nations

Nations este un joc de tip civ builder cu mecanici de tipul card drafting

Îmi place jocul Nations pentru că:

1. Prezintă foarte interesant evenimente istorice, lideri si realizări tehnologice ale omenirii. Daca îţi place istoria este un joc ce aduce foarte multe informatii. Bonusurile pe care le dau diverse minuni ale lumii, lideri sau cladiri au o anumita justificare istorica. Fiecare carte are in partea de sus trecuta data evenimentului, deci este un joc care poate sa iti imbunatateasca si cultura generala.

2. Nations este varianta board game simplificata a celebrului joc pe calculator Civilisations

3. Fiecare natiune din joc are un anumit bonus care ii da o savoare speciala. Se poate juca si varianta fara bonusuri dar eu prefer cu bonusuri.

4. Desi exista in joc razboiul nu e decisiv, efectele lui putand fi anulate prin cresterea stabilitatii natiunii (echivalentul fericirii din Civ). Acest lucru este foarte important mai ales daca joci cu oameni carora nu le plac wargame-urile si pot opta pentru o dezvoltare paşnică a naţiunii.

5. Nations are o multime de carti cu evenimente, unitati, cladiri, lideri etc pentru fiecare epoca. Intr-un joc apar doar o parte din ele cea ce face ca fiecare joc sa fie unic.

6. Jocul este bine realizat din punct de vedere al codului culorilor. Adica cladirile au margine albastra, pot fi puse doar acolo unde sunt chenare albastre. Si costurile de construire si de intretinere al cladirilor sau unitatilor cat si productia sunt foarte usor de recunoscut si utilizat. De exemplu rosu este venit negrul cheltuiala.

7. Este un joc care nu trebuie jucat neapărat până la capat. Daca timpul nu iti permite poti sa joci sa zicem doar primele doua ere si sa calculezi la finalul acestora punctajul final.

Ce nu îmi place la jocul Nations:

1. Desi îmi place foarte mult faptul că fiecare joc este diferit datorita faptului ca exista un pachet de carti destul de consistent pentru fiecare era cea ce face ca fiecare joc sa fie unic, uneori pot aparea situaţii frustrane. De exemplu bonusul egiptenilor este un aritect privat pentru fiecare runda ( arhitect care poate fi folosit doar pentru construirea de minuni ale lumii) pot apare situatii cand sa nu apara nici o minune pe care sa o poti construi sau sa fie una singur si sa o cumpere un alt jucator. Eu zic ca acest lucru face parte din farmecul jocului dar pe unii s-ar putea sa ii deranjeze.

2. În cea ce priveste componentele jocului aceste sunt destul de ok. Tablele individuale de joc ale naţiunilo puteau sa fie totusi din carton mai gros. Grafica este destul de buna mai puţin portretele liderilor care sunt realizate destul de simplist.

3. În acest joc pot apărea destul de des situaţii de AP (analysis paralysis) cand unii jucatori pot avea ture destul de lungi mai ales la inceputul turei. Oricum jocu evita destul de elegant aceste situatii, fiecare jucator are dreptul la o mutare cea ce face ca turul fiecaruia sa se repete destul de rapid.

Numar de partide jucate: aproximativ 10 majoritatea în 2 jucători dar şi în 3

Verdict final: Jocul deşi este destul de scump cu siguranţă merită încercat mai ales de iubitorii de jocuri de tipul civbuilder dar şi de cei cărora le plac jocurile cu teme istorice. Jocul este suficient de complex dar în acelaşi timp destul de uşor de învăţat.


Articolul Plusuri si minusuri in jocul de societate Nations a fost scris de Adrian Stroia  pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.