Ei bine, uite ca ne-am intors fericiti si de la targul international Spiel 2011, unul dintre cele mai importante evenimente din lumea boardgames, cel putin in Europa, dar si in lume.

An de an, de 28 de ani chiar, in luna octombrie, timp de 4 zile, zeci de designeri si edituri se strang in orasul Essen, Germania, pentru a lansa cele mai noi jocuri, dar si pentru a promova altele deja lansate.

Dintre cunoscuti, am fost 12-14 oameni, cu unii am plecat impreuna, cu altii ne-am vazut direct acolo, cert este ca din ce in ce mai multi romani isi rezerva in luna octombrie 2-3 zile pentru targ.

Gasca noastra (eu, Oaia Neagra, Mihai (TarabadeJocuri.ro), Vick, Dan (Boardgames.ro), Ioana, Sebi si Otilia) a fost la targ doar primele 2 zile, timp destul pentru a prinde cele mai bune oferte, cele mai noi jocuri si pentru a incerca multe dintre ele, dar despre asta o sa cititi mai pe larg in randurile urmatoare.

Drumul spre Essen

Dupa cum stiti, am plecat de miercuri (toata aventura s-a desfasurat pe parcursul a 5 zile, 4 nopti), zborul a fost ok, iar dupa mici aventuri la gara din Dortmund (anulare tren si schimbare de linie) am ajuns cu totii cu bine in Essen pe o ploaie destul deasa, iar apoi eu cu Oitza Neagra la Hotel Bredeney, hotel ce se afla la doar 15 minute de mers pe jos de Messe Essen, locatia targului Spiel 2011.

Mai pe seara ne-am intalnit cu gasca la o bautura slab alcoolica carbogazoasa cu hamei si malt (sau mai simplu bere). Surpriza mare a fost la intoarcere cand am tras o privire in sala Players Lounge a hotelului nostru (o sala amenajata special pentru jucatori pe perioada targului) si am vazut la o masa pe designerul Bruno Cathala jucand Takenoko, un joc ce va fi disponibil spre sfarsitul anului.

BRUNO CATHALA CU NOI IN HOTEL!!!! Respira, inspira, respira, inspira… O da, deja se simtea aerul de jocuri proaspete ce asteapta sa fie scaldate in priviri iscoditoare si mangaiate de jucatori impatimiti.

Am mers la somn, doar ne asteptau zile pline de surprize, se pare.
 
Prima Zi de targ (Joi)

Prima zi de targ a inceput asa cum se putea mai bine: Bruno Cathala era in holul hotelului pregatindu-se de plecare la targ, micul dejun a fost luat in aceeasi sala cu cei de la Gameworks, Spiel Portugal si Jeux sur un Plateau. Am mancat repede si am plecat la targ, nu mai aveam rabdare.

Dupa ce ne-am luat bilete si ne-am intalnit cu gasca, am intrat timizi in targ. Inca de la intrare am vazut sute de oameni, toti pasionati de jocuri. Primul stand a fost al celor de la Asmodee si Gameworks, unde ne-am si oprit sa incercam Bonbons, un joc de petrecere ce se bazeaza pe memorie, gasirea de perechi de semn. Interesant, deja a intrat in colectie.

In stanga, sotioara mea, Oitza Neagra

Urmatorul stand a fost al celor de la Gigamic, “ne-au pacalit” sa incercam Kabaleo, un joc abstract de strategie cu niste palariutze colorate. Deja lista mea de jocuri sa-si schimbe prioritatile, dar nu ai cum sa o mentii neschimbata la cate sute de jocuri ai in stanga si in dreapta.

In stanga, sotioara mea, Oitza Neagra

Pana in ora 13.00 cand am stabilit reintalnirea cu gasca, reusisem sa vedem doar 3 hale (12, 11 si 10), in timp ce restul s-au miscat mai repede (deh, experienta si-a spus cuvantul, noi eram pentru prima oara). La masa de pranz ne-am intalnit cu gasca (Vick, Otilia, Seby, Marius, Cristina, Oitza Neagra, Mihai (Taraba de Jocuri) ), cu Adrian Carstea de la IdealBoardGames, Alex si Alexandra de la LexHobbyStore si cu Dan de la boardgames.ro .

Dupa ce am facut schimb de experienta si informatii despre ce oferte a gasit fiecare, am decis ca este timpul sa recuperam si am incercat sa parcurgem si celelalte hale. Primul joc luat a fost Poseidon’s Kingdom de la Fragor Games, cel cu precomanda.

Apoi am inceput: World War II – Operation Barbarosa, Kabaleo, Space Mision, extensie 7 wonders, extensie Small World, Trajan (cu autograf de la Stefan Feld, designerul jocului) si multe altele.

Seara s-a incheiat tot in gasca, asta dupa ce fiecare si-a dus “prada” acasa, tot la o bautura carbogazoasa de hamei si maltz (mai putin eu care am fost nevoit sa trec pe ceai si Nurofen).

Din stanga: Vick, Otilia, Seby, Marius, Cristina, Oitza Neagra, Mihai (Taraba de Jocuri)

Spre sfarsitul zilei deja modificasem de 2-3 ori lista de jocuri ce urmeaza a fi cumparate…

A doua zi de targ (Vineri)

Deja ne simteam ca acasa, stiam in proportie de 90% cum ajungi dintr-o sala in alta, in 2 ore deja achizitionasem vreo 7 jocuri la preturi indecent de mici. Am decis sa incercam Sidibaba, un joc scos de cei de la Hurrican pentru 3-7 jucatori in care maxim 6 jucatori sunt intr-un labirint si trebuie sa gaseasca vreo 5 comori si apoi sa iasa din el, in timp ce un singur jucator trebuie sa-i impiedice (personajul negativ). Totul este contra timp, un joc destul de nostim si antrenant, dar cam scump si oricum, nu fusase pus pe lista 😀 .

La pranz ne-am reunit cu gasca, un prilej bun sa iau autograf de la Friedemann Friese pe jocul sau Power Grid: The First Sparks, ne-am vazut si cu Adixor, iar bonus, i-am cunoscut personal pe Suf (Mihai) si sotia Cristina. Alte autografe am luat de la Martin Wallace pe jocurile Automobile si Tempus.

Din stanga: Seby, Vick, Mihai (Taraba de Jocuri), Dan, Adixor, eu, Mihai ( Suf) si Oitza Neagra

Ziua a continuat cu marirea numarului de jocuri achizitionate, Oitza Neagra fiind croita sa cumparam 011, un joc de deductie si aventura realizat de designerul Marco Valtriani care arata exceptional si cu o poveste extrem de interesanta. Mai mentionam ca actiunea se petrece in secolul 19 si faptul ca personaje sunt cei din formatia suedeza de symphonic metal Therion? 😀

Oboseala si-a spus cuvantul pentru noi, alaturi de ceva raceala, ziua s-a incheiat cu transportul jocurilor la hotel, o cina rapida si 2-3 jocuri de Bonbons.

Vizitarea Orasului (Sambata)

Daca tot am ajuns in alta tara, am zis sa vedem si ce mai este in Essen in afara de targul celebru. Impreuna cu Oitza Neagra, Vick si Mihai (Taraba de Jocuri), am mers la pas sa cautam 2-3 obiective turistice. Am vizitat 2 catedrale si apoi mina – muzeu Zeche Zollverein, sau mai simplu, muzeul Ruhr. Tot felul de roci interesante, unelte folosite pentru exploatarea carbunelui, o intreaga istorie foarte frumos prezentata. Am reusit sa urcam la 45 de m, prilej bun pentru a vedea de sus o parte a orasului.

Dupa amiaza a fost dedicata vizitarii mall-ului Limbecker Platz pentru suveniruri, alte lucruri mai mari neavand loc in bagaje, doar aveam 20 si ceva de jocuri 😀 .

Seara s-a incheiat tot cu aceeasi licoare de hamei si maltz, alaturi de cateva jocuri foarte amuzante de Top-A-Top, un partygame vesel, mai ales daca ai reflexele mele, spre deliciul celorlalti ( Hello! 😀 ).

Din stanga: Oitza Neagra, Otilia, Sebi, Mihai (Taraba de Jocuri), Vick

Intoarcerea (Duminica)

A cincea zi a fost ziua de intoarcere, una dintre cele mai stresante zi. De ce spun asta? Pentru ca toti stateam cu gandul la jocurile din bagaje si la serviciile de transport. Cum v-ati simti dupa ce ati strans toate jocurile dorite, le-ati asezat (teoretic) perfect in bagaje si ajungeti cu ele indoite acasa? Pentru mine asta este unul dintre cosmarurile mele de wanna be boardgamer.

Spre marea mea bucurie, totul a fost in regula, jocurile au ajuns intacte, iar in perioada urmatoare vor beneficia de pictoriale si prezentari spre deliciul celor interesati. Am luat jocuri noi-noute, abia lansate, dar si cateva titluri mai vechi.

Asa cum spune si titlul, o sa mai avem articole detaliate despre experientele de la Spiel 2011 de la Essen, dar am zis sa nu va mai tinem in asteptare si va dam cateva detalii despre cum a decurs.

Ca o idee generala, targul international Spiel este o experienta unica, un prilej de a fi la curent cu noutatile si de a testa/incerca jocuri, de a cumpara unele jocuri la niste preturi indecent de mici, de a vedea live si de a da mana cu designerii favoriti, plus autografe pe jocurile cumparate. Nu stiu in Romania cand se va ajunge la acest nivel cu jocurile de societate, sa vezi oameni tineri sau mai in varsta deopotriva interesati de cartonase, carti, markere, token-uri, toate puse pe table de joc sau direct pe masa.

Poze? Avem, avem… si o sa mai urmeze 😀 ! Enjoy!