Articol scris de Liviu Semacovschi – Supitza

Fluxx Cover

Acum cateva zile am trecut pe la Red Goblin si am luat Fluxx, un joc de carti destul de ciudat, diferit de orice alt card game pe care l-am jucat pana acum. Impresia pe care mi-a lasat-o este una foarte buna. Fluxx este un joc pe care l-as recomanda cu caldura oricui, fie ca este sau nu pasionat de jocuri.

Jocul apartine designerilor Kristin Loony si Andrew Loony si este publicat de Loony Labs.

In oferta Red Goblin, jocul are pretul de 59 RON.

 

Specificatii de pe cutie:

Numar de jucatori: 2-6

Varsta: 8+

Durata jocului: 5-30 min

 

Ce e in cutie?

In cutia jocului se gasesc o foaie cu instructiuni (bine explicate, cu tot cu exemple si o sectiune separata de FAQ, pe care am gasit-o foarte utila) si 100 de carti de joc din plastic. Aceste carti se joc se impart in 5 categorii:

Keepers (carti pe care le joci si raman ale tale – ex: obiecte), Creepers (carti care se joaca automat si care iti fac rau – ex: te impiedica sa castigi, intr-un fel sau altul, prin stabilirea unor conditii suplimentare), New Rules (carti cu reguli noi pentru joc – ex: Tragi 3 carti la fiecare tur, esti obligat sa joci toate cartile la fiecare tur, nu ai voie sa ai mai mult de 2 carti in mana, s.a.m.d.), Goal (carti cu noi conditii de victorie pentru joc) si Actions (carti prin care faci o actiune – ex: mai tragi 2 carti, faci schimb de Keeperi cu alt jucator, discardezi toate cartile New Rule din jocul curent, s.a.m.d.).

 

Mod de joc:

Jocul vine cu o singura regula proprie: Tragi 1 carte, joci 1 carte. Orice carte trasa apoi din deck poate fi jucata pentru a modifica cumva regulile si structura jocului, astfel facandu-l mai complex.

Fluxx cards

Ca un exemplu amuzant, intr-unul din premele jocuri pe care le-am jucat, prietena mea a tras, in primele doua tururi, 2 keeperi: cookies si milk. In al treilea tur a tras o carte cu Goal care spunea: “Jucatorul care are pe masa cartile milk and cookies a castigat”. Asa a reusit sa ma bata in mai putin de 1 minut de la inceperea jocului. Totusi, au fost si jocuri care au durat aproximativ 45 de minute, pentru ca de fiecare data cand unul din noi se apropia de victorie, ori tragea o carte care schimba total regulile jocului si goal-ul, ori celalalt ii fura un keeper de care avea nevoie, ori tragea un Creeper care ii punea niste conditii suplimentare pentru a castiga, foarte greu de indeplinit.

Fluxx are un grad de rejucabilitate foarte mare, calitatea cartilor de joc este foarte buna, regulile de baza sunt simple. Jocul este foarte usor de invatat si de jucat. Are, de asemenea, si o doza de strategie, reprezentata de modul in care iti planifici si iti joci cartile, ceea ce poate constitui o provocare si pentru jucatorii mai inversunati.

In concluzie, este un joc pe care il recomand, atat celor pasionati, cat si celor care nu au avut pana acum contact cu board game-urile.

Nota mea: 9/10.

Pozele au fost preluate de pe BoardGameGeek.com

Link catre pagina jocului de pe BGG: http://www.boardgamegeek.com/boardgame/258/fluxx

 

Liviu Semacovschi

http://supitza.blogspot.com/

supitza@yahoo.com