Articol scris de userul Chris pe Forum

Precizari

Exceptind Advanced Squad Leader (pe care l-am pus ca referinta a complexitatii), toate jocurile enumerate se pot cumpara din magazinele de jocuri din Romania.
Aceasta lista de jocuri este prezentata in ordinea complexitatii, de la cel mai simplu la cel mai complex joc.
Jocurile tactice de razboi prezentate au in componenta mai multe harti divizate in regiuni hexagonale (fiecare hexagon reprezentind in general 30-50m de teren real) si unitati de plastic la jocurile de familie sau piese de carton cu simboluri pentru jocurile complexe. Sunt jocuri pentru 2 jucatori.
Nota: Toate imaginile apartin site-ului BGG (http://www.boardgamegeek.com/).

JOCURI PENTRU COPII, ADOLESCENTI, FAMILIE, INCEPATORI (complexitate scazuta)

Memoir 44 (M44) – Days of Wonder
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/10630
Image

Decorul este al doilea razboi mondial. Gradul mic de complexitate (are doar 3 feluri diferite de unitati: infanterist, tanc si tun), usurinta de a fi invatat si aspectul (unitati de plastic) il recomanda pentru toti incepatorii in jocuri de razboi, sau ca joc de familie. Calitate excelenta a materialelor. Componentele sunt o tabla de joc cu 2 harti (pe cele doua fete), puzderie de unitati de plastic si carti de joc (prin care se vor manevra piesele – vor muta, vor deschide focul etc.)
Foloseste mult mai eficient din punct de vedere tactic/strategic terenul decit fratele mai mare, BattleLore. Are dinamism si tensiune.
Din pacate, componenta noroc este prea mare (norocul vine si de la cartile de joc si de la zaruri), aceasta va decide de multe ori cine va cistiga intre jucatori de acelasi nivel.
Cu exceptia norocului, Memoir este un joc foarte bun, cu aspect frumos, recomandabil in colectia de jocuri a fiecarui “general de sufragerie”.

BattleLore (BL) – FFG
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/25417
Image

Tema medievala cu elemente de fantasy. Un nivel de complexitate mai mare decit Memoir, dar nu neaparat un joc mai bun. Calitate excelenta a materialelor (componentele sunt o tabla de joc cu 2 harti, puzderie de unitati de plastic si carti de joc.) Se poate juca in trei moduri diferite: infruntare medievala, fantasy sau cu reguli adaptate de la Ancients. Infruntarea medievala face jocul mai slab decit Memoir (unde toate unitatile trag de la distanta si folosesc mai eficient terenul, ceea ce duce la elemente de tactica mai variate in favoarea lui Memoir). Infruntarile de tip fantasy aduc in plus carti de joc cu diverse magii si unitati fantasy, ceea ce face jocul mai interesant, dar si mai haotic. Componenta noroc exista si aici (ceva mai redusa decit la Memoir), contind cartile de joc si sansa la zaruri.

Tide of Iron (TI) – FFG
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/22825
Image

Este un joc cu un design bun ce complica – dar nu neaparat in sens pozitiv – jocul Memoir. Multe reguli si exceptii de memorat la care se adauga un manual prost scris. Calitate excelenta a componentelor (tabla, unitati de plastic si carti de joc). In opinia mea, un mod neplacut in care unitatile trebuie infipte si detasate din soclurile lor.
Personal nu recomand acest joc, deoarece exista alternative mult mai bune.

JOCURI PENTRU ADULTI CU OARECARE EXPERIENTA (complexitate medie)
(in aceste jocuri unitatile de plastic sunt inlocuite de piese de carton cu simboluri; gradul de complexitate creste;
nu se recomanda aceste jocuri incepatorilor si copiilor)

Command & Colors: Ancients (C&C:A) – GMT
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/14105
Image

Fratele mai mare a lui Memoir si BattleLore si cel mai bun dintre acestea. Tema este legata de luptele dintre romani si Cartagina. Nivel de complexitate medie, adresat adultilor. Manualul este mai complex si mecanica generata de cartile de joc este mult mai buna decit la Memoir si BattleLore, deoarece apar carti care comanda un anume tip de unitati (ex: toate unitatile de infanterie grea) si apar leaderii (comandanti care diversifica posibilitatile tactice). Componenta de noroc scade, astfel incit va cistiga jucatorul cu planul de joc mai bun sau mai inspirat, nu cel mai norocos. La polul opus, calitatea componentelor este mult mai slaba decit la jocurile mentionate mai sus. Harta este de carton subtire (stil GMT), se voaleaza, unitatile sunt cubulete de lemn pe care trebuie lipite (multe ore de munca) autocolante cu simbolurile unitatilor.
Un joc supeb, ce nu trebuie sa lipseasca din colectia unui jucator pasionat de jocuri tactice de razboi.

Conflict of Heroes (CoH) – Academy Games
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/24800
Image

Joc excelent pentru adulti, de complexitate medie, plasat in universul celui de-al doilea razboi mondial (WWII). Calitate excelenta a materialelor (5 harti care se pot combina din carton gros, multe sute de unitati din carton de calitate cu simboluri, zaruri etc.).
Manualul modular permite o invatare treptata, dupa fiecare etapa se poate juca de mai multe ori un scenariu. Faptul ca nu este guvernat de carti de joc (ca la toate jocurile de mai sus) ii confera jucatorului o libertate uriasa de manevre tactice si strategie. Ca un joc de sah cu felurite unitati de razboi. Complexitatea, in sens pozitiv, combinata cu simplitatea in joc si invatarea usoara, face din acest joc unul dintre cele mai bune jocuri tactice de razboi existente. Jucatorul cel mai bun va cistiga, norocul avind un factor redus. Joc bun in mod solitarie.
Ocupa cu cinste titlul de “cel mai bun joc tactic de razboi dupa ASL si Combat Commander“. Alt joc ce nu trebuie sa lipseasca din colectia unui jucator pasionat de jocuri tactice de razboi!
Momentan este jocul meu preferat, desi CC:Europe si ASLSK1 se lupta pentru detronarea lui. 🙂

JOCURI PENTRU ADULTI CU EXPERIENTA (complexitate ridicata)

Combat Commander: Europe (CC:E) – GMT
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/21050
Image

Joc de complexitate medie/ridicata, plasat in universul WWII (nivel infanterie cu suport MG) cu un manual excelent (cel mai bine scris manual in categoria jocuri de razboi) de tip card driven (carti de joc). Considerat cel mai bun joc tactic de razboi dupa ASL. Cantitate uriasa de componente (trei pachete cu 220 carti de joc, 800 de piese in sertare de plastic, 12 harti, 2 manuale, mape aditionale) de calitate medie (stil GMT – hartile sunt din carton foarte subtire). Bataliile sunt lungi (2 ore de scenariu), tensionate si au componente de haos a razboiului si fir epic. Diversele modalitati de cistig, obiectivele variabile, cartile personalizate pentru fiecare natiune (germani, rusi sau americani) cu multiple utilizari confera un joc nou de fiecare data. In plus jocul are cel mai bun generator aleator de scenarii cu care se poate crea in 3 minute un scenariu la fel de bun ca si cele originale, rezultind o rejucabilitate infinita.
Este unul din jocurile mele preferate, dar nu-l recomand decit pasionatilor de jocuri tactice de razboi, cu experienta.

Advanced Squad Leader Starter Kit 1 (ASLSK 1) – MMP
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/9823
Image

Joc de complexitate medie/ridicata (comparabila cu Combat Commander), dar mult mai simplu decit ASL sau ASLSK 2 sau 3. Tematica este WWII, jocul fiind doar la nivelul tacticii de infanterie (cu suport MG, aruncatoare de flacari, leaderi etc.). Manualul jocului a fost redus (simplificat) la doar 12 pagini din 154 (cit are ASL), cu ilustratii si exemple si, pentru cine intimpina dificultati, mai exista excelentul tutorial scris de Jay Richardson si publicat gratuit pe BGG. Materiale de calitate medie, constind in 2 harti de carton stilizate, 280 piese de joc (3 nationalitati: germanii, rusii si americanii), manual si zaruri. 6 scenarii cu o medie de 4 ore de joc per scenariu. Libertate uriasa, complexitate mare – doar atit cit trebuie fara a deveni suparatoare. Jucatorul cel mai bun va cistiga, norocul avind un factor foarte redus. Unul din jocurile cele mai bune in mod solitaire.
Un joc pentru cei ce vor mai mult decit nivelul din Conflict of Heroes. Il prefer, de asemenea deoarece nu este guvernat de carti de joc.

Advanced Squad Leader Starter Kit 3 sau 2 (ASLSK 3; ASLSK 2) – MMP
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/20542
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/15126
Image

Au complexitate ridicata desi doar o sesime (ASLSK3) sau o zecime (ASLSK2) din complexitatea ASL. Au fost create ca o punte pentru invatarea mai usoara a ASL’ului. Dar, fiind jocuri independente, multi jucatori s-au oprit la acest nivel, nemaiinvatind ASL.
Ambele jocuri aduc doua harti noi, 6 noi scenarii si sute de unitati de carton. ASLSK2 aduce in plus tunuri si ASLSK3 tancuri. Acesta din urma inglobeaza tot ce este cuprins in ASLSK 1 si 2 (exceptind hartile). Manualul, inca mult simplificat fata de ASL, cuprinde sectiunile ASLSK 1 si 2 + capitolul pentru tancuri.
Nu se recomanda cumpararea lor, daca nu s-a achizitionat in prealabil si invatat ASLSK1, deoarece complexitatea devine prea ridicata.

Advanced Squad Leader (ASL) – MMP
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/5287
Image

Este cel mai complex joc de acest gen, aproape ca un simulator. Foarte greu de invatat (necesita luni de zile) avind un manual complex si imens (154 pagini dense). De aceea este recomandat sa se invete de la un alt jucator. In S.U.A. se organizeaza periodic turnee, ca la sah si este cel mai jucat joc de razboi (de adulti). Se poate cumpara doar la mina a doua, fiind un joc mai vechi. Este modular, existind sute de harti, scenarii si carti.
Nu este recomandat pentru jucatorii din Romania, neavind de la cine invata si cu cine juca. Doar pentru cei care au perseverenta de a-l invata in scopul de a-l juca solo (este un joc foarte bun in mod solitaire).

In final… un sfat pentru intrebarea “ce joc tactic de razboi sa cumpar?”:
Pentru cei ce nu au achizitionat nici un joc din lista: Memoir 44;
Pentru cei care au deja Memoir sau BattleLore si vor un joc mai complex: Ancients (daca le plac jocurile cu carti de joc) sau Conflict of Heroes (fara carti de joc);
Pentru cei pasionati de jocuri tactice de razboi (cu oarecare experianta): Conflict of Heroes, Combat Commander, ASLSK 1;
Pentru maniaci ai jocurilor tactice de razboi: ASL 🙂