Articol scris de Alexandru-Daniel Dumitru – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

Producator: Fantasy Flight Games (2006)
Jucatori: 2
Durata: ~30 minute
Complexitate: Mica-Medie 

Universul Lord of the Rings este un adevarat corn al abundentei pentru industria jocurilor de tabla sau virtuale. A inspirat producatorii de jocuri de strategie, de jocuri online si, trecand in sfera board games, a nascut jocuri cooperative, de razboi, de carti si, in acest caz, un joc special pentru 2 jucatori.

Asa cum ii spune si titlul, Lord of the Rings: the Confrontation (Deluxe Edition) este un joc de confruntare in care interactiunea dintre cei doi jucatori este un element central. Aceasta varianta este reimplementarea jocului cu acelasi nume semnat de Reiner Knizia si aparut tot la Fantasy Flight Games in 2002.

Ce contine cutia

  • Un manual foarte clar, plin de ilustratii si exemple continand explicatii pentru puterile fiecaruia dintre personaje.
  • O harta impartita in 16 sectoare si facuta dintr-un carton gros si rezistent. Harta este foarte frumos desenata, ramanand in acelasi timp suficient de simpla ca sa nu incurce cu informatii fara valoare pentru joc.
  • 2 seturi de cate 9 personaje pentru fiecare dintre cei 2 jucatori (in total 36 de personaje cu caracteristici diferite). Artworkul celor 2 seturi pune personajele in 2 lumini diferite, unul reflectand mai degraba lumea idilica gandita de Tolkien, iar celalalt incrancenarea din lumea LoftR (personajele Sauron fiind in special infricosatoare).
  • Stative pentru personaje cu culori si steme specifice celor 2 factiuni.
  • 18 carti de lupta, cate 9 pentru fiecare jucator si alte 8 carti speciale, folosite optional. Cartile de lupta sunt de 2 feluri, Putere si Text. Cartile au si ele ilustratii excelente, la fel ca si celelalte componente.
  • Jetoane de draft cu cele 2 seturi de personaje. 

Cum se joaca

LotR: the Confrontation foloseste o mecanica ce deriva din jocul de sah, cu o tabla impartita in mai multe sectoare ocupate de piese, jucatorii miscandu-si personajele unul catre celalalt. Modalitatile de miscare a pieselor difera in functie de zona in care se misca un personaj (spre exemplu, in sectoarele muntoase existand restrictia ca un singur personaj sa stationeze la un moment dat, fata de celelalte sectoare, unde pot stationa 2). Diferenta cea mai importanta fata de sah este aceea ca piesele sunt ascunse, fiecare carte cu personaje fiind cu spatele catre oponent. O alta diferenta fata de sah este modul de rezolvare a confruntarilor dintre piese.

Confruntarea, elementul central al jocului este rezolvata in 2 etape:

  1. Mai intai, se rezolva puterile fiecarui personaj. Acestea variaza de la diverse forme de retragere (Frodo se poate retrage din lupta in lateral atunci cand este atacat, Pippin se poate retrage inapoi) pana la puteri de a omori instant un anumit personaj (Gimli omoara direct Orcii).
  2. Daca ambele personaje sunt in joc dupa aceasta faza, se trece la rezolvarea luptei cu ajutorul cartilor. Fiecare jucator isi alege o carte dintre cele 9 si o asaza cu fata in jos. Cartile sunt aratate simultan, primele rezolvandu-se cartile Text. Valoarea de pe cartile de Putere se adauga la valoarea de pe cartea cu personaj jucata. In urma rezolvarii cartilor, confruntarea se incheie cu una, ambele sau niciuna dintre personaje scoase din joc (daca vreuna sau ambele personaje se retrag). Dupa incheierea acestei faze, cartile folosite sunt decartate si puse separat.

Jocul se termina in momentul in care Frodo ajunge in Mordor (caz in care castiga Fratia Inelului) sau cand 3 personaje Sauron ajung in The Shire ori cand Frodo este omorat (cazuri in care castiga Sauron). 

Ce aduce in plus varianta Deluxe

Reimplementarea Deluxe a jocului LotR: The Confrontation, aduce in plus 8 carti speciale, dintre care 2 pot fi folosite intr-un joc. Aceste carti sunt diferite de cartile de lupta prin faptul ca pot fi jucate oricand in joc, o singura data.

In plus, fata de prima varianta, in jocul de fata, fiecare carte cu personaj are 2 fete, pe cealalta exista o varianta diferita a aceluiasi personaj sau un personaj complet nou. Interesant este ca Smeagol si fata lui urata, Gollum, apar pe spatele a 2 personaje clasice, fiecare in factiuni diferite. Pentru a creste rejucabilitatea, producatorul a inclus in cutie si o serie de jetoane de draft in cazul in care jucatorii vor sa isi aleaga la nimereala cu ce fateta a fiecarui personaj vor sa joace.

In cazul jocului cu fateta alternativa a lui Frodo, conditia ca Frodo sa ramana in viata pentru ca Fratia sa castige este inlocuita de conditia ca Frodo SAU Sam sa ramana in viata, in cazul in care Frodo moare Sam devenind purtatorul inelului si cel care trebuie sa ajunga in Mordor pentru ca Fratia sa castige. 

Impresii

  • Tema: foarte bine integrata in gameplay. Tematica Lord of the Rings i se potriveste ca o manusa acestui joc intrucat lupta dintre Fratia Inelului si armata lui Sauron, infatisand Binele si Raul, reprezinta o dihotomie care se preteaza excelent unui joc pentru 2 jucatori.
  • Componente: calitate excelenta. Totul este foarte frumos si solid lucrat, inclusiv cartile, desenele fiind un mare plus pentru tema. Singurul minus pe care il am la capitolul prezentare este cutia. FFG au ales cutia standard, Medium Square, pentru un joc care are destul de putin componente si care sunt nevoluminoase. Desi aceasta opulenta o intalnim la multe alte jocuri (Race for the Galaxy, anyone?), FFG a dat cu bata in balta lasand putin spatiu in cele 3 compartimente ale cutiei, compartimente in care incap destul de greu toate stativele.
  • Durata: variabila. Atunci cand am ales acest joc m-au atras 2 aspecte: faptul ca este un joc pentru 2 jucatori si faptul ca se joaca destul de repede, in aproximativ 30 de minute. Desi despre primul lucru nu se pot spune multe, despre durata unui joc trebuie mentionat ca poate varia destul de mult in functie de jucatori. Este un joc care creeaza un anume grad de AP, lucru care creste durata. Dar toate aceste momente sunt pline de suspans, plictisul nefiind o problema. 
  • Accesibilitate: oricine il poate juca. Regulile sunt foarte usor de invatat, totul fiind in fata jucatorilor (puteri si efecte), singurele lucruri de tinut minte fiind ordinea diverselor actiuni si restrictiile de miscare pe harta. Totusi, intelegerea strategiilor dureaza cateva jocuri, astfel ca un jucator incepator va avea nevoie de ceva jocuri pentru a avea sansa impotriva unuia cu experienta. 
  • Gameplay: intens. Faptul ca personajele si cartile de lupta alese sunt ascunse nu numai ca creste tensiunea, ci creeaza si noi dimensiuni strategice. Astfel, jocul de strategie devine unul de deductie si bluf, interactiunea dintre cei doi jucatori fiind una foarte mare.
  • Rejucabilitate: enorma! Rejucabilitatea este foarte mare intrucat, in afara de un joc cu fatetele clasice ale personajelor si un joc cu fatetele alternative, jucatorii pot opta pentru un joc cu personaje alese la intamplare cu ajutorul jetoanelor de draft, numarul de combinatii diferite fiind foarte ridicat.

Concluzie

Cutia Lord of the Rings: the Confrontation (Deluxe Edition) este, de fapt, cutia Pandorei. La prima vedere, pare un obiect simplu si fara prea multa valoare, dar atunci cand o deschizi si ii privesti strategiile intestine, iti dai seama ca ceea ce se dezlantuie prin intermediul tau si al partenerului de joc este o experienta intensa pe care eu o recomand tuturor. 

Nota 9/10

Sursa foto: BoardGameGeek