Dune-The_Board_Game_3364

Jocul in cauza a trecut prin foarte multe editii atat de la producatori cat si ale fanilor die-hard ai universului si mecanicilor.
Analiza de fata se face asupra unui joc facut… Din bucati, anume componentele mele preferate din tot ce e disponibil pe BGG, completat cu ceva inventii proprii.

Pentru inceput, plusuri:

1 – Tema, tema si iar tema.
Jocul surprinde incredibil de bine universul Dune din toate punctele de vedere. Cele 6 factiuni principale sunt prezente (Atreides, Harkonnen, Gesserit, The Emperor, Fremen, The Guild), iar lor li se adauga inca 3 aparute in expansiuni ulterioare (Ix, Landsraad si Bene Tleilaxu). Toate sunt surprinse exceptional de mecanicile specifice.
Daca lumea e entuziasmata in ziua de azi de intrigile si tradarile din AGoT – the boardgame, ei bine Dune duce conceptul la un nou nivel cu tradatori si puteri speciale radical diferite ale factiunilor prezente in joc, lucru care ofera o rejucabilitate gigantica jocului.
Mai mult decat atat, cu putina insistenta asupra BGG si altor site-uri de acelasi gen, Dune poate ajunge sa fie jucat in pana la 9 insi. Sau, in cazul in care chiar esti mort dupa univers, vrei sa ai totul din carti/filme prezent in joc si esti dispus sa-ti creezi o factiune de la 0, in 10.

2 – Expansiv/modificabil
Are o gramada de elemente care pot fi foarte usor extinse/imbunatatite/schimbate fara a afecta buna desfasurare a jocului si fara a influenta negativ echilibrul sau experienta de joc.
De la Treachery cards care pot fi adaugite, schimbate, evitate sau reinventate pana la multiplele variante de puteri ale factiunilor facute disponibile de-a lungul timpului intre care cu siguranta ca se vor gasi optiuni pe gustul fiecaruia, experienta poate fi de fiecare data alta datorita micilor schimbari in componentele mecanice.

3 – Cantitate SI calitate
Desi este un joc imens (atat din punct de vedere al spatiului de joc cat si al regulilor la o prima vedere), se prinde foarte repede si ajunge sa fie placut de mai multe tipuri de gameri.
Primul joc pe care l-am incercat a fost unul in 4, (minimul fiind de 2 cu un sweet-spot la 6). Dintre acestia unul mai jucase ceva Catan, Euphoria si alte light games, altul impartise cu mine partide de Warhammer Invasion si Memoir 44, iar celalalt avea idei generale despre mai toate categoriile de jocuri de la light la War of the Ring, preferandu-l pe acesta din urma, dar si Elder Sign sau Dungeonquest.
Pana la final, toti au indragit sistemul de joc (unii citisera si cartile si au recunoscut foarte repede asemanarile cu acestea) si, mai mult decat atat, l-au inteles fara prea mari batai de cap.

4 – Durata de joc variabila
Durata de joc poate fi setata la inceputul jocului, cu un maxim de 15 ture. Jocul poate indeplini conditiile de victorie generale sau pe cele specifice ale factiunilor cu mult inainte de final, dar faptul ca poti sa lucrezi in plus sau minus cu durata maxima e.. un mare plus, mai ales la inceput cand jocul va merge mai greu si cu siguranta ca va dura ceva mai mult in primele ture cand toti se pun in miscare si intra pe fagasul central de rezolvare a actiunilor.

5 – Posibilitati
Desi poti castiga pe calea simpla a calcarii in picioare a vecinilor si adunarii de puncte, Dune straluceste cu adevarat cand incepi sa intretii discutii cu ceilalti, sa expui oferte, sa pleci de la masa de joc ca sa planuiesti ceva in secret. De fiecare data cand te asezi in jurul hartii, jocul va fi altfel datorita persoanelor din jurul tau si starii lor de spirit in ziua respectiva.

Mi-am pus de multe ori increderea in cel de langa mine pentru a ajunge aproape de final sa fiu vandut, asasinat, aruncat in aer sau pur si simplu ignorat de respectivul/respectiva cand nevoia era mai mare. De asemenea, m-am putut baza pe aceeasi persoana in repetate randuri, fara (prea mare) frica de a suferi cele enumerate mai sus.

Si acum, sa trecem la partile negative:

1 – Sistemul de combat.
Nu voi intelege, indiferent cat si in ce feluri mi se va explica, de ce trebuie ca toti oamenii pe care ii trimiti intr-o lupta sa moara. Nu sa se retraga in rezervele armatei, ci sa moara, indiferent de rezultatul conflictului. Da, chiar si cand castigi, toti oamenii implicati in lupta vor fi pierduti nisipurilor si vor trebui recrutati din nou.
Din fericire, datorita plusului precizat anterior, am putut atasa un sistem de combat cu carti si zaruri jocului. Simplu si la obiect, adauga o mica doza de noroc si o mica doza de tactica unui joc care, in acest aspect, avea mare nevoie de o modificare atat din punctul meu de vedere cat si al jucatorilor care sunt in armata sau trecuti printr-o astfel de experienta.

2 – Durata de joc variabila.
Da, a fost precizata si ca plus, dar aici e vorba de un alt aspect.
Indiferent in cate persoane joci, Dune nu poate fi determinat ca limita de timp, nu cu exactitate. Un joc poate tine o ora (sau chiar mai putin) sau se poate intinde pe durata unei seri intregi.
Poate ca asta nu ar fi un lucru rau daca fiecare jucator ar cunoaste jocul, dar in momentul in care iei contact cu sistemul si abia incepi sa intelegi ce si cum trebuie facut, iar jocul se termina in tura 4, parca ramai cu un gust usor amar in urma experientei… Care poate fi reincercata imediat, desigur.

3 – Disponibilitatea.
Dune a aparut in urma cu aproximativ 40 de ani, iar in ziua de astazi a avut o reincarnare in persoana jocului Rex al celor de la FFG (care este Dune cu tema de Twilight Imperium).

Desi Rex imprumuta mai toate conceptele din Dune, jocul nu a fost un succes atat de mare pe cat se preconiza, din varii motive, unul putand fi acela ca REX IS NOT DUNE!
Prefer in 11 cazuri din 10 universul lui Frank Herbert. Sunt un nostalgic.
Ca atare, in momentul in care am vazut ca jocul ajunge si la 300$ pe ebay, m-am hotarat sa-mi fac unul singur. Dureaza mai mult, e mai greu, dar merita cu varf si-ndesat.
Sunt constient ca asta ar putea indeparta posibili doritori de aceasta experienta, timpul fiind o mare problema la ora actuala, asadar acesta este un minus.

Pana la ora actuala am jucat in jur 5 partide in 4 oameni, 1 partida in 5, 3 in 6 si 1 partida intr-un epic 7 care ne-a tinut in jurul mesei in jur de 8 ore tensionate cu un deznodamant de final al caror urlete de surprindere si descatusare au putut fi auzite de pe Luna. Cu cat mai multi, cu atat mai fain, credeti-ma.

In concluzie, jocul este un must-have pentru orice pasionat de jocuri de strategie epice din toate punctele de vedere. Nu va incumetati la ofertele editiilor vechi de pe Ebay/Amazon (doar daca vreti sa platiti enorm pentru niste jocuri care arata… a jocuri facute acum 40 de ani), nu va apropiati nici de Rex daca sunteti fan Dune, ci incercati sa va faceti unul personal sau sa gasiti pe cineva care il are. Subsemnatul de exemplu.

Desi dureaza mult (foarte mult daca va apucati sa adaugati content si reguli, sa pictati piese de table pentru armate sau sa face tuckboxes pentru majoritatea componentelor) si e nevoie de cateva incercari sau experienta deja existenta in Photoshop sau alte programe asemenea (mai ales daca aveti anumite preferinte grafice), desi poate sa va scoata peri albi (pana decupati toate cartile, shieldurile, rezumatele de reguli, pana gasiti variante pentru army tokens, pana va convine cum arata harta de joc, pana gasiti o cutie destul de mare in care sa incapa toate etc…), rezultatul final merita si va merita iar si iar si iar.

Momentul in care deschizi capacul si spui “Vezi toate astea? Eu le-am asamblat.” sau “Vezi regulile astea? Eu le-am adaugat.” si momentul in care iti vezi creatia intinsa pe masa si gata de joaca e absolut senzational.

Iar jocul in sine este o mica bijuterie care poate satisface o mare varietate de gusturi, dupa cum am precizat si anterior. Cu mici precizari si varii modificari dupa gusturi, e imposibil ca Dune sa nu prinda in aproape orice grup de gaming. Si daca nu prinde, macar arata exceptional expus intr-o vitrina. Sau ca poster.

Daca nu puteti sa faceti rost de el, macar gasiti o varianta prin care sa-l jucati. Macar jucati Rex.
Macar de-as fi trait acum 40 de ani, scapam de atatea hartii de printat…


Dune-The_Board_Game_4019


Dune-The_Board_Game_4048


Dune-The_Board_Game_4076


Articolul Plusuri si minusuri in jocul de societate Dune: The Board Game a fost scris de Becheanu Costin  pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.