Desi initial am mers la standul celor de Z-Man Games din cadrul targului international Spiel 2012 sa incercam Clash of Cultures, pentru ca n-am gasit nicio masa libera, ne-am reorientat si am zis sa vedem cum este Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island, mai ales ca din start esti atras de grafica superb realizata de o intreaga echipa de graficieni iscusiti: Mateusz Bielski, Mateusz Lenart, Piotr Slaby, Tomasz Bentkowski si Michal J. Zielinski.

Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island este un joc din categoria celor Cooperative de explorare si este realizat de nimeni altul decat Ignacy Trzewiczek, “vinovat” si pentru Stronghold, Prêt-à-Porter, 51st State sau The Convoy.

Lumea din Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island este inspirata din romanele lui Jules Verne si Daniel Defoe. 1 pana la 4 jucatori vor intra in pielea unuia din cele 4 personaje – Bucatar, Tamplar, Explorator si Luptator – fiecare avand abilitatile sale. Jucatorii se vor ajuta intre ei si vor construi impreuna adaposturi, arme, vor realiza cutite, topoare, se vor lupta cu animalele salbatice si se vor proteja de vreme.

Construit peste mecanici precum Area Movement, Card Drafting, Co-operative Play, Dice Rolling, Modular Board, Set Collection, Simultaneous Action Selection, Storytelling, Variable Player Powers si Worker Placement, Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island se desfasoara pe parcursul a mai multe runde, numarul lor fiind stabilit de fiecare scenariu in parte. Jucatorii vor trebui sa supravietuiasca pana cand vor indeplini scopul scenariului si, fie castiga toti, fie pierd toti.

O runda este impartita in 6 faze:

1. Evenimente
2. Moral
3. Productie
4. Actiuni
5. Vreme
6. Venirea noptii.

Noi am reusit sa jucam impreuna cu cel care ne-a explicat regulile primele 4 runde ale scenarului introductiv. Imi place modul in care au fost imbinate toate mecanicile mentionate mai sus, iar jocul pare destul de bine inchegat in jurul lor, partea de Storytelling condimentand experientele pe parcursul celor 2 ore de joc (durata trecuta pe cutia jocului, cu siguranta primele partide vor tine mai mult).

Personajele sunt destul de expuse riscurilor prezente la tot pasul pe insula si orice actiune trebuie analizata destul de bine. Va trebui sa construiti felurite unelte care va vor ajuta pe parcurs, sa strangeti mancare pentru a hrani caracterele la sfarsitul fiecarei runde, sa aveti un adapost sub care sa va odihniti pe parcursul noptii.

Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island are vadite tendinte de Analysis Paralysis si, in functie de oamenii de la masa de joc, cu siguranta va veti lovi de acel Alpha Leader, amicul ce le stie pe toate, cate in luna si-n stele 🙂 .

Chiar daca am jucat doar 4 runde, pot spune ca jocul m-a atras si cu siguranta o sa-l mai testez cu proxima ocazie. Mai jos aveti cateva poze de la targul international Spiel 2012 unde a fost lansat. Enjoy!