Nu stiu cum se face, dar mereu pe sfarsitul anului ne vine pofta de Puerto Rico, unul dintre jocurile noastre preferate, dar pe care il jucam foarte rar. In mod normal, acest joc de societate este pentru 3-5 jucatori, dar Rio Grande Games a scos si o varianta de regulament pentru 2 jucatori (se schimba cateva elemente de start). Regulamentul detaliat pentru 2 jucatori tradus in limba romana il gasiti aici.

Fiind amandoi in concediu si aveam pofta de un joc, i-am propus Oitzei Negre (Carmen) sa jucam un Puerto Rico. Nu cred ca mai este nevoie sa spun ca am primit OK-ul imediat! Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba in jocul de societate Puerto Rico, aveti gasiti pe blog un review foarte interesant facut de Andrei Filip (partea 1 si partea 2).

Dupa ce am asezat cu grija piesele conform regulilor speciale, lucru ce dureaza cam 10 minute, am decis cine o sa fie Guvernator folosind o moneda si am iesit eu.

Au fost 12 runde in care am fost fiecare de 6 ori Guvernator. Daca va uitati pe pozele din galeria de mai jos, eu am avut tabla din dreapta, Carmen pe cea din stanga.

In prima runda eu am ales Builder, Settler si Prospector, Carmen a ales Craftsman, Captain si Mayor. Restul rundelor se pot urmari cu usurinta in poze.

Eu m-am concentrat de la inceput pe strangerea a cat mai multi dubloni, in special pentru cumpararea de cladiri mari de cost 10 si care aduc la sfarsitul jocului multe puncte de victorie. Carmen s-a concentrat pe plantatii si Cariere de Piatra.

Eu am reusit sa cumpar pana la sfarsitul jocului 3 cladiri mari, ea a umplut insula de plantatii, desi nu avea nici un beneficiu la final cum este la Agricola cu tabla ce ramane cu spatii goale.

Sfarsitul jocului nu a fost declansat de numarul de colonisti (acestia au fost de ajuns in ultima runda de Mayor), ci de umplerea cu cladiri a tablei mele de joc.

Scorul final a fost astfel:
Puncte victorie: Carmen 31, eu 28;
Puncte aduse de cladiri: Carmen 17, eu 24;
Puncte suplimentare: Carmen 7 (o singura cladire mare: Residence), eu 19 (trei cladiri mari: City Hall, Customs House si Fortress).

Total: Carmen 55, eu 71. Cine a castigat? Surprinzator, eu! 🙂

Impresii

Dupa acesta sesiune in doi jucatori folosind regulile oficiale ale jocului de societate Puerto Rico pentru 2 jucatori, pot spune ca nu isi pierde din farmec, este la fel de antrenant, durata fiind de aproape 2 ore in care am mai consultat regulamentul original pentru lamuriri si detalii. Un plus vine si de la faptul ca nu ai mai putin de calculat, esti atent doar pe o singura persoana si strategia gandita cam da rezultate, nu apar “surprize”.

Mai jos aveti galeria foto in ordinea cronologica a evenimentelor, eu avand tabla din dreapta, Carmen pe cea din stanga.