First published on BoardgameNews.com – Ranking

Poate ca editura Hans im Glück este legata mai mult decat oricine de titlul “Jocul German”, castigand premiul Spiel des Jahres de nenumarate ori, dar jocul de societate Ranking al lui Stefan Dorra si Ralf zur Linde este diferit de ce au realizat pana acum, fiind un joc de cacealma comunicativ.

In fiecare runda exista o intrebare de genul “Ce este mai valoros?” sau “Ce poti gasi in dormitorul unui politician?”. Fiecare jucator alege pe ascuns un jeton din gramada sa, adaugand jetoane in plus din gramada generala pana cand 7 jetoane cu fata jos sunt in joc. Dupa ce intorce toate jetoanele de nivel mediu de pe diagrama de clasament, jucatorul activ trebuie sa compare 2 jetoane de pe acelasi nivel.

Jetonul care crede ca se potriveste cel mai bine intrebarii este mutat un nivel in sus, celalalt jeton fiind mutat un nivel in jos, oferind explicatii pentru alegerea facuta. In plus, adversarii pot sa ghiceasca jetonul detinut de acesta.

Acest proces continua in sensul acelor de ceasornic pana cand un jeton este pe primul nivel si al doilea este pe ultimul. Fiecare jucator primeste puncte pentru pozitia unde se afla jetonul sau jucat, pierzand cate un punct pentru fiecare marker de ghicit plasat corect de adversari. O noua runda incepe, jocul continuand pana cand un jucator ajunge la un anumit numar de puncte de victorie.

Daca iti place sa argumentezi in fata grupului tau de prieteni de ce un pian este mai important decat o valiza pentru Yeti, Omul Zapezilor, atunci cu siguranta ca jocul de societate Ranking este pentru tine.

Ranking este pentru 3-5 jucatori, avand o durata de joc estimata de 30-45 de minute.