Articol scris de Andrei Filip

Adventurers_Play

Bine, si acum dupa aceasta scurta introducere, sa vorbesc si despre jocuri. Nu am apucat sa joc foarte multe si citeva au fost jocuri mai vechi, pe care le stiam deja. Dar citeva sint noi, asa ca o sa vorbesc un pic si despre ele.     

Incep cu Adventurers, un joc de la AEG. Nu l-am jucat dar am asistat la un meci si pare amuzant. Componentele sint foarte tematice, exista pina si un bolovan mare de plastic. Totul arata ca si un film din seria Indiana Jones iar ideea e sa patrunzi intr-un templu de unde sa iesi cit mai rapid si cit mai incarcat cu comori. Cu cit iei mai multe comori insa, cu atit te misti mai dificil si pentru ca sint o gramada de moduri in care poti muri, sa iei cu tine mai mult decit poti duce nu e neaparat o idee geniala. Cum spuneam, m-am uitat doar la altii jucind dar pareau interesati de joc si destul de prinsi de el.

 Tot la capitolul asistat o sa trec si Cyclades. Arata incredibil jocul, o grafica de zile mari. Cit stateam pe tusa am pus mina pe un manual in engleza si l-am cititi tot in 10 minute, cu jocul in fata, asa ca la sfirsit aveam o idee buna despre ce e vorba in el. Scopul jocului este construirea de metropole, iar in sensul asta diverse zeitati al e lumii antice sint influentate. Fiecare iti da ceva specific lui si din aproape in aproape aduni toate ingredientele necesare consruirii metropolei. Pentru ca sint mai multi zei, exista mai multe moduri de a a junge la victorie, ceea ce e un bonus mare pentru orice joc. Nu am apucat sa-l testez dar l-am pus rapid pe lista de urmarit pe viitor.

Am jucat citeva runde de Peloponnes, un joc nou lansat cu putin timp inainte de Essen. M-a interesat de la bun inceput deoarece e legat de tematica civilizatii, un subiect foarte captivant pentru mine. Jocul e ok, dar cam atit. Merge bine, in ciuda faptului ca trebuie sa fii atent la citeva detalii, pe care daca le scapi din vedere iti modifica complet jocul. Spre exemplu nu poti lega teritorii noi de cele vechi decit intr-o anumita succesiune. Chestie foarte buna in teorie dar in practica destul de greu de urmarit. Grafica e destul de banala si exista cam prea multe simboluri pentru gustul meu. Incerc sa evit jocuri gen Race for the Galaxy care inventeaza cite o icoana noua pentru fiecare maruntis desi dupa ce treci de primul impact jocul nu este atit de hieroglific pe cit pare. Poate am fost eu obosit, era cam tirziu cind m-am asezat sa-l joc.

 Ad_Astra_Play

Am apucat sa joc citeva runde din Ad Astra, ultimul joc al lui Faidutti si Laget. E un joc foarte interesant pe tematica explorarii spatiului. Un joc mai degraba economic si poate un pic lipsit de tematica, putea la fel de bine sa fie despre Cousteau si echipa de filmare prin Amazon. La fiecare runda jucatorii aleg in prealabil un set de 3 actiuni, iar mai apoi acestea se executa. Cum nu stii ce au pus ceilalti ai doua optiuni. Sa-ti vezi de treaba si sa joci jocul tau sau sa incerci sa intuiesti ce joaca ceilalti si sa profiti cit ai mult de actiunile lor. Cel care reuseste sa faca asta cel mai bine, cistiga. Un joc bun si cu un nivel de interactiune destul de ridicat, dar recomandabil doar in 4-5 jucatori. Ca nivel de complexitate e undeva la nivelul Catan, numai ca mult mai controlabil, pentru ca lipsesc elementele aleatoare.

 De la FFG s-a lansat la Essen ultima expansiune Descent, Sea of Blood. Nu mai am nimic bun de zis despre Descent de cind cu Road to Legend, care a fost chix mare din punctul meu de vedere. Dar am citit regulile de la Sea of Blood si daca vreodata o sa ma mai joc Road to Legend o sa introduc citeva din optiunile de acolo.

 Am vazut ultimul joc din seria Conflict of Heroes, si anume Storms of Steel. Arata mult mai bine decit Awakening the Bear si se vede ca intre timp designerul a primit sugestii de ici si colo. Cartile au calitate si grafica mai buna, designul de joc este nitel modificat, apar unitati noi gen lunetisti si avioane . Eu ramin la jocul meu dar sincer daca mi s-ar oferi ocazia l-as schimba cu asta nou. Altfel, investitia e prea mare pentru mine dar vi-l recomand calduros, e un joc foarte bun.

Despre Endeavor deja am vorbit si cum spuneam vi se poate explica in chineza si tot o sa il puteti invata. E un joc de explorare, cu tematica similara Age of Empires III, dar complet diferit ca mecanica. Jucatorii incearca sa-si diversifice paleta de optiuni construind cladiri, controlind rute comerciale si uneori chiar atacindu-si oponentii. E un joc bun dar il recomand dar in 4-5 jucatori. Altfel interactiunea s-ar putea sa fie egala cu zero, fiecare isi vede de propriul lui imperiu colonial fara sa aiba tangenta cu ceilalti.

M-a dezamagit un pic, dar nu am vazut nimic nou de la Days of Wonder. Nu stiu exact ce probleme au dar vad ca au luat-o in jos in ultima vreme. Au pierdut licenta Battlelore, nu mai scot jocuri noi, nici macar Small World nu are impact chiar asa de mare. La standul lor se juca in draci toate versiunile posibile de Ticket to Ride si cam atit. Plictisitor.

Sursa Foto