Continuam seria de articole despre jocurile de societate controversate ce nu au fost primite asa cum trebuie atunci cand au fost lansate. Prima parte o aveti aici.

 War on Terror, The Board Game

Jocul de societate War on Terror a fost conceput de doi antreprenori de la Cambridge si a fost lansat pe fondul multor critici, la una dintre ele unul din cei doi raspunzand:”Multi oameni spun ca transformand razboiul impotriva terorismului intr-un joc de societate (board game) este un lucru insensibil. Intotdeauna am afirmat ca inceperea unui razboi este un lucru insensibil; un joc de societate este doar distractie pentru intreaga familie”. Jucatorii incep cu un imperiu oriunde in lume si pe baza multor alegeri facute, urmatoarele evenimente pot aparea in cursa pentru dominarea lumii:
– trimiti mesaje secrete;
– finantezi terorismul;
– inchei intelegeri;
– anulezi intelegeri;
– pornesti razboaie;
– iti extinzi imperiul;
– inchei aliante secrete;
– finantezi schimbari de regimuri politice;
– rapesti politiceni;
– faci parte din teroristi.

 

Blacks & Whites

Aparent realizat pentru un scop educational de catre departamentul de psihologie al universitatii din California, Blacks & Whites este in esenta un joc de societate in care cumperi proprietati imobiliare cu mici diferente. Inainte de a incepe, fiecare decide sa fie alb sau negru, alegerea facuta rezultand in urmatoarele diferente:

Albii (Whites):

– sunt majoritari;
– incep cu un milion de dolari;
– pot cumpara proprietati oriunde.

Negrii (Blacks):

– sunt minoritari;
– incep cu 100.000 de dolari;
– nu pot cumpara anumite proprietati;
– trag carti dintr-un alt teanc de carti de noroc;
– primesc mai putini bani la completarea unui tur complet pe tabla de joc.

 

Capital Punishment

Lansat in 1981, fiecare jucator incepe controland 4 caractere: un criminal, un violator, un incendiator si un rapitor. Poti castiga in doua moduri:

1. Indreapta criminalul, violatorul, incendiatorul si rapitorul pe calea justitiei prin inchisoare pe viata, streang sau scaunul electric.
2. Adu-ti liberalii din turnul lor de fildes si folosestei pentru a indeparta criminalii adversarului de pe calea justitiei, trimite-i iarasi in strada unde activitatile lor vor transforma cetatenii nevinovati ai adversarului tau in victime.

 

Ghettopoly

Lansat in 2003 de catre David Chang si evident nefiind sponsorizat de Hasbro (cei care detin licenta pentru Monopoly), Ghettopoly este o parodie a jocului Monopoly. Casele sunt numite “Case de droguri” (Crack Houses), hotelurile sunt “Proiecte” (Projects), Cartonasele de Noroc au mesaje precum “Ai reusit sa faci tot cartierul dependent de droguri. Colectezi 50 de dolari de la fiecare jucator!”, iar piesele de joc includ un pistol, o sticla de bere si o plantatie de marihuana. Jocul a fost anulat dupa multe proteste in masa.

Sursa articol si poze: urbantitan.com