Creatia cunoscutului designer Reiner Knizia, Kingdoms este un joc de strategie abstracta pentru 2-4 jucatori ce a fost lansat pentru prima data in anul 1994. In anul 2011, cei de la Fantasy Flight Games au venit cu o editie noua a jocului, ce a transformat castelele din format 2D (jetoane) in format 3D (miniaturi din plastic) si a adus si o variabila noua in joc: un Vrajitor. Iar cu ajutorul Cutia.ro, incepand din August 2013, este disponibila si varianta in limba romana a jocului.

In pofida parerilor impartite, jocul se pare ca a castigat in anul 2002 premiul pentru cel mai bun joc abstract din cadrul Origins Awards (mai multe detalii despre acest premiu puteti gasi aici).

Jocul are o tematica medievala ce se imbina binisor cu mecanismul de joc – tile placement.

In Kingdoms, scopul fiecarui jucator este de a-si dezvolta un regat cat mai bogat. Cat de bogat sa fie? Simplu: mai bogat decat al adversarilor :). Avand la dispozitie un taram limitat (spatiul de joc este o matrice de 5*6), un numar limitat de castele ce pot fi construite (pe parcursul a 3 epoci) si o serie de jetoane ce vor influenta pozitiv sau negativ valoarea regatelor construite, jucatorilor le revine sarcina de a gasi momentul si locul potrivit pentru constructia fiecarui castel in parte.

Componentele jocului sunt de calitatea recunoscuta a celor de la FFG, dar probabil ca le-ati vazut deja (in cele mai mici detalii) aici. Daca nu ati apucat inca, aruncati o privire :).

Kingdoms este unul din jocurile care se explica si invata foarte repede. Nici durata de joc nu este prea mare – 30-45 de minute.


Cum se joaca?

Fiecare jucator primeste 50 de bani si toate castelele din culoarea aleasa.
Toate jetoanele sunt amestecate si se formeaza o rezerva (cu fata in jos) pe tabla de joc. Banii vor forma si ei o a doua rezerva.



Clepsidra va fi pozitionata pe Epoca I si fiecare jucator, incepand cu primul, va trage cate un jeton pe care il va tine secret si il va folosi la momentul oportun.
Pe tura sa, un jucator are 3 posibilitati: fie trage si plaseaza un jeton pe tabla de joc, fie plaseaza un castel, fie joaca jetonul secret.

In momentul in care sunt ocupate toate spatiile de pe tabla de joc, se trece la punctarea castelelor si fiecare jucator va primi sau va plati bani, dupa caz. Se puncteaza fiecare linie in parte si fiecare coloana in parte (deci fiecare castel va fi punctat de 2 ori) – se aduna/scad valorile de pe jetoane, dupa caz, si se inmulteste valoarea obtinuta cu rangul fiecarui castel aflat pe linia/coloana respectiva. Exista 4 tipuri de jetoane speciale care pot influenta aceste punctaje:
– Dragonul – anuleaza toate valorile pozitive de pe linia/coloana respectiva
– Mina de aur – dubleaza valoarea liniei/coloanei respective (indiferent daca este pozitiva sau negativa)
– Vrajitorul – creste cu 1 rangul fiecarui castel adiacent (ortogonal)
– Muntele – imparte in 2 linia/coloana respectiva si se vor calcula valori separate pentru ele.



Dupa ce s-au primit/platit bani pentru fiecare castel de pe tabla de joc, se trece la Epoca 2 si va incepe jocul cel mai bogat dintre jucatori (cel mai bogat din joc, evident :P). Aici avem o regula interesanta: toate castelele de rang 1 folosite in prima runda se intorc in rezervele jucatorilor si pot fi folosite in noua runda de joc, in timp ce celelalte (rang 2, 3 sau 4) sunt eliminate.

O noua punctare are loc la sfarsitul Epocii 2 si din nou se recupreaza castelele de rang 1 pentru cea de a 3-a runda.

Sfarsitul Epocii 3 aduce cu el si punctarea finala, banii acumulati de fiecare jucator pana la finalul jocului fiind criteriul dupa care se stabileste castigatorul.

Asadar, e vorba de matematica pura (de clasele primare), un pic de atentie si… un dram de noroc. Mai dificila pentru jucatori este alegerea momentului si locului potrivit pentru plasarea fiecarui castel (cum spuneam mai sus, castelele de rang mai mare sunt limitate).



Cum atmosfera la orice joc o fac jucatorii si nu neaparat jocul in sine, Kingdoms poate fi un joc amuzant. Situatiile in care adversarul este “altoit” cu vreun -6 aplicat la multe turnuri, ajutat cu vreo mina de aur sau cu vreun dragon… priceless! 😀

Daca nu ati incercat Kingdoms pana acum, vi-l recomand. Nu pot spune ca este senzational, dar este un joc bun. Puteti comanda jocul de societate Kingdoms direct de aici.

Intrebari, sugestii, obiectii sau reprosuri cu privire la cele scrise mai sus? Folositi cu incredere sectiunea de comentarii de mai jos 🙂