Articol scris de userul Chris pe forum.

Napoleon’s Triumph (Simmons Games)
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/ … ns-triumph

Este un joc tactic si strategic de razboi ce simuleaza in 2 sau 3 ore (depinde de scenariul ales) batalia de la Austerlitz, cunoscuta si sub numele de “Batalia celor trei imparati”, in care Napoleon Bonaparte a zdrobit coalitia Austro-ruseasca.

Am ales sa scriu despre Napoleon’s Triumph (NT) deoarece il consider cel mai bun joc de razboi publicat pina la data actuala. Incep prin a spune ca NT nu are nici carti de joc, nici zaruri. Este complet lipsit de factorul noroc. Jucatorii au libertatea unor generali adevarati. Va invinge jucatorul cu cel mai bun plan de joc, combinat cu manevre tactice inspirate. Este jocul care te face, pentru doua ore, sa te simti un general adevarat.

Componentele sunt exceptionale: tabla de tip “mounted” este o bijuterie in sine, 2 manuale identice (color) pentru fiecare jucator, unitati din lemn gata inscriptionate si monturi din metal pentru comandanti. Inclusiv piese de rezerva, in caz ca se pierd din unitatile originale. Singurul lucru care nu ma incanta este marimea fizica a tablei, o idee mai mica m-ar fi facut mai fericit. 🙂

Regulile, destul de complexe, combinate cu lipsa norocului, creeaza o simulare extrem de realista a unei batalii reale. Jocul este plin de tensiune si deciziile sunt grele. Fiecare joc testeaza din greu abilitatile celor doi combatanti. Singura necunoscuta in joc este reprezentata de acel “fog of war”, jucatorul afla ce tip de unitati si ce forta au ele doar cind se angajeaza in lupta. Scorul se calculeaza elegant, in functie de dispunerea, forta si tipul unitatilor combatante. Rejucabiliatea, din cite am citit pe BGG este imensa. Este un joc care se invata treptat, in timp. Nimeni nu va deveni un general bun dupa doar citeva jocuri. Jucatori cu o mare experienta spun ca, dupa zeci sau sute de jocuri inca mai invata elemente de strategie si tactica la fiecare nou joc.

Nu voi intra in amanunte, nici nu voi descrie regulile de joc. Cine este interesat poate citi manualul online, pe pagina de web a firmei. De asemenea, jocul este disponibil de cumparat si in Romania.
Voi incheia prezentindu-va o sesiune completa intre doi jucatori cu experienta, cu comentariile lor – aceasta pagina “vorbeste” mai mult despre acest joc exceptional decit micul meu articol:
http://www.simmonsgames.com/strategy/Au … zGame.html

O completare la review:
Cei ce au achizitionat jocul Napoleon’s Triumph pot sa joace gratuit, utilizind piesele acestuia jocul Bonaparte at Marengo (un joc ceva mai simplu, dar care nu va mai fi retiparit). Mai jos aveti link’urile pentru obtinerea tablei de joc (cu permisiunea autorului) si a manualului. Tabla de joc (splendid redesenata) trebuie printata pe o coala A1.

Bonaparte at Marengo – Tabla de joc gratuita:http://www.boardgamegeek.com/filepage/1 … rected-pdf

Bonaparte at Marengo – Manual:http://www.simmonsgames.com/products/Marengo/index.html