Articol scris de Ancuta Alexandrescu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

De ce iubim Dixit-ul? Pentru ca e unul din jocurile in care competitia nu e un scop in sine ci e mai importanta buna dispozitie, pentru ca e incredibil de simplu de jucat, pentru ca se potriveste tuturor oricat am fi de diferiti ca profesie, educatie, personalitate.. ce mai vreti voi.. De fapt, cu cat sunt mai diferiti jucatorii, cu atat mai bine. Pentru ca te indeamna la amintiri, pentru ca iti dai seama ca mai cunosti lucruri pe care nu credeai ca le mai stii, pentru ca te ajuta sa iti cunosti prietenii, pentru  ca te invata runda dupa runda inca un lucru nou, pentru ca fiecare runda aproape fara exceptie iti da ocazia sa zambesti, pentru ca ….sunt multe motive. 🙂

Si pentru ca e weekend, si pentru ca toti avem nevoie de o pauza, ne-am adunat gasca si am iesit la iarba verde cu Dixit in frunte.  

Jocul in sine contine o pista de alergare pentru iepurasi, care de fapt tin scorul jocului, o serie de cartonase de vot, si un teanc mare de carti. Jocul se poate juca in maxim 6 persoane fara extensie (desi noi am jucat si in mai multi in cazuri extreme), dar azi am fost doar 5: Alex (albastru), John (rosu), Adi (alb), Oana (roz) si cu mine Ancuta (verde). Astea fiind zise, am impartit cate 6 carti si a inceput prima runda.

Cum functioneaza jocul? In fiecare runda, cate un jucator- povestitor isi alege o carte din cele pe care le are in mana, se gandeste la un indiciu pe care il spune celorlalti, si aseaza cartea cu fata in jos. Ceilalti jucatori aleg la randul lor o carte din cele pe care le au in mana, care cred ei ca se potriveste cel mai bine cu indiciul auzit mai devreme si o aseaza si ei jos. Cartile de jos se amesteca, se ordoneaza, si incepe votul.

In prima runda,” povestitorul”a fost Alex (iepuras albastru) iar indiciul lui a fost “Pretul fericirii”. In imagine sunt cartile care au fost jucate:

Voi care credeti ca a fost cartea lui Alex cu indiciul “Pretul fericirii”?
…………………………………………………………………………………………………

Stiu.. mai mult sau mai putin, fiecare din cartile de mai sus se apropie de acest indiciu si de aici vine si una din atractiile jocului. De exemplu, eu am votat cartea numarul 1 (de la stanga la dreapta), iar cartea pe care eu am dat-o jos, a fost cartea cu numarul 4. Cum am gandit eu pentru cartea mea? Pretul fericirii este de multe ori o suferinta (nu vreau sa fac filozofie deci o las asa.. 🙂 ). Care a fost cartea lui Alex pe care trebuia noi sa o ghicim? Cartea numarul 1. Cum a gandit Alex? Pretul fericirii pentru un copil sunt jucariile ;).

Voturile au fost in felul urmator: Oana si cu mine (roz si verde) am ghicit cartea 1 si am primit 3 puncte, Adi (alb) nu a ghicit cartea 1 dar a votat cartea 4 care era a mea si datorita votului lui am mai primit un punct, iar John (rosu) a votat pentru cartea 2 si a dat un punct lui Adi. Alex nu poate vota dar a primit 3 puncte pentru ca cel putin un jucator a ghicit cartea lui.

Runda doi: povestitorul a fost John (iepuras rosu) iar indiciul  lui a fost “Rapsodia romana” Un indiciu usor daca priviti cartile si voturile, dar in defavoarea lui John ( toti jucatorii primesc 2 puncte mai putin povestitorul).

Runda 3: povestitor Adi (iepuras alb), indiciul lui: “Cirezi agreste stilate”. ??!!!!!!! Aaaaaa… exista asa ceva???.. are cineva un DEX?  Glume… panarama…evident suntem marcati.. parca am auzit pe undeva dar ma lasa memoria… no idea 🙂 . Ok.. suntem ignoranti, habar n-avem ce vrea sa spuna… ne chinuim sa alegem ceva din cartile din mana care sa se potriveasca  si uite ce a iesit:

Raspuns final… cartea 1. What?? Nu pot sa cred…Pai de ce nu e cartea 3 ca macar acolo e o „cireada” de pui sau cartea 4 cu o „cireada de oua”.. n-or fi ele agreste dar e ceva… nu?? Din nou apropouri si panarama 😀 .

Hai totusi pentru curiosi sa si explic logica lui incalcita 🙂 . A long long time ago (ca am imbatranit intre timp) am fost si prin liceu.. si am invatat noi la un moment dat o poezie de Ion Barbu… care suna cam asa..” Din ceas, dedus adâncul acestei calme creste, / Intrată prin oglindă în mântuit azur, / Tăind pe înecarea cirezilor agreste, / În grupurile apei, un joc secund, mai pur.” (Google help) care de fapt zice despre o imagine reala rasfranta in apa.. arta poetica.. etc. Sa mai zic ca indiciul vine de la un omulet care 24/7 se ocupa de programare? Anyway… noi nu am ghicit, toti am primit 2 puncte pentru ca indiciul a fost prea greu si puncte suplimentare in functie de voturi.

Runda 4: Povestitor Oana (iepuras roz), indiciu „Minune a lumii”. Mai uman indiciul, dar o runda foarte interesanta:

Raspunsul corect e 5 si am ghicit doar eu. Am ales asa pentru ca m-am gandit la Farul din Alexandria dar si cartea pe care am dat-o eu jos a fost foarte buna, cartea 3. I-a pacalit pe ceilalti si prin urmare iepurasul verde are 6 puncte runda in runda asta.

Runda 5: Mai pe scurt… iepuras verde, indiciu „Spartacus”… batalie, arena, nisip… Prea simplu indiciul si au ghicit toti jucatorii:

Runda 6: povestitor Alex (iepuras albastru), indiciu „Vointa”. Raspuns 4. In imagine o marioneta.

Runda 7: Povestitor John (iepuras rosu), indiciu „Jack Sparrow”. Iar o serie interesanta de carti. Raspuns corect 2 dar noua ne-a placut mai mult cartea 4 🙂 . In continuare iepurasul verde conduce.

Runda 8. Povestitor Adi (iepuras alb), indiciu „Dezordine”. Raspuns corect 1 dar doar verdele a ghicit si fugit in frunte.

Runda 9: Povestitor Oana (iepuras roz), indiciu „Stabilitate”. Raspuns corect 2.

Runda 10: Povestitor Ancuta (verde), indiciu „Napoleon”. Raspuns corect 2. Verdele e aproape de final. 🙂

Runda 11. Povestitor Alex (iepuras albastru), indiciu „Radioactive”. Raspuns corect 5. Eu am ghicit si am castigat 🙂 .

Si surpriza zilei… pentru un zambet de final… Meet Izzy … o scupete de porcusor care ne-a tinut companie 🙂 .

Iar din partea noastra… pana la urmatoarea confruntare … Toate bune ! 🙂