In anul 2000, 2 pasionaţi, Scott Alden şi Derk Solko au lansat website-ul www.boardgamegeek.com, site ce avea să ajungă cel mai mare portal pentru tot ceea ce înseamnă Board Games. Cu sute de mii de utilizatori (unde fiecare îşi poate crea şi publica colecţia sa de jocuri, poate evalua jocurile sau îşi poate păstra istoricul jocurilor jucate), cu o bază de date în care se află virtual toate jocurile lansate vreodată, cu milioane de imagini uploadate de utilizatori, link-uri la regulamente şi alte resurse de pe Internet precum şi cu mii sau zeci de mii de fişiere uploadate de către utilizatori (cum ar fi tutoriale pentru jocuri, tabele ajutătoare, scheme pentru construcţia de cutii de depozitare piese si multe, multe altele), Board Game Geek este cea mai de preţ resursa de boardgaming de pe Internet. În continuare veţi afla mai multe despre structura informaţiilor şi punctele de interes major de pe site.

Prima pagină conţine cele mai recente post-uri pe forumuri, ultimele imagini uploadate (sau cele mai votate), jocurile cele mai căutate.

Pentru a căuta un joc aveţi la dispoziţie căsuţa de căutare din partea de sus a site-ului. Vom căuta jocul “Race for the Galaxy” şi intrăm pe pagina jocului de bază (primul din lista de rezultate).

Informaţii utile: anul apariţiei (2007), nota actuală Board Game Geek (7.95/10 în cazul nostru), numarul de voturi + un link la statistici (“Graph“) precum şi locul din clasamentul general (12) şi din clasamentul jocurilor de strategie (13).

Urmează informaţiile generale: designerul, artiştii graficieni, producătorul, anul lansării, numărul de jucători oficial (2-4), numărul de jucători recomandat de utilizatorii Board Game Geek (pe baza voturilor Race se joacă cel mai bine în 2 sau 4 jucători ), timpul de joc (60 min estimat), vârsta minimă oficiala precum şi cea recomandată de utilizatorii BGG prin vot, dependinţa de limbă (puteţi vedea daca veţi putea juca jocul fără sa cunoaşteti limba în care e produs), subdomeniul (Strategy), categoriile în care se încadrează (Card Game, etc), mecanicile (Hand Management, etc), extensiile apărute, nume alternative (din ediţii în alte limbi) şi linkul la site-ul producătorului.

Urmeaza alte secţiuni importante cum ar fi cele cu informaţii despre componente, temă, premii, etc. continuate cu secţiunea multimedia: imagini şi link-uri la video-review-uri şi alte materiale video:

Pagina se încheie cu alte câteva secţiuni extrem de importante: forumurile, biblioteca de fişiere şi statisticile. Secţiunea de fişiere conţine fişiere de diverse formate uploadate de utilizatorii înregistraţi cu scopul de a ajuta comunitatea prin tutoriale, liste de componente, statistici, tabele de ajutor, variante propuse.

Sectiunea de statistici este şi ea foarte interesantă. Printre valorile importante: nota (7.95), dificultatea votată de utilizatori (game weight) ca nota intre 1 si 5, un link la toate comentariile adăugate pentru acest joc, numărul de utilizatori ce deţin jocul, câţi il vor şi câţi îl oferă la schimb/vânzare, numar total de partide jucate înregistrate de utilizatorii Board Game Geek.

Utilizatorii înregistraţi au oricând posibilitatea să adauge un joc colecţiei lor, să-l noteze sau să-l comenteze, să înregistreze partide jucate, să intre în discuţii pe forum, să uploadeze poze şi în general să voteze oriunde se poate vota ceva.

Seria de articole Termeni in Board Games se bazeaza pe Ghidul Board Games pentru incepatori scris de Adrian Pirciu. Cu aceste articole incercam sa-i familiarizam pe incepatori cu termeni si concepte din lumea board games.