Cei de la Mayfair Games au anuntat cea de a patra mare extensie pentru jocul lui Klaus Teuber, The Settlers of CatanCatan: Explorers & Pirates. Acesta consta in 5 scenarii si 3 misiuni ce pot fi combinate.


Ce aduce nou extensia Explorers & Pirates?

Sa vedem:
– Avem de-a face cu 3 insule pe care jucatorii se vor intrece in obtinerea, negocierea si folosirea chibzuita a resurselor pentru constructii. Dintre cele 3 insule, doar una va fi cunoscuta din start, de aici putand fi construite nave si formate echipe de exploratori ce vor porni in cautarea de noi tinuturi. Asadar, celelalte 2 insule urmeaza sa fie descoperite pe parcursul jocului. Aici pot fi construite porturi (prin transformarea unui colonist si a unei nave), de unde se poate continua aventura explorarii prin constructia de drumuri sau de noi nave.

– In locul utilizarii oraselor, extensia aduce in joc posibilitatea construirii de porturi, care vor putea produce resurse la randul lor. Porturile vor avea aceeasi valoare ca si orasele din jocul de baza (2 VP).

– Jucatorii care nu produc nicio resursa in urma aruncarii zarurilor (exceptand cazul in care se da 7), vor primi in schimb o moneda de aur. Aurul va putea fi folosit fie pentru cumpararea de resurse, fie pentru a scapa de pirati.


Cele 5 scenarii incluse in extensie, pe scurt:

Land Ho!
Este scenariul introductiv, in care vei explora marile si vei descoperi noi insule pe care le vei coloniza.

Pirate Lairs!
Piratii isi fac simtita prezenta pe mare, asa ca va trebui fie sa le platesti tribut, fie sa scapi de ei si sa le gasesti ascunzatorile pentru a castiga aur si puncte de victorie.

Fish for Catan!
Locuitorii insulei Catan au ramas fara mancare, asa ca va trebui sa faci rost de peste.
Fiind pesti de adancime, va trebui mai intai sa gasesti bancurile de peste. Se vor oferi recompense atat celor care vor reusi sa aduca peste pe insula, cat si celor care vor reusi sa captureze ascunzatorile piratilor. Totusi, fiti cu ochii in patru! E posibil ca piratii sa ajunga la peste inaintea voastra, dar si sa fiti pusi in situatia de a le plati tribut.

Spices for Catan!
In acest scenariu va trebui sa gasesti peste si condimente pentru locuitorii insulei. Vor fi recompensati cu puncte de victorie capitanii cei mai iscusiti in ale comertului. Pentru a procura condimente, va trebui sa te imprietenesti cu misteriosii locuitori ai Insulelor Condimentelor, care, pe langa faptul ca iti vor vinde aceste produse, iti vor impartasi din cunostintele lor de navigatie, precum si din tehnicile lor de lupta cu piratii.

Explorers and Pirates!
Este scenariul cel mai complex, ce imbina toate elementele din cele patru scenarii precedente: explorezi noi insule, capturezi ascunzatorile piratilor, faci rost de peste si de condimente.


Pana acum, suna bine zic eu :). Asa ca asteptam cumintzei cutia “in carne si oase”.

Cel mai probabil extensia Catan: Explorers & Pirates isi va face aparitia la targul de la Nurnberg din februarie 2013. Nu mai e mult pana atunci si speram sa nu fie mult nici pana cand va ajunge si pe meleagurile noastre. 😀