Atunci cand am vazut prima oara jocul de societate Fresco, am stiut ca trebuie sa il am. Este unul din jocurile ce te atrage inca de la vederea cutiei cu grija desenata.
Am asteptat mult pana sa fac acest review pentru ca doream sa il joc de cateva ori si sa imi dau seama daca am facut o alegere buna. Normal, o sa regasiti si ceva subiectivism in review, doar ca, dupa citirea acestuia, cu siguranta va veti putea decide daca este un joc pentru voi sau nu.
Coordonate
Fresco este un joc de societate de complexitate medie pentru 2 – 4 jucatori realizat de designerii Wolfgang Panning, Marco Ruskowski si Marcel Süßelbeck, avand o durata de joc estimata de 60-90 de minute. Desi este aparut in anul 2010, a reusit in scurt timp sa castige cateva premii si nominalizari importante:
– Nominalizat la Golden Geek Best Board Game Artwork/Presentation 2010;
– Nominalizat la Golden Geek Best Family Board Game 2010;
– Nominalizat la Spiel Des Jahres 2010;
– Premiul Deutscher Spiele Preis 2010;
– Premiul International Gamers Awards 2010.
Fresco face parte din categoria jocurilor economice de strategie, avand mecanici precum Selectarea Simultana de Actiuni(Simultaneous Action Selection) si Plasarea de Muncitori(Worker Placement).
Tematica
In Fresco, actiunea se concentreaza pe restaurarea unei fresce dintr-o catedrala Renascentista, fiecare jucator avand la dispozitie o echipa de 5 ucenici. Pe parcursul jocului trebuie sa iti cumperi culori, sa le mixezi atunci cand este nevoie, sa lucrezi la restaurarea frescei, sa atragi privirea si multumirea episcopului, avand tot timpul grija de moralul si fericirea echipei tale.
Componente
Ca mai toate produsele Queen Games, Fresco are parte de aceeasi calitate exceptionala a componentelor; jetoanele, cutia, tabla de joc, piesele de lemn, toate sunt perfect realizate si dau impresia ca nu se vor uza in timp. Jocul de baza vine impreuna cu 3 extensii ce se incadreaza perfect, completand parca povestea acestui board game. Daca nu este de ajuns, mai exista si Extensiile 4,5,6 (Glaziers) si Extensia 7 (Scrolls).
Componentele jocului de baza
– o tabla dubla de joc cu doua fete, prima fiind pentru 2-3 jucatori, a doua fiind pentru 4;
– 14 jetoane de culori pentru piata;
– 25 de jetoane de fresca avand valori de la 3 la 11;
– 60 de monede (Taleri) cu valori de 1 (36 bucati), 5 (16 bucati) si 10 (8 bucati);
– 78 de cuburi de culori din lemn: 17 cuburi de culoare rosu, albastru si galben; cate 9 cuburi de culoare verde, mov si portocaliu;
– 4 piese din lemn (Ucenici) nevopsiti de culoare alb;
– 20 de ucenici: cate 5 ucenici pentru fiecare culoare: rosu, albastru, galben si verde;
– 12 Pictori Maestri: cate 3 pentru fiecare culoare: rosu, albastru, galben si verde;
– 1 Episcop;
– 4 paravane mici;
– 4 paravane mari;
– 4 table individuale de actiuni;
– 1 saculet de panza pentru jetoanele de culori;
– regulament.
Componentele celor 3 extensii:
– 18 Carti cu Portrete;
– 12 Jetoane de Cerere;
– 7 jetoane de fresca avand valori de la 13 la 24;
– 12 cuburi de culori: cate 6 pentru fiecare culoare: roz si maro;
– un jeton de altar.
Regulile si Desfasurarea Jocului
Fiecare jucator primeste cei 5 Ucenici si 3 Pictori Maestri de culoare dorita (rosu, albastru, galben si verde) alaturi de cate un paravan mic, un paravan mare, o tabla individuala pentru actiuni, cate un cub din culorile de baza (1 rosu, 1 albastru, 1 galben) si 12 Taleri.
Pentru a putea intelege mai bine regulile, aveti marcate mai jos zonele de actiune de pe tabla de joc:
Dupa stabilirea ordinii jucatorilor, acestia isi vor plasa un Maestru Pictor in zona de Ordine Jucatori, un Mastru pe Grila de Scor si al treilea Maestru in zona de Fericire/Moral.
Jocul se va desfasura pe parcursul mai multor runde, pana atunci cand mai raman 6 piese de fresca sau mai putine in catedrala (necumparate).
La inceputul fiecarei runde, pe rand, fiecare jucator decide la ce ora se va trezi. Daca te trezesti cel mai devreme, vei putea sa-ti alegi de la piata ce culori vrei din cele existente, vei restaura primul jetoane de fresca. Pretul acestora este mai ridicat, trezirea influentand negativ moralul ucenicilor, putand chiar sa pierzi o actiune (un ucenic). Daca Moralul creste si ajunge la +1, castigi un ucenic in plus.
Dupa ce toata lumea isi alege ora de trezire si se determina nivelul Moralului ucenicilor, fiecare jucator decide in spatele paravanului propriu, ce actiuni va face in continuare, plasand ucenicii sai pe tabla individuala de actiuni (partea unde este inscriptionata cifra 1).
Jucatori pot efectua 5 actiuni intr-o runda, existand posibilitatea ca acest numar sa scada sau sa creasca cu 1 in functie de starea de fericire a ucenicilor. Actiunile pe care le poate face jucatorul sunt:
– Sa viziteze piata (cumpara culori)
– Sa viziteze Catedrala (puncteaza)
– Sa viziteze studioul (primeste taleri sau poate cumpara portrete)
– Sa mixeze culori
– Sa mearga la teatru.
Un jucator poate face maxim 3 actiuni de acelasi tip. In continuare, se vor efectua pe rand, respectand ordinea de mai sus, actiunile stabilite de fiecare jucator in parte pe tabla de actiuni.
Dupa ce toti au terminat de efectuat actiunile dorite, runda se incheie, iar jucatorii vor primi Taleri cu o valoare egala cu numarul de jetoane de fresca restaurata de fiecare, precum si beneficiile oferite de Portretele achizitionate (daca este cazul).
In continuare o sa explic mai pe larg fiecare tip de actiuni, pentru a intelege mai bine desfasurarea unui joc.
Vizitarea pietei de culori
La piata, jucatorii au posibilitatea de a cumpara culorile necesare pentru restaurarea jetoanelor de fresca. Ordinea in care se cumpara este data de ora de trezire, cel care s-a trezit cel mai devreme alege primul standul de unde va cumpara (in 2-3 jucatori exista 3 standuri, in 4 jucatori sunt 4).
Un jucator poate cumpara maxim 3 jetoane de culori, primind imediat cuburile afisate pe acestea. Se poate cumpara doar dintr-un singur stand, jetoanele ramase se vor pune inapoi in saculet si standul respectiv se va inchide. Costul pentru fiecare jeton de culori este dat de ora de trezire:
-cel care se trezeste cel mai devreme (ora 5) plateste cate 4 taleri per jeton;
– cel care se trezeste la ora 6 plateste 3 taleri per jeton;
– cel care se trezeste la ora 7 plateste 2 taleri per jeton;
– cel care se trezeste la ora 8 plateste 1 taler per jeton.
Vizitarea Catedralei
Aici jucatorii restaureaza jetoane de fresca, dand in schimbul acestora culorile cerute pe ele. Daca Episcopul se afla pe jetonul respectiv, la numarul de puncte al acestuia se adauga +3, iar daca Episcopul se afla pe o casuta adiacenta jetonului respectiv (inclusiv in diagonala), la numarul de puncte al acestuia se adauga +2 si se muta corespunzator Maestrul Pictor pe linia de scor.
Un jucator poate restaura maxim 3 jetoane de fresca intr-o runda.
Vizitarea Studiolui
Aici jucatorii pot face rost de bani. Pentru fiecare Ucenic plasat pe spatiul de actiune, un jucator primeste 3 Taleri. Se pot primi maxim 9 Taleri pe runda (cand sunt plasati 3 Ucenici).
In una din cele 3 extensii, exista 18 carti cu Portrete ce se pot lua in schimbul celor 3 Taleri. Aceste carti aduc diverse beneficii jucatorului. Unele au efect imediat si beneficiul se primeste pe loc, altele se vor putea folosi in fiecare runda.
Mixarea Culorilor
Pe langa cele 3 culori de baza (rosu, albastru si galben), pentru multe din jetoanele de fresca este nevoie de cuori precum verde, mov si portocaliu. Acestea se obtin din combinarea culorilor de baza, un ucenic dand dreptul la 2 operatii de mixare (de unde rezulta ca pentru 3 ucenici, se pot efectua 6 mixari). Mixarea se face astfel:
– dintr-un cub rosu si unul albastru se obtine un cub mov;
– dintr-un cub galben si unul albastru se obtine un cub verde;
– dintr-un cub rosu si unul galben se obtine un cub portocaliu.
Una dintre extensii vine cu jetoane de fresca noi, ce necesita pentru cumparare folosirea culorilor roz si maro.
Vizitarea Teatrului
Daca jucatorii observa ca, trezindu-se devreme, Fericirea ucenilor a scazut, pentru a nu pierde o actiune (un Ucenic), acestia pot alege o actiune de teatru, ce creste cu cate +2 Fericirea. Astfel se poate obtine un maxim de 6 puncte de fericire (daca folosim 3 ucenici).
In ultima runda, Vizitarea teatrului este inlocuita cu inca o coloana de Vizitare a Catedralei. Este singura runda in care poti restaura jetoane de fresca dupa ce ai mixat culori.
Sfarsitul jocului
Asa cum ziceam mai sus, daca la sfarsitul unei runde mai sunt 6 jetoane de fresca sau mai putine pe tabla de joc, atunci se declanseaza runda de final. Se intorc tablele de actiuni pe partea cu cifra 2 in colt.
Dupa parcurgerea actiunilor, se va trece la punctarea finala. Se mai pot lua puncte de victorie si pentru suma de taleri ramasa: 1 punct de victorie pentru fiecare 2 taleri.
Impresii
Dupa cele cateva jocuri de Fresco, imi mentin parerea ca am facut foarte bine atunci cand am decis sa achizitionez acest joc. Fiind usor de explicat, mai ales daca se joaca fara cele 3 extensii ce vin cu jocul de baza, se preteaza foarte bine si la oamenii ce nu au o experienta prea mare cu jocurile de societate.
Componentele sunt de calitate, povestea este bine inchegata, sistemul de punctaj este foarte bine gandit, lasand loc pentru rasturnari de clasament in timpul si mai ales la sfarsitul jocului.
Concluzie
Daca esti in cautarea unui joc de strategie din categoria celor economice, Fresco este o alegere excelenta. Mecanicile de Plasare de Muncitori si Selectare Simultana de Actiuni se imbina perfect, mecanismul de punctare si ordonare a jucatorilor te tine cu sufletul la gura, fiind destul de dificil sa te pastrezi in fruntea clasamentului daca nu iei cele mai bune decizii.
Avand o grafica exceptionala, Fresco este ideal pentru un joc in familie sau impreuna cu prietenii. Din partea primeste o bine meritata nota de 10/10.
Sursa foto: BoardGameGeek