Ideal Board Games SRL s-a nascut din initiativa mea (Adrian Cirstea), dupa ce am descoperit jocul “Settlers of Catan” in anul 2004 prin intermediul unui fost coleg de scoala, actualmente rezident in SUA.

Obisnuind sa petrecem mult timp jucand Monopoly in scoala generala, am fost atrasi instantaneu de un alt joc de societate cel putin la fel de bun. Aruncand o scurta privire pe Internet am descoperit ca “Settlers” era defapt un super hit, un joc care a cucerit toata lumea inregistrand vanzari de zeci de milioane de exemplare in Europa de Vest, America si Asia incepand cu 1995, anul aparitiei sale. La o analiza mai atenta am descoperit ca sistemul strategic de resurse/constructii folosit in acest joc, a fost importat sau adaptat in majoritatea jocurilor electronice de strategie (Heroes, Civilisation, Settlers – jocul video) sau cel putin seamana izbitor.

Avand legatura cu lumea tipografica prin intermediul serviciului, am decis ca merita sa facem o incercare de a populariza acest joc de societate in Romania chiar in limba romana, pentru a atinge toate categoriile de public tinta cat mai usor. Dupa ce am reusit sa obtinem licenta de producere a jocurilor CATAN in limba romana, cu impedimentele inerente unei actiuni de acest gen, am pus in practica proiectul nostru. Astfel, in luna decembrie 2006 am reusit sa avem primele produse finite.

Am intreprins multe actiuni de promovare pe care am incercat sa le prezentam in cateva cuvinte precum si cu fotografii pe site-ul www.catan.ro de-a lungul timpului.
Concursuri cu premii in jocuri, demonstratii in cadrul a diverse expozitii (Nijikon, Pompiliada, Games Academy Convention etc.), Campionatul National “Colonistii din Catan“.
In continuare credem ca o abordare activa a promovarii precum si socializarea cu toti cei interesati sunt aspecte importante ale dezvoltarii unui tip nou de divertisment modern, de care atat tinerii cat si copiii chiar au nevoie in aceasta epoca in care izolarea in fata computerului personal este o stare din ce in ce mai frecventa, avand efecte secundare ascunse si nedorite.

La inceputul anului 2009 am reusit sa producem in limba romana doua extensii ale jocului de baza “Colonistii din Catan“: “Navigatorii” si extensia pentru 5/6 jucatori a jocului de baza.

In vara 2009 am reusit de asemenea sa producem in limba romana un alt joc extraordinar, “Power Grid“. In limba romana “Reteaua Energetica“, cu un balans excelent al tuturor elementelor sale si o originalitate indiscutabila, aest joc a reusit cativa ani la rand sa fie in topul preferintelor boardgamerilor de pretutindeni, lucru evidentiat pe cele mai populare site-uri internationale de prezentare a acestui tip de jocuri.

In continuare suntem hotarati sa producem pentru publicul din Romania cele mai populare jocuri de societate moderne, sa cream, sa intretinem si sa dezvoltam acest relativ nou tip de entertainment cu efecte extraordinare atat asupra tinerilor cat si asupra copiilor. Aceste efecte ale jocurilor de societate sunt multiple si in totalitate benefice, existand studii la nivel mondial care releva aptitudinile dobandite in urma practicarii acestora. Ca sa intelegem importanta si efeclele acestor jocuri e mult mai simplu sa ne gandim la sah sau Go, care sunt defapt jocuri de societate antice si care au avut un impact extraordinar asupra lumii in care traim de-a lungul timpului.

Ne bucura ca intr-un timp relativ scurt de cand am inceput aceasta intreprindere, in Romania s-au format deja comunitati de jucatori, au aparut magazine online specializate pe acest gen de produse, au aparut evenimente de gen si concursuri pe care noi le-am sprijinit si le vom sprijini in continuare. Atragand cat mai multi tineri in aceasta lume a jocurilor de societate, cu siguranta vom reusi sa le oferim cateva atuuri in dezvoltarea si in educatia lor, in usurinta cu care se vor socializa, toate acestea pe langa relaxarea si recreerea oferite de aceste jocuri.

Ne dorim (si acest lucru se intampla constant) sa imbunatatim calitatea produselor respective si sa diversificam gama acestora.

Mai jos aveti prezentarea jocului de societate Colonistii din Catan.