Deci ai invatat sa joci Puerto Rico. E minunat, dar stii sa si castigi?
Iata cateva strategii simple care te vor ajuta in cucerirea punctelor de victorie:

1. Ia-ti deciziile pe baza avantajului comparativ si nu pe baza avantajului absolut. Adica decat sa alegi un rol care iti aduce atat tie cat si celorlalti cate 5 dubloni, in general e mai bine sa castigi tu 2 dubloni, iar restul nimic.

2. Vezi ce roluri au probabilitatea de a fi alese si profita de ele. Asta vine partial din familiarizarea cu jocul, dar si din urmarirea tablelor de joc ale adversarilor. Daca cineva are o cladire foarte buna nepopulata, poate alege Mayor pentru a o activa. Daca poti construi o cladire valoroasa inainte de randul acelui jucator, cand acesta va alege Mayor te va ajuta si pe tine.

3. Nu Pierde. Sigur, suna ca un sfat evident, stupid, dar se refera la privirea jocului dintr-o perspectiva diferita. Nu trebuie ai in vedere doar lucrurile care iti aduc un castig; trebuie sa te feresti in acelasi timp de ceea ce ti-ar aduce pierderi sau sa te lase in urma – asigura-te ca le vei evita. Nu ramane strans legat de o strategie care nu merge; daca exista sanse ca adversarii sa-ti strice planurile, este foarte probabil sa incerce sa o faca, asa ca nu le da ocazia.

4. Urmeaza cursul jocului. Daca alti jucatori se bazeaza pe transportul de marfuri, atunci multe faze de transport vor avea loc, asa ca ai face bine sa produci butoaie de marfa, astfel incat sa castigi si tu puncte. Daca nimeni altcineva nu transporta in acel joc, este foarte probabil sa ajungi sa faci de unul singur toata treaba, ceea ce intotdeauna este o idee proasta (vezi punctul 5).

5. Fa-i pe ceilalti sa munceasca in locul tau. Vorbind la modul general, cand ai nevoie de ceva, tot ceea ce ai nevoie este rolul, nu privilegiul. Daca ai nevoie ca cineva sa-ti activeze Fabrica, nu are importanta daca alegi tu rolul de Mayor sau persoana dinaintea ta. Dar daca ii lasi pe altii sa aleaga rolul, vei putea la randul tau sa alegi un alt rol pe care il vrei.

Sfaturi&Avertizari
Sa fii singurul jucator care produce un anumit tip de marfa iti garanteaza spatiu in Casa de Comert. Chiar si cele mai bune strategii pot pierde. Nu te descuraja!

Sursa: ehow.com