M-am gandit sa ma mai documentez si eu putin despre retelele energetice din lume, mai ales ca acum stim sa jucam Power Grid (Reteaua Energetica) cu toatele cele 3 Etape. Vom incepe cu Germania aceasta serie de posturi dedicate retelelor energetice.

 

Energie eoliana

Pana in anul 2007, Germania a fost cel mai mare utilizator de energie eoliana cu o capacitate instalata de 22,3 GW, mai mare decat a Statelor Unite ale Americii, 16,8 GW. Mai mult 19. 460 de turbine eoliene sunt localizate in zona Germaniei Federale dar planurile de extindere nu se opresc aici.

Puterea eoliana produce aproximativ 6% din totalul energiei electrice a Germaniei si se zice ca nicio alta tara nu are cunostinte tehnice mai multe decat ea. Industria eoliana ofera slujbe pentru mai mult de 70.000 oameni si exporta si sisteme energetice in afara tarii. Fuhrländer Wind Turbine Laasow, construit in 2006 in apropierea satului Laasow, Brandenburg, este cea mai inalta turbina eoliana din lume.

Economia puterii eoliene este atent supravegheata si sunt multe probleme ce necesita atentie. Acestea includ efectul turbinelor eoliene asupra peisajelor, efectul asupra popultiei de pasari si efectul asupra industriei turismului.

 

Energie solara

Germania este cel mai mare instalator de fotovoltaice (PV), responsabila cu aproape jumatate din piata mondiala  de energie solara in 2007. Tara are un sistem de plata a energiei electrice regenatoare, prin care cere utilitatilor sa plateasca o suma garantata clientilor ce furnizeaza energie in sistemul energetic. Germanii au instalat celule fotovoltaice noi  de aproximativ 1.300 MW in 2007, de la 850 MW in 2006, cu o putere cumulata de 3800 MW. Pe masura ce capacitatea a crescut, costul de instalare a noilor celule fotovoltaice s-a redus la jumatate in 2007 comparativ cu 1997. Energia solara obtinuta de Germania reprezinta 1% din cererea totala  de electricitate a Germaniei, procent ce se crede ca va ajunge la 25 % in 2050.

Dupa cum se vede din datele de mai sus, restul de energie electrica este obtinut din hidrocentrale, termocentrale si centrale nucleare.

Sursa