand cu 2 sau 3 jocul este mai mult o cursa de acumulare a tichetelor.

Verdict final

 Acest joc este unul care va placea in special celor noi in ale jocurilor pentru ca are o dificultate foarte mica si se aseamana cu un alt joc destul de cunoscut: Rummy (Remi). Faptul ca reprezinta harta Europei impreuna cu capitala Romaniei pe harta este un mare bonus la capitolul familiaritate in defavoarea celolalte editii care au harta SUA, a Germaniei, a Elvetiei sau chiar a tarilor nordice. Interactiunea intre jucatori este mare, iar acest lucru nu face decat sa sporeasca atractivitatea jocului. Dupa cateva zeci de jocuri este posibil ca biletele sa para cunoscute, in special destinatiile lungi, dar o data adaugata extensia Europa: 1912 care dubleaza numarul de bilete, acestea vor fi suficient de diverse pentru multe jocuri. Jocul poate fi folosit cu succes pentru a introduce pe altii in tainele boardgamingului si am chiar experiente personale foarte reusite in aceasta privinta.

Ticket to Ride: Europe este un joc care are loc in orice colectie si merge jucat aproximativ oricand, chiar si cu bunica, cu sora mai mica si cu o matusa mai indepartata la o intalnire de familie.

Sursa foto: BoardGameGeek