Cards Against Humanity

Cards against Humanity este varianta întunecată și delicios de răutăcioasă a jocului Apples to Apples. Componentele si mecanica sunt similare, dar simțul umorului trebuie să fie mult mai elastic pentru ca subiectele alese, sau mai bine zis create in timpul jocului, pot fi foarte controversate. Pe scurt, un jucator lansează o afirmație sau o întrebare “sensibilă”, sub forma unui cartonaș negru, iar ceilalți jucători trebuie să ofere un răspuns cât mai amuzant, scandalos sau neobișnuit, cu unul din cartonașele albe pe care le au în mână. Câștigă cine reușește să întindă exact cât trebuie limitele sau să învețe genul de umor pe care îl are fiecare dintre ceilalți jucători.

Plusuri

1. Excelent pentru petreceri – se învață instant, nu necesită efort, poate fi jucat în (aproape) oricâți jucători.
2. Este gratuit – varianta de bază poate fi descărcătă și printată cu o imprimantă alb negru. Poate fi și cumpărat. http://cardsagainsthumanity.com/
3. Personalizabil – jucatorii pot să-și creeze propriile cartonașe cu șabloanele gratuite. Pot fi create chiar serii tematice. Posibilitățile sunt nelimitate.

Minusuri

1. Referințe culturale – unele cartonașe sunt cunoscute sau relevante doar in SUA, UK sau Canada.
2. Dependența lingvistică – jocul este în engleză și bogat în text. Soluția poate fi traducerea cartonașelor și printarea acasa folosind șabloanele.
3. Fragilitate* – Dacă îți printezi jocul pe hârtie obișnuită vei observa deterioarea rapidă a cartonașelor. Tipărește pe carton lucios sau laminează sau, cel mai bine, cumpără jocul. Costa doar 25$.

Partide jucate

Aproximativ 20 de partide, variind de la 4 la 8 jucători. Se poate juca de la 3 în sus, dar cel mai amuzant este în 6. Cu mai puțini durează prea mult, cu mai mulți alegerea celui mai bun răspuns devine un pic dificilă.

Verdict final

Jocul merită încercat, mai ales că este gratuit și ușor și ieftin de printat acasă. Și pentru că toți avem o parte întunecată care abia așteaptă să iasă la iveală. Inofensiv, desigur 🙂
Dacă vă place, merită și cumpărat.


Articolul Plusuri si minusuri in jocul de societate Cards Against Humanity a fost scris de Florian Langa  pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.