Continuam impresiile despre targul Spiel 2012 din punctul de vedere al firmelor participante cu cei de la NSKN Legendary Games. Printre pregatirea comenzilor de pe IndieGoGo si pregatirea pentru targul din Italia, si-au facut timp pentru noi si am obtinut un mini interviu. Lectura placuta in continuare! 😀



1. Ce jocuri ati avut in acest an la targul Spiel 2012 si cum au fost primite de vizitatori?

Anul acesta am avut, pe langa deja batranul Warriors & Traders, doua jocuri absolut noi – Wild Fun West si Exodus: Proxima Centauri. Primul este un joc de petrecere, rapid si distractiv si cel de-al doilea este un joc de strategie.

De la noi, Exodus a avut cea mai mare cerere la Spiel 2012, a fost jocul care a petrecut aproximativ 80% din timp pe masa de demo si care s-a si vandut cel mai bine. Insa nici Wild Fun West nu a mers rau, a starnit interes mare, mai ales in randul gamerilor asiatici.
 
2. Cum vi s-a parut organizarea? Au aparut probleme, au fost rezolvate repede de organizatori?

Organizarea a fost impecabila, ca de obicei, insa in acest an atat noi cat si cei de la Real Wallachian Games am avut standul in acceasi sectiune care a fost dedicata mai ales pasionatilor de fantasy si comic books. Numarul celor interesati strict de board games a fost mai mic decat anul trecut.
 
3. Sunteti mltumiti de vanzari? Cate jocuri ati adus si cate ati vandut?

Suntem multumiti de vanzari, asta putem spune cu siguranta, insa nu am centralizat inca vanzarile din Essen. Ca o estimare grosiera as putea spune ca am vandut in jur de 120 de Exodus, 100 Wild Fun West, 75 Warriors & Traders si toate cele 35 de extensii Warriors & Traders: Italia pe care le aveam cu noi.
 
4. Contacte si discutii cu diferiti producatori/distribuitori? Din ce tari?

Din acest punct de vedere am stat mai bine decat in anul precedent, probabil si datorita faptului ca Warriors & Traders s-a vandut destul de bine. Avem distributie in SUA, tarile de limba germana, Franta, Belgia, tarile Scandinave, Polonia, Italia, Rusia, Coreea si Singapore si suntem in discutii sa acoperim si alte regiuni. E posibil sa fi uitat vreo tara, insa toate datele despre distribuitori sunt pe site-ul NSKN Legendary Games.
 
5. Ce v-a placut/ce nu v-a placut la targ?

Cred ca cel mai placut lucru pentru un designer este o vorba buna venita de la un jucator caruia i-a placut mult jocul creat de tine. Am primit si critici, dar si foarte multe complimente pentru jocurile noastre si asta ne face sa vrem sa continuam.

Partea care nu ne-a placut la targ a fost localizarea in afara fluxului masiv de board gamers, dar deja am dezbatut acest subiect. Spiel Essen este un targ care nu poate sa nu-ti placa, odata ajuns acolo.




 
6. Comparativ cu anul trecut, cum a fost in acest an targul?

Targul in sine a fost sensibil egal si ca numar de vizitatori si ca numar de expozanti. Diferenta in minus este data probabil de criza, de faptul ca oamenii au avut mai putini bani de cheltuit pe jocuri.

7. Ce jocuri realizate de alti designeri v-au atras atentia la targ?

Cred ca pot sa fac o lista foarte lunga aici, dar cele mai importante, pe care mi le-am si cumparat de altfel sunt:

Clash of Cultures – publicat de Z-Man Games, un joc de strategie pe care il asteptam cu nerabdare fiind un fan al jocurilor tip “Civilization”;
Among the Stars – Artipia Games (Grecia), care are probabil cea mai frumoasa grafica din Spiel 2012;
Tzolk’in de la Czech Games Edition, promite a fi inovativ si interesant;
Kosmonauts de la Mesa Games (Spania) care e un joc si foarte rapid, dar si unic si interesant;
Village, despre care nu mai e de comentat dupa ce a luat Kennerspiele des Jahres 2012.
 
8. Planuri pentru alte targuri de jocuri?

Pe 30 octombrie 2012 mergem in Italia la Lucca Comics and Games, in Ianuarie 2013 la Nurnberg Toy Fair, in Mai 2013 la UK Games Expo si suntem in discutii avansate pentru alte 3-4 targuri de profil din estul Europei. Apoi va urma, evident, Essen 2013!
 
9. Alte pareri, impresii neexpuse mai sus, completari daca aveti.

Per total, Spiel Essen este o experienta unica in lumea board games. Vezi oameni cu port-palet si cu cutii imense trecand prin targ si cumparand tot ce misca, altii sunt costumati in aproape orice, de la Star Troopers la Orci – o multime de oameni pe care ii aduce impreuna pasiunea pentru board games si comic books. In Europa este momentul zero al jocurilor in fiecare an si nu pare sa existe un alt eveniment care sa-i ameninte hegemonia.


Andrei Novac – NSKN Legendary Games