Articol scris de Liviu Semacovschi (aka Supitza)

Pasiunea pentru board games nu este una dintre cele mai ieftine, mai ales daca se imbina si cu dorinta de a fi colectionar. Din acest motiv, inainte sa cumperi un board game trebuie sa te informezi corect si sa fii sigur ca faci o alegere buna. Fiecare joc pe care il cumpar are in spate zile, daca nu saptamani intregi de “sapaturi” si cautari pe net, multe review-uri citite si vizionate, cautari pe forumurile BGG. Numai dupa ce pot sa-mi formez o parere pertinenta despre un joc pot sa iau hotararea daca sa-l cumpar sau nu.

Uneori s-a dovedit ca am petrecut mai mult timp cautand articole despre un joc sau uitandu-ma la review-uri video decat jucand jocul, efectiv, dupa ce l-am cumparat. Cu toate astea, nu exista niciun joc in colectia mea pe care nu l-as juca, bucuros, oricand mi s-ar propune! Pana in momentul asta sunt bucuros de toate alegerile pe care le-am facut. Pentru a va ajuta sa luati decizii in cunostinta de cauza atunci cand vreti sa achizitionati un joc, am facut aceasta lista a site-urilor cu resurse si informatii care cred ca v-ar putea fi folositoare: 

BoardGameGeek.com – Gaming Unplugged Since 2000

Cea mai mare resursa pentru boardgames, o baza de date uriasa cu informatii despre orice joc, designer, editura; contine si articole, review-uri scrise/video, poze, sesiuni, linkuri pentru achizitia jocurilor de pe “BGG Marketplace” sau Ebay si multe, multe altele. 

TheDiceTower.com – A Podcast About Tabletop Games

Poate cel mai cunoscut autor de review-uri video si podcasturi pe tema jocurilor de societate este Tom Vasel, gazda seriei TheDiceTower Reviews. Pe langa review-uri, acesta face anual un top 100 si un top 200 al jocurilor care i-au placut cel mai mult (dintr-o colectie de peste 2000 de jocuri, asta e ceva). 

BoardGamesWithScott.com – Video Explorations and Reviews

Review-uri video pentru board games facute de prof.univ.dr. Scott Nicholson. Seria s-a oprit pe data de 31 Decembrie 2010, dar site-ul inca gazduieste cele 70 de episoade cu review-uri. Acum, Scott Nicholson este gazda unui podcast pe OnBoardGames.net si scrie pe BoardGameInfo.com 

ObsessedWithGaming.com

Podcasturi si review-uri video (o colectie impresionanta de link-uri catre review-urile propri, cat si ale altor review-eri) facute de Colin Sherman. Seria de review-uri video “Obsessed Board Gamers” s-a oprit la episodul numarul 32. 

BoardToDeath.tv

Review-uri video scurte (2-5 min) pentru o gama larga de board games. Gazde: Steve Nash, Michaela DiCesare si Felicia Mezzanotte. 

DrakkenstrikeVideos.com

Drakkenstrike este binecunoscut pentru seria de review-uri “Components Breakdown Series in HD”: o analiza a tuturor componentelor cu care vin jocurile si o descriere succinta a modului de joc.

GamesWithHayden.com

Review-uri video facute de Hayden Teeter si tatal sau, Mark Teeter. 

BookShelfGames.com – Video Instruction And Review For Designer Boardgames

Review-uri video foarte analitice si cuprinzatoare. Seria contine 35 de episoade. 

DownTimeTown.com

Articole si review-uri video facute de un scotian dement, Robert Florence. 

BasementBoardgamer.wordpress.com

Seria contine doar 10 episoade, iar episodul final a fost postat pe site in Aprilie 2009. 

GamesOnTheTable.blogspot.com – stories, commentary and news from a tabletop gamer

Review-uri scrise pentru board games. Site-ul nu mai este actualizat din Septembrie 2009. 

BoardgameReviewsByJosh.com

Review-uri  scrise (aproximativ 70 de articole) 

Alti autori de review-uri video, dar care nu au site propriu, puteti gasi pe YouTube:

BoardgameLover From DownUnder, Fun With The Ritzes, The Gameshelf, Tim Kerby, Stefan Stignei, Ted Cheatham, The Board Room, The Gamers’ Table, GamingNight. 

HeadlessHollow.com – “rules summaries and reference sheets” pentru foarte, foarte multe jocuri.

Sursa foto: whereami.org