Acum o saptamana Nürnberg a gazduit cel mai mare targ jucarii din Europa – Nürnberg Toy Fair (30 ianuarie – 4 februarie 2013) – si echipa NSKN Legendary Games a fost prezenta si ea pentru prima data. Am mers avand putina experienta cu asemenea evenimente, stiind doar ca, spre deosebire de Spiel Essen, acest targ nu va fi deschis publicului larg. Participantii au fost doar “comercianti”, reprezentanti ai firmelor de profil din intreaga lume in cautare de noutati din industria de jucarii si hobby.

Spatiul alocat board games a fost limitat, au existat cel mult 20 de edituri, dar acest lucru a fost compensat de prezenta masiva a companiilor de productie si distributie. Incercand sa imbunatatim calitatea jocurilor noastre, am avut o multime de intalniri cu firme specializate din Polonia, Germania, China si Rusia, in tentativa de a gasi cel mai bun compromis intre pret si calitate.

Pentru noi, un alt interes major a fost extinderea retelei de distributie. Am programat intalniri inainte de targ, dar am avut si multe intalniri neplanificate cu rezultate peste asteptari.

Ar fi nevoie de mult timp pentru a trece prin fiecare aspect relevant de la targul din Nürnberg, dar putem rezuma rezultatele imediate. Am avut placerea de ne revedea cu Bergsala Enigma, cel mai mare distribuitor de jocuri din Scandinavia si incepand din aceasta saptamana, toate titlurile noastre vor aparea din nou in magazinele din Danemarca, Suedia si Norvegia. Am ajuns la un nou acord de distributie cu firma GTS din Statele Unite ale Americii, astfel incat jocurile publicate de NSKN Legendary Games vor ajunge in si mai multe hobby stores.



Am stabilit, de asemenea, contacte noi in Franta, Italia, Polonia sau Olanda si in aceste zile suntem in discutii pentru a ne extinde reteaua de distributie in special in acele tari in care avem o prezenta redusa.

Tragand linie, targul din Nurnberg fost un eveniment de afaceri, atipic pentru lumea jocurilor. Ca si jucator, am gasit cateva board games interesante pentru anul viitor, dar departe de numarul de titluri prezente la un eveniment dedicat. In calitate de editura, acest targ este un eveniment foarte important fiindca toate numele importante din industria de profil vin sa caute oportunitati.

In total am fost trei firme din Romania, pe langa NSKN Legendary Games mai avand stand inca doua companii care produc jucarii. Fata de celelalte tari din Estul Europei, Romania a avut o reprezentare destul de slaba, dar fara de anii trecuti se simte o imbunatatire si sunt semen ca piata locala de board games creste semnificativ.



Articol scris de Andrei Novac