spiel-des-jahres-logo

In perioada 28 -30 Mai 2010 au fost alese jocurile ce vor candida la premiul oferit de Spiel des Jahres, incontestabila autoritate in domeniul jocurilor de societate. Jocul castigator se va anunta pe data de 28 iunie 2010 in Berlin. Au fost nominalizate 5 jocuri:

 

A la Carte – Karl-Heinz Schmiel

2010alacarte

Jocul a fost publicat pentru prima oara in 1989, reeditat in 2009 cu reguli imbunatatite si cu noi mecanici de joc. Jocul este recomandat pentru 3-4 jucatori, desi se poate juca si doar in 2 jucatori. Este un joc simpatic, pe teme culinare ce pune la incercare indemanarea culinara a jucatorilor. Fiecare jucator primeste o plita si o tigaie in miniatura. In fiecare runda jucatori pot mari caldura plitei, condimenteaza mancarea, fura retele celorlalti jucatori, totul fiind facut cu mare atentie pentru a nu strica mancarea.

 

Dixit – Jean-Louis Roubira

Dixit

Joc aparut in 2008, este un joc de petrecere pentru 3- 6 jucatori. In fiecare runda unul dintre jucatori este povestitorul. Se uita la cele 6 carti din mana sa si alege una. Pe baza cartii alese acesta formeaza o fraza si o spune tare celorlalti, dar fara sa le arate cartea respectiva. Ceilalti jucatori aleg din cartile lor pe cea care corespunde cel mai bine cu fraza spusa de povestitor si o dau acestuia fara a o arata. Povestitorul amesteca aceste carti impreuna cu a sa si apoi sunt intoarse cu fata in sus. Fiecare va paria apoi care este cartea povestitorului.

 

Fresco – Marco Ruskowski si Marcel Süßelbeck

Frescoboardgamebox

Jocul aparut in anul 2010 este pentru 2-4 jucatori, avand o durata de 45 de minute. Jucatorii sunt niste restauratori si trebuie sa refaca o fresca dintr-o biserica facuta in stil renascentist. Fiecare jucator porneste cu 5 muncitori si trebuie sa le planifice munca zi de zi.
Jocul are o structura modulara, dand jucatorilor posibilitatea de a decide cat de indraznet vor sa joace.

 

Portrayal (denumire germana: Identik) – William P. Jacobson si Amanda A. Kohout

2010identik

Jocul este aparut in 2006, sub denumirea de Identik. Este pentru 3-10 jucatori si este un joc de petrecere, dureaza 45 de minute. Jocul testeaza capacitatile fiecarui jucator de a descrie, desena si de a evalua imaginni traznite. In fiecare runda, pe rand, fiecare jucator descrie o imagine in timp ce ceilalti jucatori trebuie sa deseneze imaginea respectiva pe baza explicatiilor povestitorului.

 

Roll Through the Ages: The Bronze Age – Matt Leacock

Roll_Through_The_Ages

Jocul aparut in 2009 este un joc de strategie pentru 1-4 jucatori. Jucatorii folosesc zaruri pentru a obtine marfuri si muncitori pentru a-si construi civilizatiile. Muncitorii obtinuti sunt apoi folositi pentru a construi infrastructura ce va sustine muncile aditionale sau construirea de monumente ce vor aduce puncte. Pe de alta parte, marfurile sunt stranse si vor ajuta civilizatia sa se dezvolte. Imediat ce toate monumentele sau 5 dezvoltari sunt obtinute de catre un jucator, jocul se termina.

Pe langa acest nominalizari, cei de la Spiel des Jahres au oferit si o lista de jocuri recomandate, ce merita atentia noastra:

Level X, Stefan Risthaus
Mosaix, Christof Tisch
Don Quixote , Reinhard Staupe
Jäger und Sammler, Reiner Knizia
Jaipur, Sébastien Pauchon
Kamisodo, Peter Burley
Samarkand, David V.H. Peters & Harry Wu
Tobago, Bruce Allen
Hansa Teutonica, Andreas Steding
Endeavor, Carl de Visser & Jarratt Gray