Articol scris de Alexandru-Daniel Dumitru – Concurs Taraba de jocuri

Produs de Rio Grande Games (2008)
Numarul de jucatori recomandabil 2-4
Durata: ~30 min
Complexitate: Mica
Limba: Engleza (dependenta mare de text)

Seria Dominion este una dintre cele mai de succes serii ale ultimilor ani in materie de board games. Acest succes se datoreaza unui cumul de factori, cel mai important fiind mecanica simpla care creeaza dependenta, pe care acest joc pe bazeaza. Inclusiv in cercul (restrans) de board gameri romani, Dominion se regaseste in colectiile celor mai multi, fiind un joc pe care majoritatea ti l-ar recomanda.
Publicat de Rio Grande Games in 2008, sub semnatura lui Donald X. Vaccarino, Dominion este bazat in totalitate pe carti, ca mecanica incadrandu-se in categoria jocurilor de card drafting si hand management. Dominion este un joc foarte usor de explicat si invatat, combinatiile diferite de carti facandu-l interesant de fiecare data.

In cutia de joc exista 500 de carti, ele fiind de 3 tipuri:
– Carti Treasure – care au rol de moneda, fiecare carte din joc avand un cost atasat (variind de la 0 la 8). Exista carti Treasure care valoreaza o unitate (Copper), 2 unitati (Silver) si 3 unitati (Gold).
– Carti Victory – necesare pentru castigarea jocului, regula de castig fiind una simpla: cel care are cele mai multe puncte cumulate la finalul jocului castiga. Cartile de Victory sunt tot de 3 tipuri: de o unitate (Estate), de 3 unitati (Duchy) si 6 unitati (Province).
– Carti Kingdom – practic, baza jocului de Dominion. Sunt cartile care ofera personalitate jocului construind o dimensiune narativa prin denumirile lor (Witch, Smithy, Militia etc). Aceste carti ofera posibilitati multiple de a actiona (oferind mai multe actiuni pe tura, posibilitatea de a trage de a cumpara mai multe carti etc). Exista 25 de carti Kingdom diferite, intr-un joc folosindu-se doar 10 (oricare 10) dintre acestea.

Simplitatea mecanicii este, cum v-am spus deja, debordanta: in tura ta, ai posibilitatea de a juca o actiune (majoritatea cartilor Kingdom sunt actiuni) si de a cumpara o carte. Practic, jocul va fi o inlatuire de tipul „cumpar o carte ca sa o joc si apoi o joc ca sa cumpar o carte mai buna”, scopul jocului fiind, asa cum spuneam, acela de a avea cat mai multe puncte de Victory.

Dominion este un joc de succes datorita unei multimi de factori. Primul ar fi simplitatea – este un joc pentru contexte mai usurele, fiind excelent ca filler. Un jucator nou il invata repede, curba de invatare fiind abrupta, chiar si pentru strategiile de joc. Un alt factor ar fi numarul ridicat de combinatii intre carti (pentru un pic de matematica, numarul de combinatii diferite de carti Kingdom se ridica la 3.268.760!!!). In fine, cred ca are succes pentru ca exista deja cateva extensii care ridica numarul de carti Kingdom, adauga mecanici noi si ridica numarul de combinatii la numere care mi-ar umple un rand-doua. In definitiv, cred ca producatorii Dominion s-au inspirat din succesul Magic: The Gathering insa au gandit o strategie diferita de marketing, aceea de a vinde de fiecare data un numar mare de carti, aceleasi in fiecare pachet, lasand la o parte dimensiunea de trading. Insa senzatia este aceeasi, ca ai vrea si cartile din extensii, pentru ce aduc ele in plus, pentru posibilitatile parca nenumarate.

Cum a parut ca am ridicat pana aici in slavi Dominion, trebuie sa marturisesc ca desi este unul dintre jocurile pe care il joc cel mai mult din colectia mea, nu este unul dintre jocurile mele preferate. Este un joc caruia parca ii lipseste substanta: acelasi amestecat de carti in fiecare tura, aceleasi optiuni mereu, aceeasi bucurie cand ai o mana de 8+ banuti (pentru un Province) si aceeasi frustrare cand ai carti slabe. Tot lipsa de substanta apare si pe partea narativa: nu intelegi de ce cartea Throne Room te ajuta sa joci o actiune de doua ori sau de ce Moat te face sa tragi 2 carti. Mai mult, Dominion pare sa fie un Solitaire in multiplayer de cele mai multe ori, interactiunile dintre jucatori fiind la un nivel destul de scazut (lucru corectat partial in extensii). In fine, desi am insirat acolo 7 cifre, combinatiile intre carti nu sunt tot timpul fericite, jocurile variind de la interesante la frustrante in functie de cartile existente. La acest lucru se adauga faptul ca, inevitabil, unele carti sunt folositoare doar in combinatie cu altele, rezultand ca in lipsa celor din urma primele devin inutile.

In concluzie, Dominion este un joc foarte bun pentru ceea ce stie sa faca: sa umple spatiile dintre jocuri complexe, sa relaxeze si sa faca oamenii incepatori in ale board gameurilor sa se simta bine pentru ca au castigat inca de la primul lor joc!