Materiale necesare:
Se joaca cu un pachet de 52 de carti.

Reguli:
Se poate juca in 4 (2 echipe) in 3 sau in 2.

Se amesteca cartile si se distribuie 4 carti primului jucator, care le poate refuza, daca nu sunt bune (nu are voie sa refuze daca sunt 2 carti cu puncte exemplu D, J, K, A, 2 trefla si 10) si le intoarce pe fata, lasandu-le pe masa. Daca le accepta i se mai dau 2 carti (un total de 6 carti) si celorlalti jucatori li se distribuie tot 6 carti. Daca primul jucator nu a refuzat, dupa ce s-au distribuit cartile tuturor jucatorilor, se intorc urmatoarele 4 carti cu fata-n sus (nici un alt jucator, in afara de primul nu poate arunca jos 4 carti).

Avand in vedere ca fiecare carte are valoarea inscrisa pe ea (A=11 sau 1, J=12, D(Q)=13, K=14) se incep calculele savante pentru a ridica de pe masa cat mai multe carti a caror valoare insumata este egala cu valoarea unei carti din mana celui care trebuie sa joace. Cu aceeasi carte se pot ridica mai multe seturi de perechi a caror suma este egala cu cartea care se joaca.

De exemplu, cu un 9 se ia un A si un 8 sau/si 2 si 7. Daca iei toate cartile de pe masa faci o “tabla” (adica cartile culese de tine, una se pune cu fata in sus). In general se joaca in 4 si sunt 2 echipe, daca echipa adversa face o “tabla” si voi aveti deja una, “o ridicati”, adica reintoarceti cartea ce indica “tabla” cu fata-n jos.

Daca cel care trebuie sa joace nu poate ridica nimic de pe masa trebuie sa puna o carte jos. Dupa ce se termina toate cele 6 carti din mana, se impart iarasi din pachet cate 6 carti pentru fiecare jucator. Daca la sfarsit nu mai sunt cate 6 carti de fiecare jucator, se impart cartile in mod egal la fiecare jucator. Jucatorul care ia carte de la masa ultimul (iar pana la terminarea jocului nimeni nu mai ia nimeni de pe masa), are dreptul sa ia toate cartile care sunt pe masa.

Scorul:
La numaratul punctelor fiecare “tabla” e un punct. K, Q, J, As, 10 valoreaza cate un punct. 10 caro (romb) si 2 de trefla = 2 puncte. Cine are mai multe puncte a castigat.

Jocul este perfect de jucat cu copii pentru ca ii pune sa calculeze si sa faca combinari matematice cu cartile (valorile acestora) si eventual sa tina minte ce carti s-au mai jucat sa stie ce carti pot pune pe masa.