Articol scris de Mr_Romiq

 

Doom-TBG_Cover

 

Doom – The board Game este un joc SF/horror de aventura, cooperativ, creat dupa celebrul joc pentru PC cu acelasi nume.

 Povestea jocului

Actiunea se desfasoara intr-o baza de cercetari militare, pe planeta Marte. Dupa un experiment de teleportare esuat, baza este invadata de creaturi din iad. Singurii care pot oprii aceasta invazie sunt puscasii marini care au supravietuit primului val.

 

Jocul este conceput pentru 4 jucatori dar se poate juca si 1 vs 1. Un jucator preia neaparat rolul invadatorilor, iar ceilalti jucatori trebuie sa preia marinii.

Instalea jocului

Jocul dispune de 5 scenarii in baza carora se desfasoara jocul. Se alege un scenariu si se asambleaza toate partile ce compun traseul ilustrat. Dupa ce traseul s-a montat, se pun jetoanele ce indica arme, munitii, armuri, sanatate, obstacole, etc. In continuare jucatorii “marini” isi aleg figurinele reprezentand soldatii, iar jucatorul invadator preia toate figurinele ce reprezinta monstrii.

 

Mod de joc

Dupa ce toata plansa scenariului ales este montata, marinii si-au tras fiecare cate 2 carti, si-au aranjat jetoanele din echipament, jocul poate incepe.

 

Prima runda apartine fiecarui jucator marin, Acesta poate lua decizii legate de posibilitatea de deplasare pe plansa, colectarea de obiecte, cat si atacul inamicilor. In timpul rundei sale, marinul are de ales una dintre actiunile disponibile.

 

Aceste actiuni sunt :

Sprint – marinul se poate deplasa doar 8 patratele fara posibilitatea de atac.

Unload – marinul nu se deplaseaza, dar poate ataca de 2 ori.

Advance – deplasarea se poate face doar pe 4 patratele si are la dispozitie un atac.

Ready – la aceasta actiune, marinul poate alege sa mearga doar 4 patratele sau poate ataca odata si sa desemneze un ordin. Acest ordin poate fi: Aim, Dodge, Guard, Heal.

 

Dupa ce jucatorii marini si-au incheiat actiunile, urmeaza tura jucatorului invadator.

Invadatorul trebuie sa traga o carte din teancul invader, poate “spawna” monstrii pe harta in baza cartilor invader si poate deplasa fiecare figurina in limita distantei disponibile si un atac. De asemenea jucatorul invader mai are la dispozitie carti capcana ce pot fi date ca un contra-atac in timpul rundei jucatorului marin.

 

Luptele din Doom- TBG se desfasoara pe baza unor zaruri speciale. Fiecare jucator trebuie sa aiba in fata asa numitele “reference sheet”, in care sunt prezentate imagini cu toate armele disponibile, monstrii, punctele de viata ale acestora, dar si tipurile de zaruri care trebuiesc folosite pentru a decide sortii unei lupte. Exista 6 zaruri de anumite culori. Acest lucru face diferenta dintre puterea de foc a armelor dar si puterea atacului creaturilor.

 

Zarurile au inscriptionate cifre care desemneaza distanta pana la tinta, puncte de daune, indice de terminare a munitiei dar si simbol de ratare.

Este de mentionat faptul ca armele si monstrii au si abilitati speciale care pot cauza diferite efecte asupra adversarilor.

 

Pentru jucatorii marini, jocul se incheie dupa ce au realizat o anumita cerinta din descrierea scenariului, care implica deplasarea catre capatul traseului prin gasirea unor chei ce deschid anumite usi.

 

Jucatorul invadator, de regula, castiga atunci cand a adunat 6 “fraguri”. Un frag se obtine dupa ce un marin a fost omorat. Dupa ce moare, marinul se “respawneaza” in aceiasi locatie, cu viata refacuta si poate continua lupta.

 

Sursa foto coperta: BoardGameGeek