Articol scris de Remus Rijnita – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

Producator: In cautare de editura
Jucatori: 2 – 6
Durata: ~120 minute
Complexitate: Medie 

Lumea asa cum o stim noi este in continua miscare, chiar si in randul animalelor se schimba multe. Unele specii dispar datorita unor factori precisi sau a altora determinati, dar totul poate si este conservat.

Acest joc de carti cu si despre animale doreste sa fie un mic ghid pentru orice copil, dar si adultii pot savura safariul in jurul lumii cu peste 100 de specii diferite de animale din jocul initial si posibilitatea de extindere la aproape 300 cu cele doua addon-uri. 

Ce contine cutia

  • O tabla de joc reprezentand planiglobul in jurul caruia sunt un numar stabilit de labute reprezentand rundele in care jucatorul poate completa propria colectie de animale.
  • 40 de carti cu habitate.
  • 160 carti cu animale
  • 6 regiuni ale globului.
  • 210 jetoane de culori diferite pentru impartite pe fiecare regiune.
  • 6 planse de completat cu animale.
  • 6 planse de completat cu habitate.
  • Un set de Credite format din bancnote de 1, 5, 10, 20, 50, 100 si 500 de credite Lumea vie.
  • instructiuni.

Cum se joaca 

Dupa ce fiecare jucator se aseaza la masa si tabla de joc cu planiglobul este asezata la mijloc se ia setul de 6 regiuni se amesteca si se imparte fiecarui jucator cate unul restul se elimina din joc. Dupa ce fiecare jucator a primit regiunea proprie va putea primi si cele 2 planse de joc si jetoanele colorate aferente fiecarei regiuni [fiecare regiune are o culoare aparte: Verde – America, Albastru inchis – Europa, Albastru deschis – Oceane, Rosu – Asia, Crem – Africa si Portocaliu – Australia]. Culorile se mentin pe toate cele trei seturi de carti [Regiuni, Habitate si Animale]. Fecare jucator va primi un numar de 6 carti, care fac parte din celelate 2 seturi amestecate in prealabil. Dupa primire va incerca sa completeze plansele cu habitatele si animalele aferente sau va schimba dupa caz un numar de maxim 3 carti.

Dupa fiecare completare de planse sau schimbare de carti jucatorul va muta jetonul pe tabla de joc cu +1. In aceasta varainta simpla castiga cel care la finalul celor 88 de runde va fi completat cele mai multe animale si habitate pe plansele proprii. In regulile jocului pot aparea si cele 2 mentiuni de pe cartile cu animale [hrana si habitatele unde poate fi intalnita specia]. Daca se tine cont si de acestea atunci jocul va deveni mai complex si durata mai mare dar si distractia mai interesanta. Fiecare carte contine si unele descrieri ale ei precum si imagini care pot si ele fi folosite la completarea cunostintelor. In ceea ce priveste modul complex acesta conta in fatul ca fiecrui jucator i-se imparte si un numar de credite [15000] pentru a putea fi folosite atunci cand se vor achizitiona animale si habitate de la alti jucatori.

Regulile anterioare se aplica si in acest caz cu o singura specificatie: jucatorii pot plasa habitate si animale oricare dintre plansele de joc iar pe parcurs pot achizitiona de la cel care poseda acel animal sau habitat [posesia fiind marcata de jetonul colorat] prin cumparare conform cu tabelea de preturi din instructiuni. Daca nu au suficente credite pot vinde animale propri albitrului sau pot vinde animale si habitate celorlati jucatori. 

Impresii

  • Tema: Animale
  • Componente: marime acceptabila, usor de manevrat
  • Durata: in functie de modul de joc poate varia
  • Accesibilitate: reguli descrise in amanuntime cu diferite grade de complexitate
  • Gameplay: chiar daca la-i jucat odata vei dori sa il rejoci poate vei afla detalii si cu privire la alte specii si alte regiuni te asteapta se le explorezi.
  • Rejucabilitate: continand un numar mare de carti nici un jucator nu va reusi sa invete totul si deci e posibil sa doresti sa rejoci poate vei afla ca in vecinatatea ta traieste o specie pe care nici nu o cunosti! 

Concluzie

Joc educativ despre fauna planetei si regiunile unde aceasta exista, detalii amanuntite despre fiecare specie. Lumea Vie este destinat celor care sunt curiosi, dar si celor care doresc sa faca o plimbare in lumea mirifica a animalelor! 

Nota -/10