Lansat in anul 2014, Orongo este un joc de licitatie, constructie si control teritorial pentru 2 pana la 4 jucatori, purtand semnatura prolificului designer Reiner Knizia. Este un board game nou, nu o reeditare, chiar daca foloseste mecanisme uzuale.
De grafica jocului s-a ocupat Franz Vohwinkel, un grafician foarte cunoscut in lumea jocurilor de societate, punandu-si semnatura pe jocuri precum Magic: The Gathering, Catan, Dominion, A Game of Thrones: The Card Game, Bohnanza, La Boca, Asara, Blue Moon, Amun-Re, Africana si multe altele.
Actiunea este plasata in Insula Pastelui, jucatorii avand ca sarcina ridicarea celebrelor statui Moai inchinate zeilor ce protejeaza insula.
Scopul final este de a construi Moai-ul ceremonial, acea statueta speciala ce va incununa cu succes eforturile depuse de-a lungul jocului.
Componente
Orongo vine cu un design si componente fresh, in tonul jocurilor moderne actuale.
Hai sa vedem cum arata cutia jocului si ce gasim in ea, pentru versiunea Ravensburger lansata in 2014:
Orongo – Cutie fata
Orongo – Cutie spate
– O tabla de joc centrala cu Insula Pastelui;
– 160 de discuri din plastic transparent (cate 40 pentru fiecare jucator);
– 60 de jetoane Resurse;
– 48 de cochilii de melc din plastic sidefat, foarte frumos realizate;
– 4 paravane pentru jucatori ce se asambleaza din 3 componente, pe ele regasindu-se si regulile sumarizate;
– un jeton Amuleta pentru a evidentia primul jucator;
– 21 de figurine Moai din lemn;
– Regulament de joc in engleza, germana si franceza.
Cum se joaca
La inceputul jocului, fiecare jucator isi va alege o culoare si va lua cele 40 de discuri din plastic transparent, alaturi de un anumit numar de cochilii si Moai: 24 de cochilii si 10 Moai in 2 jucatori, 16 cochilii si 6 Moai in 3 jucatori, 12 cochilii si 5 Moai in 4 jucatori.
Cochiliile se vor ascunde in spatele paravanelor, acestea reprezentand moneda din joc.
Orongo se joaca pe parcursul a mai multe runde, fiecare runda fiind impartita in 3 faze:
Faza 1: Intoarcerea jetoanelor de resurse;
Faza 2: Licitatia pentru numarul de discuri transparente;
Faza 3: Plasarea discurilor transparente si, daca e posibil, ridicarea de Moai.
Intoarcerea jetoanelor de resurse
Primul jucator intoarce in mod aleator un anumit numar de jetoane de resurse si le va plasa pe harta de joc, in hexagonul corespunzator. Pentru prima runda se vor intoarce 6 jetoane in 2-3 jucatori si 8 jetoane in 4 jucatori. In rundele viitoare se vor intoarce 3 jetoane in 2-3 jucatori si 4 jetoane in 4 jucatori.
Licitatia pentru numarul de discuri transparente
In aceasta faza jucatorii vor licita in secret folosind din cochiliile pe care le detin in spatele paravanelor.
Fiecare jucator va lua un anumit numar de cochilii (chiar si 0) si le va tine strans in pumnul sau. Cand toata lumea este gata, jucatorii intind deasupra mesei mana si deschid pumnul cu palma in sus, aratand cate cochilii au licitat.
Jucatorul care a licitat cele mai multe cochilii este declarat castigatorul licitatiei si va lua jetonul Amuleta, va pune cochiliile folosite la licitatie pe harta de joc in zona de recif si va lua 3 discuri de plastic.
Urmatorul jucator cu cele mai multe cochilii va lua 2 discuri, dar nu va pierde cochiliile licitate.
Cei care au licitat minim o cochilie, o iau inapoi si isi iau un disc din rezerva personala.
Jucatorii care au licitat 0 (zero), vor lua toate cochiliile stranse in zona de recif.
Plasarea discurilor transparente si ridicarea de Moai
Incepand cu primul jucator, fiecare isi va plasa toate discurile castigate in faza de licitatie pe harta de joc, fie pe un jeton de Resursa pe care nu este plasat un alt disc, fie pe un spatiu cu un palmier ce nu contine deja un disc si este adiacent cu un jeton/spatiu ce contine un disc in culoarea jucatorului.
Dupa ce si-a plasat discurile transparente, jucatorul verifica imediat daca indeplineste conditiile de construire a unui Moai.
Exista 4 combinatii de jetoane Resursa detinute (pe care ai plasat un disc transparent in culoarea ta) ce te ajuta sa construiesti un Moai:
– Un jeton Templu si unul Zeu;
– Un jeton Om-Pasare si un jeton Cuib;
– Doua jetoane Mancare;
– Un jeton Cariera.
Jetoanele de resurse din combinatiile de mai sus trebuie sa fie unite de alte hexagoane detinute de acelasi jucator. De asemenea, jucatorul respectiv trebuie sa controleze si un hexagon cu palmnieri aflat pe coasta insulei. Pe acesta se va cosntrui Moai-ul. Pe fiecare hexagon folosit la contruirea Moai-ului, jucatorul trebuie sa plaseze o cochilie. Daca nu aveti cochilii de ajuns, nu aveti voie sa plasa discul transparent ce declanseaza contruirea statuetei. Va trebui sa asteptati pana veti avea cochilii de ajuns.
Dupa ce si-au construit figurinele din rezerva personala, jucatorii vor putea construi Moai-ul ceremonial. Imediat ce acesta a fost construit, jocul se termina, iar jucatorul care a declansat sfarsitul jocului este declarat castigator.
Jocul se poate termina si atunci cand au fost plasate toate jetoanele de resurse. Daca nimeni nu a construit Moai-ul ceremonial, castigator este jucatorul care a construit cele mai multe figurine.
Daca avem o situatie de egalitate, castigatrul este cel care are cele mai multe cochilii ramase.
Impresii
In ultima vreme, designerul Reiner Knizia a lansat multe jocuri bazate pe idei mai vechi, reutilizand mecanisme deja folosite. Nici Orongo nu vine cu mecanisme noi, dar combinatia de licitatie cu plasarea de jetoane si control teritorial este una reusita, oferind jocului un aer proaspat, lucru sustinut si de grafica moderna.
Din punctul meu de vedere, sarea si piperul din joc sunt date de componenta de licitatie si de economia inchisa ce se dezvolta intre jucatori. Imi place ca doar cel care castiga licitatia pierde cochiliile si ca cei care nu mai au cochilii pot face rost atunci cand liciteaza 0. Aici iti poti face o strategie si sa alegi cu atentie atunci cand licitezi 2, 1 sau 0 cochilii.
Exista o interactiune destul de mare intre jucatori, ceea ce ii aduce jocului inca o bila alba.
Orongo nu se adreseaza jucatorilor cu experienta. Este un joc ce se invata usor, se explica in 10 minute si nici nu dureaza mult (aproximativ 40 de minute). Jocul tinteste jucatorii incepatori, pe aceia care acum afla de lumea jocurilor de societate moderne si vor sa se initieze in ea alaturi de alti prieteni. Poate fi jucat la fel de bine si pentru relaxare, dupa un joc mai greu.
Inainte sa-l joc, am apreciat calitatea cochiliilor de plastic si ideea de a le folosi in joc. Din pacate, ele nu sunt practice deloc. Cand veti fi nevoiti sa le plasati pe harta pentru a marca resursele folosite, cu greu veti reusi sa le asezati astfel incat sa nu se rostogoleasca. Treaba devine si mai interesanta spre sfarsitul jocului, cand harta deja este plina. Daca loviti din greseala masa sau stranuta cineva mai tare… veti avea o mare problema…
Acesta problema se poate rezolva usor, inlocuind cochiliile din plastic cu alte componente (un exemplu: cuburi din lemn din alte jocuri).
Nu am inteles rostul numerelor de pe jetoanele cu resurse si de ce trebuie puse exact pe numerele de pe harta. Cred ca ar fi fost mult mai interesant daca nu erau numerotate, jucatorul putand sa aleaga hexagonul de tipul respectiv de oriunde de pe harta de joc. Astfel, se putea creste nivelul de strategie.
Pentru unii, o problema ar putea fi si discurile transparente din plastic. Asezate pe harta, rosu se poate confunda cu portocaliul si verdele cu albastrul.
Daca nu va deranjeaza micile problemele legate de componente si va doriti un joc interesant de licitatie ce arata bine, se invata si se explica repede, nu aveti o experienta foarte mare cu jocurile de societate, puteti alege Orongo. Nu cred ca va va dezamagi. E un joc bine inchegat ce va va oferi 40 de minute de destindere. Asta daca nu sunteti foarte competitiv si nu va deranjeaza foarte tare cand altii va ocupa jetonul de Resursa dorit… 😀
Orongo este adus in Romania de Ara Toys, unic distribuitor al produselor Ravensburger, si se poate cumpara din magazinele de profil sau din reteaua distribuitorilor Ara Toys.