Asa cum ati observat in ultimele saptamani, am pornit o serie de articole ce vorbesc despre producatorii romani de board games, alaturi de cei mai cunoscuti importatori. Mai jos aveti o prezentare a magazinului Red Goblin, scrisa de Tudor Serban, unicul actionar.
Am deschis magazinul Red Goblin in Decembrie 2008 in incercarea de a oferi publicului romanesc un nou tip de jocuri foarte interesante si amuzante – board games. In acest moment avem un singur magazin in Piata Romana, Bucuresti si binenteles magazinului online. Toata afacerea este cu capital romanesc si are un singur actionar. Ca numar de angajati sunt 4, plus cativa colaboratori pe partea de marketing, vanzari, website, etc. Cred ca pot spune ca in total echipa Red Goblin se apropie undeva de 10 oameni.
In acest moment, piata jocurilor pe tabla – nu stiu daca asta este cea mai corecta traducere – este inca la inceput. Si aceste lucru nu neaparat din lipsa unor magazine – offline sau online – sau furnizori, ci din cauza lipsei unei cereri ‘serioase’ de board games. Incep sa se contureze ceva comunitati in jurul marilor orase din tara – Bucuresti, Cluj sau Timisoara, dar inca suntem la inceput. Statistic vorbind sunt foarte in urma, si nu comparandu-ne cu tari ca Germania sau Franta, ci spre exemplu comparand-une cu tari ca Ungaria sau Polonia. Publicul romanesc inca nu cunoaste genul acesta de jocuri, nu are educatia sau nu a avut conjuctura potrivita in care sa le descopere sau sa le joace. Partea buna este ca majoritatea dintre cei care le descopera sunt foarte incantati de ele.
Cumparatorii de board games, ca medie, sunt undeva in jur de 25-30 de ani, si incep de la 20 si pana la 40 de ani. Ca domenii de activitate sunt foarte variate, de la studenti, elevi, pana la artisti, oameni de afaceri, etc. – cumva pot spune ca sunt un gen de jocuri care au o latura mai ‘intelectuala’ si implicit are un public mai educat, peste medie. Sunt un gen de jocuri care prind la orice categorie de oameni. Si numarul jucatorilor de gen feminin este foarte ridicat, comparativ cu jocurile de consola, spre exemplu. Sunt foarte multe fete care prefera acest gen de jocuri, mai ales datorita laturii sociale si strategice a jocurilor.
Cele mai populare board games sunt Settlers of Catan, Citadels, Power Grid, Gloom, Arkham Horror, Small Worlds.
Daca este sa ne gandim la vanzarile din 2009, un top 10 al celor mai bine vandute jocuri de societate ar arata astfel:
1. Settlers of Catan (Colonistii din Catan)
2. Citadels
3. Reteaua Energetica
4. Small World
5. Gloom
6. Ticket to Ride:Europe
7. Agricola
8. Saboteur
9. Puerto Rico
10. Jenga