Prin colectia personala de jocuri, am gasit si un Sah Chinezesc, varianta magnetica. Din pacate, in cutie, nu am mai gasit si regulamentul original de joc, asa ca am pornit in ceva cautari si se pare ca am avut noroc.

Ce contine cutia:

– 30 de pioni cu magnet (cate 10 pentru fiecare culoare);
– o tabla de joc.

Poze componente

Mai jos aveti o galerie foto ce prezinta in detaliu aceasta editie de Sah Chinezesc in varianta magnetica.

Regulament

Sahul Chinezesc este unul dintre cele mai celebre jocuri de strategie. Fiecare jucator are 10 “soldati” pe care trebuie sa-i duca cat mai rapid la tinta, profitand de amplasamentul soldatilor dusmani.

Cum se joaca
In figura de mai jos se poate vedea tabla de sah chinezesc, care are forma de stea cu sase colturi. Cele 10 piese ale fiecarui jucator sunt situate intr-unul din colturile stelei, numit coltul casa. Atunci cand jocul se joaca in doi, cele doua zone casa ale jucatorilor sunt plasate in colturi opuse ale stelei. Scopul fiecarui jucator este de a transfera toate piesele in coltul tinta, care este coltul opus coltului casa. In figura alaturata, jucator1 trebuie sa isi duca toate piesele in coltul de sus, acolo unde la inceputul jocului sunt piesele lui jucator2.

Cum se muta
Exista doua posibilitati de a muta piesele:
Prin alunecare: o piesa poate fi mutata in oricare din locurile libere adiacente, conform figurii 1.

Prin saritura: o piesa poate sari, in linie dreapta, peste o singura piesa vecina (pe oricare dintre cele 6 directii), “aterizand” intr-un loc liber. In acest caz, piesa poate sari din nou daca exista o alta piesa vecina eligibila, si asa mai departe pana cand jucatorul se hotaraste sa se opreasca. In acest mod se creeaza un lant de sarituri.

Se poate sari atat peste piesele proprii, cat si peste cele ale adversarului. De exemplu, in situatia din figura 2, piesa A poata sari peste piesa B, unde fie se opreste, fie poate sa sara in continuare peste piesa C.

Sursa regulament