Ingenious face parte din categoria jocurilor de societate abstracte. Reiner Knizia a realizat multe jocuri cu reguli simple, iar Ingeniuos este unul dintre ele.

Acest joc de societate a fost lansat prima oara in 2004, pentru ca apoi in 2010, Fantasy Flight Games sa lanseze o editie noua ce are unele componente modificate si pe care o prezint in continuare .

Ingenious este un joc de logica pentru 1-4 jucatori ce foloseste mecanici precum  Plasarea de Jetoane (Tile Placement), Managementul Mainii(Hand Management), Construirea de Modele (Pattern Building) si se poate invata imediat, mai ales ca nu are componente dependente de limba.

Componente
– 1 tabla de joc;
– 120 de piese de plastic cu cate doua simboluri;
– 1 sac de panza pentru piese;
– 4 suporturi din plastic;
– 4 table de scor in dividuale;
– 24 de indicatori de punctaj colorati;
– 1 regulament de joc.

Cum se joaca

Acest joc de societate se bazeaza pe 6 culori avand diferite forme geometrice: stea rosie, stea albastra, disc verde, disc galben, cerc mov si hexagon portocaliu.

Pentru a juca un joc de Ingenious, dupa asezarea tablei de joc pe masa, se pun toate piesele cu simboluri in saculetul de panza si se amesteca. Fiecare jucator isi aseaza in fata sa un suport pentru piese si o tabla individuala de scor, avand indicatorii de marcaj plasati in dreptul cifrei 0.

Fiecare jucator va incepe cu 6 piese pe suportul sau. In ordinea acelor de ceasornic, pe rand, jucatorii plaseaza cate o piesa pe tabla de joc astfel incat sa se formeze linii cu simboluri de acelasi tip cu simbolul aflat pe piesa asezata. In acest fel, jucatorii puncteaza si isi muta pe tabla individuala indicatorii de punctaj in functie de culoarea acestora. Jucatorii trebuie sa mute cat mult indicatorii si sa nu lase nicio culoare in urma. Cand tabla de joc se umple, cea mai mica pozitie a unei culori de pe tabla individuala de punctaj determina scorul acestuia. Jucatorul cu cel mai mare punctaj castiga.

In functie de numarul de jucatori, se joaca in zone de harta diferite:
– in 2 jucatori se joaca doar pe spatiile albe;
– in 3 jucatori se folosesc si spatiile gri;
– in 4 jucatori se foloseste toata tabla de joc.

Din cate am observat, pe masura ce joci, iti dai seama de diferite strategii, de cum sa-ti blochezi adversarii astfel incat sa ramana cu o culoare mult in urma ta.

Regulamentul complet tradus in limba romana va fi disponibil in curand, atunci cand traducatorul oficial al BoardGames BLOG (Carmen a.k.a Oaia Neagra) va avea un pic de timp liber 🙂 .

Ce imi place la jocul de societate Ingenious

Primul lucru ce m-a atras la Ingenious este simplitatea regulilor. Jocul se poate invata de unul singur in maxim o ora si se poate explica in maxim 10 minute. Un bonus la partea de invatare a regulilor este si faptul ca te poti juca de unul singur, invatand astfel mai bine regulile proaspat citite.

Alt lucru ce imi place la Ingenious este tabla de joc simplu desenata, culorile frumoase ale pieselor, alaturi de suportul din plastic al acestora destul de bine asezat pe masa. Un joc dureaza in medie 40 de minute, deci cei care se plictisesc repede si nu sunt adepti ai fenomenului de boardgames, pot fi pacaliti cu usurinta la un joc. Cu siguranta vor mai vrea inca unul 🙂 !

Jocul are o rejucabilitate destul de mare.

Ce nu imi place la jocul de societate Ingenious

Un singur lucru ma deranjeaza la acest joc. Tabla de scor si folosirea de pioni prea mici ce se infing in aceasta tabla. Nu inteleg de ce au schimbat in aceasta noua versiunea modalitatea de inregistrare a scorului. Dupa primele jocuri, mi se pare ca in timp se vor largi si pionii se vor putea scoate din greseala, lucru ce se intampla si in versiunea precedenta cand se foloseau celebrele cubulete de lemn utilizate la mai toate Eurogame-urile.

Ca un sprijin in afirmatiile mele ce lauda jocul de societate Ingenious, acesta a fost nominalizat in 2004 la Spiel des Jahres, a castigat in anul 2005 premiul MENSA – “Cel mai bun joc de logica” si in 2006 a castigat premiul “Golden Geek – Jocul anului“, alaturi de premiul “Golden Geek – Cel mai bun joc de familie“.

Mai jos aveti o galerie foto ce prezinta in detaliu cutia si componentele acestui joc de societate.

Voi l-ati jucat? Ce parere aveti?