Domnul Remus Rijnita a avut amabilitatea si placerea de a transmite informatii si scanari ale jocului de societate Animale din continente, un “joc colectiv de calcul si perspicacitate” asa cum este el prezentat in descrierea originala.

Animale din continente, un joc foarte popular in perioada comunista, era un joc zoogeografic, pentru copii de 9-14 ani, ce veneau cu o tabla de joc, 60 de carti cu diferite ilustratii de animale de pe glob. Textul si ilustratiile au fost realizate de I. Nicolau, iar textul stiintific de catre biologul Radu Dimitrie. Versiunea primita de noi are anul de fabricatie 1985, fiind tiparita de Intreprinderea Poligrafica “Banat” Timisoara (IPBT).

Mai jos aveti prezentarea extrasa din regulamentul original.

Acest joc se adreseaza tuturor copiilor dornici sa cunoasca diferite animale raspandite pe glob. Este stiut ca fiecare animal face parte dintr-o familie, ai caror membri pot trai in regiuni si continente diferite. Animalele pot prezenta deosebiri(ca forma), avand insa aceleasi caracteristici generale si acelasi mod de viata.

Participantii la joc sunt chemati sa grupeze animalele care prezinta caractere comune (asemanatoare pentru intreaga familie din care fac parte) si sa le aseze in continentele respective dupa deosebirile ce le prezinta. De remarcat ca gruparea pe familii si clase se face pe verticala (coloana, iar gruparea pe continente se face pe orizontala (sir) Fig. B.

Din cele 60 imagini care ilustreaza diferite animale, au fost alese un numar de cinci (cele cu numarul 6), care au fost grupate, nu dupa inrudirea lor in familie, ci pentru foloasele aduse omului. Sunt cazuri cand, dintr-o familie de animale (de exemplu grupa 3 si grupa 11) lipsind reprezentantul caracteristic dintr-un continent, a fost completat in acest joc cu un animal cu caractere apropiate (din aceiasi clasa) sau avand o infatisare oarecum asemanatoare de exemplu, in grupa ursilor a fost trecut Koala care, desi nu prezinta caractere comune, are aspectul unui ursulet.

Pe fiecare imagine este indicat locul unde traieste animalul respectiv. Aceasta nu inseamna ca acel animal nu mai traieste si in alta parte. De exemplu, din cele 12 animale folosite in acest joc pentru Europa, afara de ren si magot, toate celelalte le gasim si la noi in tara. Cu toate acestea, pentru variatie, au fost indicate diferite regiuni din Europa unde mai pot fi întalnite. Dupa regiunea indicata pe figura, se poate deduce continentul unde traieste animalul respectiv.

Deoarece pentru continentul australian nu s-au gasit completari la toate grupele de animale, in acest joc s-au indicat animale si din insulele invecinate continentului australian, care apartin Asiei (insulele Sumatra, Moluce, Sondele Mari, Kalimantan Sulawesi). Animalele care figureaza in joc pot fi identificate pe harta reprezentand planiglobul, dupa numarul respectiv. Descrierile de pe cartonase avand un stil accesibil tuturor varstelor, vor ajuta la imbogatirea cunostintelor zoo-geografice ale fiecaruia.

Mai jos aveti poze cu tabla de joc ce prezinta harta lumii, spatele acesteia si cate 2 carti de joc din fiecare numar de la 1 la 12. In articolele viitoare va vom prezenta 2 moduri de joc, urmand ca la final, sa va oferim varianta completa scanata a tuturor componentelor, varianta trimisa de domnul Remus Rijnita. Aceasta se va putea printa pentru uz personal. Toate drepturile apartin autorilor lor.