Mecanica Secret Unit Deployment(Desfasurare secreta de unitati) este folosita pentru jocuri care contin informatii ascunse. Doar jucatorul care controleaza anumite piese are informatii despre caracteristicile (sau chiar pozitia) acestor piese. Acesta mecanica este folosita, de obicei, in jocurile de razboi (wargames) pentru a simula o “ceata de razboi”.

Printre cele mai cunoscute jocuri de societate ce folosesc mecanica Secret Unit Deployment gasim:

Scotland Yard

Scotland Yard il cauta pe Domnul X. Il vor prinde urmatorii sai prin ceata Londrei? Cum va incerca sa scape Domnul X? Il vor gasi detectivii la timp? Daca lucreaza impreuna, ei au o sansa. Domnul X va incerca sa scape cu ajutorul metroului, autobuzului sau taxiului.

Un jucator este Domnul X, ceilalti sunt detectivii. Domnul X se misca in secret, dar lasa o dovada un indiciu pe fiecare tur. Cu o munca in echipa inteligenta, detectivii il pot incercui si prinde pe Domnul X la timp. Dar daca Domnul X reuseste sa iasa din incercuire, atunci el scapa si castiga jocul.

Battlestar Galactica: The Board Game

Jocul Battlestar Galactica: The Board Game este plin de suspiciune, intriga si de lupta pentru supravietuire. Bazat pe serialul SF, Battlestar Galactica: The Board Game te pune in rolul personajelor preferate din serial. Slujeste ca Amiral al Flotei Coloniale, Presedinte al Coloniilor sau doar ca un pilot smechet de Viper. Rasa umana are nevoie de fiecare dintre voi pentru a supravietui… doar daca nu esti un Cylon, bineinteles.

Dungeon Twister

Dungeon Twister este un joc de strategie pentru 2 jucatori, in care controlezi o echipa de 8 aventurieri, fiecare cu abilitatile lui. Scopul tau este sa scapi din temnita.

Nu este, insa, asa usor pentru ca in fata ta se afla un labirint de camere pline de pericole, camere care se pot roti datorita incredibilelor mecanisme construite de dwarfi. Aceste capcane sunt menite sa te opreasca sa iesi, si nu sunt totul. Pe drum vei mai intalni un grup de aventurieri care au acelasi scop ca si tine.

Fara sa foloseasca zaruri, Dungeon Twister iti va testa tacticile si strategiile, abilitatea ta de a trage o cacialma si de a anticipa pericolele, impreuna cu managementul cartilor de lupta si de actiune.

Alte jocuri ce folosesc mecanica Secret Unit Deployment(Desfasurare secreta de unitati) : Advanced Squad Leader, Tomb: Cryptmaster,Age of Battles, Duel in the Dark, Double Agent, Magestorm, Warhammer 40.000 .