De cand a intrat in colectia mea, Dobble este unul dintre cele mai jucate jocuri de carti. Inca din prima zi, de abia am scapat doar cu 5 jocuri consecutive, desi, initial, Oaia Neagra nu a fost asa de incantata. Asta pana am jucat primul joc!

Tematica

Dobble a fost creat initial de Denis Blanchot, Guillaume Gille-Naves si Igor Polouchine in anul 2009 sub numele de Spot It!. Cei de la Asmodee l-au reeditat sub numele actual, Dobble, in anul 2010.

Dobble este un joc de atentie si rapiditate. Dobble inseamna peste 50 de simboluri, 55 de carti cu cate 8 simboluri pe o carte si un singur simbol identic intre oricare 2 carti. Primul jucator care gaseste perechea cartii pe care o are in mana, fie o poate pastra, fie poate scapa de ea. Imaginile afisate pe cartile de joc pot fi de diferite dimensiuni. Imaginile infatisate pot fi insecte, plante, simboluri, fete zambitoare.

Componente

Jocul de societate Dobble este compus dintr-un pachet de 55 de carti de joc avand forma rotunda, toate fiind stocate intr-o cutie de metal cu capac.

Pe langa cele 55 de carti, mai avem si 5 regulamentele ce prezinta cele 5 moduri de joc diferite.

Regulament si desfasurarea jocului

Dobble se poate juca in 2-8 jucatori, iar un joc dureaza in medie 15 minute.

Indiferent de modul de joc ales, trebuie sa fii intotdeauna cel mai rapid care spune simbolul comun intre 2 carti, il rosteste tare, dupa care trage cartea respectiva, o aseaza sau o decarteaza, in functie de modul de joc in desfasurare.

Pentru cele 5 moduri de joc (mini jocuri), dar si pentru propuneri de variante pentru campionate sau concursuri, aveti in sectiunea de Regulamente sau direct aici, regulamentul tradus in limba romana.

Ce imi place la Dobble

Primul lucru care imi place la jocul de societate Dobble este simplitatea regulamentului, se poate explica in 5 minute. Oricare din cele 5 variante se poate explica rapid, fiecare dintre ele facandu-te sa mai vrei inca o runda de joc.

Imi place dimensiunea cutiei, se poate transporta foarte usor, iar in 3-4 jucatori, nu ai nevoie de foarte mult spatiu de joc.

Imi place si faptul ca este un joc antrenant si nostim, atrage persoanele de orice varsta. Durata scurta a unui joc il face ideal in pauzele dintre jocurile mai grele, mai lungi.

Ce nu imi place la Dobble

Singurul lucru negativ pe care l-am gasit la Dobble este uzura in timp a cartilor de joc. Desi cartile nu sunt foarte subtiri sau din carton prost, dupa cateva zeci de jocuri se deterioreaza sau se murdaresc. Forma atipica te impiedica sa gasesti sleeve-uri pentru protectie.

Concluzii

Daca vrei un joc de petrecere, ce dureaza putin, se poate juca in numar mare de jucatori (recomandat maxim 8, dar merge si in mai multi), atunci Dobble este pentru tine. Cu siguranta toata lumea de la masa va vrea sa joace iarasi si iarasi!

Poze din timpul jocurilor de Dobble