Articol scris de Adrian Alexandrescu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

Daca tot a venit seara si nu aveam chef de facut treaba am zis sa bat sotia (Ancutelu’) la un Saboteur 2… in 2. Diferentele fata de primul Saboteur sunt date de aparitia unui Boss, a unui Profiteer si a doi Geologisti la care se adauga saboteur-ii si dwarf-ii (impartiti in doua echipe: albastru si verde). De asemenea mai sunt introduse niste carti distractive cum ar fi cea de schimbat rolurile, de schimbat mainile sau de furat bani. Totusi, dintre toate cartile noi preferata mea este Trapped! sau, cum imi place sa-i spun, de „cimentare”. Orice jucator care este „cimentat” la sfarsitul jocului nu puncteaza. Modalitatea de punctare difera fata de Saboteur 1 dar nu are rost sa intru in detalii. Inainte de fiecare runda se face discard la 10 carti ca sa nu stii exact ce carti sunt ramase in joc… mai ales pentru cei care numara cartile (cum fac eu). Cartile le-am pus in sleeves, care sunt un pic cam mari, dar e mult mai usor la amestecat. In schimb nu mai incap in cutiuta jocului si in lipsa unei idei mai bune, le tinem intr-o cutie de la ceai (astept alte sugestii).

Jocul s-a desfasurat in trei runde si a durat in total aproximativ 50 de minute (incluzand aici o convorbire telefonica de 10 minute si facutul pozelor).

Runda 1

Eu am fost initial Saboteur, iar Ancutelu’ pitic albastru ceea ce imi convenea de minune (cel mai distractiv e sa fii Saboteur). Bineinteles ca am avut noroc de la inceput si am zis sa incarc Ancutelu’ cu de toate dupa ce si-a pus cartea de furat un ban. Astfel am reusit sa o blochez cu toate cele trei carti: lampa, tarnacopul si caruciorul stricat si, in plus, am si „cimentat-o”.

Dupa ce Ancutelu’ si-a dat seama ca sunt Saboteur, a jucat cartea de schimbat rolul si a trebuit sa trag un nou rol care a fost… surpriza… tot Saboteur. Vazand ca se ingroasa gluma pentru ca eu blocam cu spor orice tentativa, Ancutelu’ a jucat cartea de schimbat mainile si mi-a furat cartea mea de schimbat roluri (pe care o tineam pentru vremuri de criza), cu ajutorul careia a tras profitorul. Astfel, la sfarsitul primei runde ambii am castigat: nu s-a ajuns la aur, iar profitorul castiga no-matter-what cu 2 puncte mai putin. Deci eu aveam 4 puncte (pentru ca au castigat 2 jucatori), iar Ancutelu’ 4-2=2, dar mi-a furat un punct de aur astfel ca amandoi aveam un scor egal: 3 la 3.

Runda a 2-a

In runda a doua amandoi am inceput ca fiind pitici eu albastru, iar Ancutelu’ verde. Dar, dupa „cimentari” reciproce Ancutelu’ si-a schimbat rolul si a nimerit Geologistul. Dupa epuizarea teancului de carti situatia nu era prea buna pentru mine pentru ca a 7-a carte care ducea la aur era una de blocare, iar Ancutelu’ iar fura bani.

Pana la urma am reusit sa intorc situatia in favoarea mea cu ajutorul cartii „buldozer” (rock-fall – care permite inlaturarea unei carti puse jos) si, cu ultima carte ramasa, am completat drumul.

Punctajul pentru a doua runda a fost 4 la 3 in favoarea mea: 5 puncte pentru mine pentru ca am fost singurul castigator (minus unul furat de dusman) si 2 puncte (+1) pentru ca au fost doua cristale. (Geologistul nu intra in calcul la determinarea numarului de castigatori).

Runda a 3-a.

Din pacate am nimerit in runda a treia profitorul si ma rugam sa imi cada o carte de schimbat rolul, dar ca sa fiu sigur am zis sa joc distructiv si sa-mi pastrez avantajul de 1 punct. Dupa ce am jucat cartea de vazut rolul si am aflat ca Ancutelu’ este Geologist (facea 3 puncte in momentul respectiv) am decis sa fac o fapta buna (pentru mine) si sa-i schimb rolul. Astfel a ajuns Boss… care castiga doar daca se ajungea la aur.

Nu mai era mult si se ajungea la aur dupa ce Ancutelu’ mi-a luat cartile (cu ajutorul cartii de schimbat mainile) si implicit cartea de „cimentare” pe care o pastram pentru final. Dar, cu ajutorul a 2 carti „buldozer” si a doua de blocare a caii am reusit sa castig ultima runda cu scorul de 3-0 (5 minus 2 puncte pentru ca eram Profiteer) si jocul cu scorul total de 10-6.

In concluzie, jocul Saboteur 2 este foarte distractiv si usor de jucat in 2 si, in plus, nu dureaza mult (3 runde se fac cam in 30-40 min). Scorul final poate varia foarte tare: la primul joc jucat cu sotia scorul a fost 8-8, iar la al doilea, doar 2-0 pentru mine (la primele 2 runde nu a punctat nimeni). (Adaugat de sotie : „a nu se intelege ca nu mi-am luat revansa mai tarziu …”)