Creatie a designerului John Yianni, Hive este un joc de strategie abstracta pentru 2 jucatori ce nu dureaza mai mult de 15-20 minute si poate fi jucat pe orice suprafata plana (stabila, evident… 😀 ).

De la lansarea sa in 2001, jocul a fost recompensat cu diverse premii si nominalizari, despre care deja v-a vorbit Costy in prezentarea detaliata a componentelor, semn ca jocul merita toata atentia noastra.

Pe scurt, ideea jocului ar fi: Ai o regina in stup? ai grija de ea sa n-o sufoce ganganiile adversarului.



Ganganii ziceam… Avem la dispozitie in joc 22 de piese hexagonale, cate 11 pentru fiecare jucator (11 piese de culoare alba si 11 negre), avand reprezentate in relief 5 tipuri de insecte:
– 1 regina – galben
– 2 paianjeni – maro
– 2 gandaci – mov
– 3 lacuste (sau cosasi, cum imi place mie sa le zic) – verde
– 3 furnici soldat (albastru)

Ca si in cazul sahului, fiecare tip de piesa are modul sau propriu de deplasare:
– regina se poate muta un singur spatiu;
– paianjenul se muta exact 3 spatii;
– gandacul se poate muta un singur spatiu, dar are avantajul de a putea fi pus deasupra unei alte piese adiacente (sau poate cobori, dupa caz);
– lacusta sare peste un sir de alte ganganii plasate in linie si se opreste in primul spatiu liber intalnit pe linia respectiva;
– furnica poate fi mutata in orice spatiu de jur imprejurul stupului.



Jocul nu are nevoie de setup, se incepe prin plasarea unei piese de catre primul jucator.
La randul sau, un jucator poate sa plaseze o piesa in stup sau poate sa mute o piesa deja existenta in stup.

Ca si reguli de joc, trebuie sa respectam urmatoarele:
– la plasarea unei piese pe tabla, ea nu trebuie sa atinga nicio piesa de-a adversarului (va fi legata doar la piesele proprii);
– regina va fi plasata in una din primele 4 ture de joc;
– mutarea insectelor in stup se poate face numai dupa plasarea reginei;
– mutarea unei insecte nu trebuie sa afecteze unitatea stupului; o piesa nu poate fi mutata daca ar imparti stupul in doua (asa ca mare grija la piesele ce pot fi blocate pe parcursul jocului);
– mutarea insectelor se face prin glisare (cu exceptia gandacului si lacustei, care pot sari), asa ca in unele cazuri piesele pot ramane blocate, chiar daca ar avea “portita de iesire” (si asta datorita formei hexagonale a pieselor).



Ce trebuie sa faci pentru a castiga? Plaseaza si muta-ti piesele in stup astfel incat regina adversarului sa fie incercuita (piesele din jurul reginei pot fi de orice culoare, nu este necesar sa ai 6 piese de-ale tale in jurul reginei adversarului). Jucatorul care reuseste sa “sufoce” regina adversarului castiga jocul.

Exista si doua extensii pentru acest joc, Ladybug si Mosquito. Fiecare dintre ele aduce cate o insecta noua (cu abilitati noi) pentru fiecare jucator, deci intariri pentru cele 2 tabere de ganganii ce se intrec in capturarea reginei adverse.



Dupa cateva partide la Hive la activ pot spune ca e un joc pe placul meu, motivele fiind urmatoarele:
– reguli putine si clare;
– se explica foarte rapid;
– durata scurta de joc, putand fi jucate mai multe partide consecutiv;
– factor de noroc: zero; esti doar tu cu strategia ta (daca pierzi, nu poti da vina decat pe tine… 😛 )
– componente putine, de calitate si cu design placut.

In plus, poate fi luat in vacanta fara a-ti pune problema spatiului in bagaj sau a greutatii. Piesele pot fi transportate in husa pe care o gasiti in cutie, asa ca si problema protejarii cutiei e rezolvata.

Costy, un Hive? Bzzzzzz… 😛