Articol scris pe baza recomandarilor primite de la Fixpix si Chuckila pe forum

 

Fixpix

Ce noutati apar in anul acesta? Jocuri care au fost deja lansate la Essen 2009 in productie limitata si care incepind cu anul asta se vor gasi de cumparat, precum si jocuri care nu au ajuns acolo dar vor aparea in cursul anului.

Dungeon Lords. S-a mai vorbit pe forum despre el, e un joc in care fiecare jucator e student in cadrul Universitatii Mens Diabolis, Facultatea de Capcane si Cripte. Pentru a lua examenul jucatorii trebuie sa-si demonstreze intr-o sesiune de aproximativ 2 ore capacitatea de a mentine in functiune o cripta, de a o popula cu monstri, a o echipa cu capcane, de a anihila eventualele tentative ale aventurierilor de cucerire si nu in ultimul rind, de a crea un mecanism rentabil, capabil sa plateasca taxele destul de piperate ale Ministerului Criptelor. Recomandat cu jumatate de gura. Adica eu il am, e excelent, e mortal, e bestial. Doar ca la prima vedere poate parea cam haotic si enervant. E un joc facut mai mult pentru jucatori dedicati decit pentru cei ocazionali, desi eu l-am jucat mai mult cu incepatori si toti au fost incintati. Oricum, atmosfera garantata.

Thunderstone. Un joc de carti extrem de similar cu Dominion dar mult, muuuuult mai tematic. Principiul e cam acelasi dar jucatorii isi fac pachetul de carti incluzind eroi, arme, hrana, magii si alte echipamente menite sa-i ajute sa infringa montrii. In final cistiga cel care a acumulat experienta cit mai multa din aventuri. Recomandat pentru ca fantasy este exact ce lipseste din Dominion, care altfel e un sistem excelent.

Republic of Rome. Un joc mai vechi, republicat de Valley Games. Simuleaza istoria Republicii Romane destul de detaliat si intr-o maniera semicooperativa. Jucatorii reprezinta familii influente in Roma si impreuna alcatuiesc Senatul Roman. In acest sens ei trebuie sa conlucreze pentru a feri republica de diverse pericole, externe si interne. In acelasi timp fiecare incearca sa-si propulseze membrii familiei cit mai sus pe scara ierarhica acumulind suficienta influenta si/sau putere militara incit sa instaureze dictaturi sau sa fie alesi consuli pe viata. Un joc foarte recomandat, dar din pacate un pic mai greu de inghitit.

Cyclades. Un joc foarte simplu in care jucatorii se bat pentru influenta zeilor. Actiunea se petrece in Grecia Antica si scopul jucatorilor este de a construi orase in Ciclade, un grup de insule din Marea Egee. E un joc extrem de clar, cu o calitate a componentelor de cel mai inalt nivel. Recomandat pentru ca e atit de simplu si arata atit de bine.

Runewars. Ultimul joc Big Box de la Fantasy Flight Games. Un joc de strategie cu tematica fantasy care se petrece atit la nivel global, in care armate matura harta dintr-o parte in alta, cit si la nivel de detaliu, in care eroi din diferite factiuni si aliniamente lupta corp la corp unul cu celalalt . Scopul este acumularea unui anumit numar de artefacte si spre deosebire de predecesori de acelasi gen care au nevoie de 5-6 ore pentru un joc, Runewars pare sa dureze undeva la 2 ore cu 4 jucatori. Recomandat pentru tematica, mecanici si dimensiuni epice. Cu calitateaa FFG deja ne-am obisnuit asa ca nu mai am ce sa recomand aici.

Expansiunile Prophecy. Fiind cel mai bun joc de aventura pe care l-am jucat, normal ca abia astept sa vad noutati in legatura cu cele doua expansiuni planificate.

C&C: Napoleonics. Pentru cei care nu stiu, Commands&Colors e sistemul inventat de Richard Borg si aplicat la o serie de jocuri, din care cel mai cunoscut este probabil Memoir44. Din aceeasi serie mai fac parte Battlecry (jocul de la care s-a pornit de fapt), Ancients si Battlelore. Napoleonics este ultimul din serie si detaliaza, dupa cum ii sugereaza si numele, razboaiele lui Napoleon. Recomandat pentru toti cei care se cred mari generali.

Ascendancy. Un joc de strategie pentru 2-4 jucatori cu tematica SF. Vi-l recomand cu drag daca aveti minim interes in tematica, am facut parte din echipa de test si e un joc foarte reusit. Recomandat pentru ca apar si eu in manual.

– Ceva expansiuni Race for the Galaxy si Dominion. Eu m-am oprit din jucat ambele dar se pare ca cele 2 expansiuni care deja exista la fiecare nu sint de ajuns. Ma intreb cind o sa fie…Recomandat daca inca 500+ carti ti se pare o idee buna avind in vedere ca inca nu ai apucat sa treci nici macar prin 10% din cele pe care deja le ai.

 

Chuckila

Cateva reprints:
Betrayal at House on the Hill – Celebrul joc cooperativ horror se pare ca va fi retiparit undeva in toamna 2010. Tinand cont de preturile jocului atat timp cat a fost OOP, se poate trage o singura concluzie – a fost un joc extrem de cautat. De asemenea se pare ca vor fi rescrise si regulile, lucru imbucurator tinand cont ca lista FAQ era mai stufoasa decat manualul in sine.

1830: The Game of Railroads and Robber Barons – Un alt reprint al unui joc clasic, aceasta avand ca tema trenurile si companiile de cai ferate.

Borderlands – Jocul contruit pentru a fi un “Diplomacy” jucabil intr-un interval de timp acceptabil se pare ca s-ar putea sa isi gaseasca un reprint in 2010. FFG a obtinut drepturile de a scoate din nou jocul pe piata si dupa cum stim, in general FFG au un renume de a scoate materiale de calitate.

Apoi ar mai fi:
Founding Fathers – De la “creatorii” jocului 1960:The Making of the President. Jucatorii vor incerca sa scrie constitutia SUA astfel incat la finalul jocului sa ramana in istorie drept cel mai renumit “parinte creator”. Jocul sunt promitator, daca as fi fost in State, probabil ar fi fost alaturi de cateva jocuri mentionate de Andrei, in lista mea de pre-orders.

Washington’s War – Ultimul CDG de la GMT Games. Tinand cont de renumele producatorului in materie de CDG’s, un pre-order la Washington’s War este probabil o decizie care nu are cum sa iasa prost.

Automobile – Ultimul joc Martin Wallace. Se pare ca tipariturile de la Mayfair is Phalanx vor ajunge pe piata undeva in primavara. Sunt convins ca, in purul stil Martin Wallace, acest joc va fi putin prea “gamer’s game” pentru gusturile grupului meu, insa asta nu l-ar face o achizitie buna pentru cei care aprecieaza jocurile putin mai “meaty”.

Sunt convins ca am scapat cel putin 2-3 titluri care am merita mentionate. Plus, ar mai fi jocurile deja lansate tarziu in Decembrie, insa care noi am putea sa le consideram 2010, din cauza intarzierii cu care ajung si pe meleagurile mioritice. Si aici ma gandesc la Campaign Manager 2008, Macao sau Peloponnes (din nou, fara sa acopar nici macar jumatate din ce stiu ca mi-a atras atentia la un moment dat).