Jocul de carti Pacalici a fost unul dintre jocurile din perioada comunista ce imi bucura dupa-amiezile din vacante. Din pacate, asa cum au facut multi dintre noi, am pierdut acest joc, singurele poze gasite fiind cele de pe internet.

Pacalici a fost un joc de masa, asa cum se numeau in perioada respectiva boardgame-urile, lansat in mai multe editii (1984, 1989) de CentroCoop si tiparit de Intreprinderea Poligrafica “Banat” din Timisoara. Acest joc de carti face parte dintr-o familie de jocuri bazate pe aceeasi mecanica: “File de istorie“, “Papura Voda“, “In familie“, “Ursul pacalit de vulpe“, “Calusarul“.

Pacalici a fost publicat cu scop instructiv si distractiv si se adresa copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani. In functie de cartonul folosit in producerea lui si de dimensiuni, pretul varia: 12 lei, 14 lei si 80 de bani, etc.

In prezent, Pacalici este produs de catre compania romaneasca Noriel. Jocul se poate juca de catre 2 sau 4 persoane.

Pacalici este format din 33 de carti de joc, dintre care 16 perechi. Perechile sunt formate din imagini cu o anumita tematica: costume populare romanesti (“Calusarul“), costume populare internationale (“Pacalici“), ostasi din perioada istorica (“File de istorie“), scene din povesti (“Papura Voda“). A 33-a carte il reprezinta pe Pacalici.

Cum se joaca

Se amesteca toate cartile de joc si se impart cate 4 fiecarui jucator. Cele ramase, se aseaza intr-un teanc, cu fata in jos. Jocul porneste de la cel care se afla in dreapta celui care a impartit cartile. Atunci cand ii vine randul, daca  are in mana o pereche o aseaza pe masa si spune “mai departe”. Daca nu are nicio pereche, trage o carte din teancul de cartii cu fata in jos, si, daca formeaza o pereche, o pune jos. Dupa ce s-au terminat toate cartile, jucatorii trag la intamplare cate o carte de la jucatorul din dreapta.

Scopul jocului este de a completa perechile si de a termina cartile din mana cat mai repede. In cazul in care joaca mai mult de 2 jucatori, jocul continua pana cand cineva ramane cu cartea Pacalici in mana. Cel care ramane cu cartea Pacalici in mana primeste o pedeapsa de la ceilalti jucatori si va fi cel care va face cartile in jocul urmator.

Mai jos aveti cateva poze ce infatiseaza cartile de joc si pachetul in care vin diferite versiuni mai noi sau mai vechi ale jocului.

Sursa foto: 1 2