Go = Baduk = Wei Qi – acelaşi joc, trei nume diferite
“Istoria jocului de GO începe acum 4 milenii (2300. î.Hr. – Enciclopedia Britanică) în China, unde jocul este cunoscut sub numele WEI QI. Legenda spune că jocul a fost inventat cu un singur scop: antrenarea minţii, nu tocmai strălucite, a urmaşului la tronul imperial. Jocul era practicat în familiile aristocrate, ca mijloc important de educaţie a copiilor, fiind una din cele nouă activităţi obligatorii (artistice, sportive, filozofice), pe care trebuiau să le studieze şi să le stăpânească.
În secolul al VIII-lea jocul trece în Japonia, ţara care a reuşit să-i dea noi dimensiuni, să îl modernizeze, să îl transforme în sport naţional și artă marțială (singura a minții!), dar şi în instrument strategic, de management şi marketing. Tot din Japonia, în secolul al XX-lea, s-a răspândit jocul în lumea occidentală, ca simbol al culturii lor naţionale.
În Coreea, din 43 de milioane de locuitori, 10 milioane joacă BADUK (numele coreean al GO-ului). Azi sunt peste 6.000 de şcoli de GO, o Universitate şi 2 posturi de televiziune care emit 24 de ore din 24 numai programe de GO.
GO-ului în Europa începe timid după 1600, numai prin descrieri şi cărţi şi de abia în 1880 chimistul german Oskar Korschelt, profesor la Universitatea din Tokyo, scrie un articol foarte documentat ce prezintă detaliat jocul europenilor.”
din Enciclopedia Sportului
Numărul jucătorilor activi in Go-ul mondial este estimat la peste 50 de milioane!
Palmaresul sportivilor români în competițiile internaționale
– 1998 – Robert Mateescu câştigă titlul de campion european la seniori;
– 1999 – echipa României (formată din Valentin Gheorghiu, Constantin Ghioc, Lucreţiu Calotă şi Nagy Bella) câştigă titlul de vicecampioană europeană;
– 2001 – perechea Liliana Iacob – Iulian Toma câştigă locul al II-lea la CEP;
– 2002 – perechea Irina Suciu – Mihai Petre Bâscă obţine locul al III-lea la CEP;
– 2004 – Cătălin Ţăranu devine vicecampion european;
– 2005 – Mihai Şerban câştigă titlul de campion european de juniori, U12;
– 2006 – echipa României formată din Cătălin Ţăranu, Cristian Pop, Cornel Burzo şi Lucian Corlan devine campioană europeană;
– 2007 – Theodor Toma câştigă titlul de campion european de juniori, U12;
– 2007 – Cristian Pop se clasează pe locul al IV-lea la CM;
– 2008 – Cătălin Ţăranu câştigă titlul de campion european; Laura Avram obţine locul al III-lea la CEF;
– 2009 – echipa României formată din Cătălin Ţăranu, Cristian Pop, Dragoş Băjenaru şi Cornel Burzo Lucian Corlan devine campioană europeană; Cătălin Ţăranu devine vicecampion european; perechea Adelina Sora – C.Burzo obţine locul al III-lea la CEP;
– 2010 – Cătălin Ţăranu ocupă locul III la CE; Alexandru Pitrop devine vicecampion european, iar Silvestru State locul al III-lea la CEJ, U12; Şerban Mihai câştigă titlul de campion european, iar Laura Avram ocupă locul III la CEJ;
– 2011 – Cătălin Ţăranu devine vicecampion european; Laura Avram devine vicecampioană europeană, iar Adelina Sora ocupă locul III la CEF; echipa României formată din Cătălin Ţăranu, Cristian Pop, Cornel Burzo şi Ion Florescu devine vicecampioană europeană; Theodor Toma locul al III-lea la CEJ, U16;
– 2012 – Silvestru State devine vicecampion european de juniori, U12; Alexandru Pitrop locul al III-lea la CEJ, U16;
– 2013 – Silvestru State devine vicecampion european de juniori, U16;
– 2014 –Alexandru Pitrop câștigă Campionatul European U16, iar Denis Dobraniș obține locul al II-lea la U12.
Patru dintre copiii români care joacă Go
Alexandru Pitrop (2 dan)
– a terminat clasa a VIII-a, la Botoșani. Media de absolvire a gimnaziului: 10!
– premii la concursuri internaționale de matematică
– câștigător al medaliei de aur la Olimpiada Națională de Matematică în 2014
– vicecampion european de go U12 în 2010, la Sibiu
– locul 3 la C.E. de Go U16 in 2012, la Sankt Petersburg
– campion european de Go la categoria U16, Bognor Regis (Marea Britanie), in 2014
Frații Darius și Denis Dobraniș
Darius (1 dan)
– are 14 ani
– a învățat go de la vârsta de 7 ani
– la 9 ani a câștigat KIDO CUP 2009 la Hamburg, pe locul al doilea terminând fratele sau Denis, care avea 5 ani! La competiție au participat 52 de jucători!
– vicecampion național la tineret în 2013 (la doar 13 ani!)
Denis (2 kyu)
– are 10 ani, a învățat jocul de la 4 ani!
– a participat la peste 70 de competiții naționale și internaționale
– încă de la vârsta de 6 ani a reușit să devină campion național U8 (performanță repetată de încă două ori, în anii următori) și vicecampion național U10
– la 7 ani a câștigat International Youth Championship și a terminat pe 8 la Campionatul European U12
– este vicecampion european la categoria U12 în 2014 și va reprezenta România la Campionatul Mondial de Go din Kuala Lumpur. Tot datorită performanței din Anglia, este unul dintre cei doar doi copii europeni invitați la un important concurs internațional care va avea loc la Seul.
Ambii frați practică și dansul sportiv, având titluri naționale și participări internaționale, și învață în clase de excelență la Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița.
Elian Grigoriu (1 dan)
– are 12 ani și practică goul în Galați încă de la vârsta de 8 ani
– în doar 3 ani a reușit sa ajungă la rangul de 1 dan
– vicecampion național U18 în 2013 și U16 în 2014
– este interesat de fizică, biologie, geografie și se pregătește la matematici cu tatăl său, Iulian Grigoriu, participând la olimpiadele naționale.
– joacă foarte bine tenis de masă.
Ca urmare a succesului organizării în perioada 4-7 martie 2010 la Sibiu a Campionatului European de Go pentru Juniori, care a beneficiat de sprijinul esenţial al Consiliului Local Sibiu, Federaţia Europeană de Go a atribuit organizarea în 2014 la Sibiu a Congresului European de Go.
Cel de-al 58-lea Congres European de GO se va desfăşura între 26 iulie si 9 august 2014 în clădirea la Hotelul Ramada din Sibiu.
Mai multe detalii despre Congresul European de Go 2014 gasiti aici.
Alice-Roxana Trifu
Reprezentant PR, Federația Română de GO