image001

CROKINOLE! Poate nu va transmite nimic entuziasmul si zambetul larg de pe fata tanarului jucator cand rosteste acest nume, dar pentru o parte din lume acest joc este considerat cel mai bun board game si pe buna dreptate!

Ceata trecutului s-a asternut si pe acest joc, nefiind cunoscut exact anul cand Crokinole s-a manifestat intr-o forma concreta!*

Din “legende” reiese faptul ca jocul a rezultat din conceptia mai veche a oamenilor ca Pamantul era complet plat, iar in Centrul sau era situata Marea Gaura Neagra Rokino! In centrul lui Rokino se afla un disc de aur, care in functie de unghiul in care il priveai, putea fi alb, negru, albastru sau rosu! UN singur om a reusit sa ajunga la aceast disc, iar in acel moment fatidic, Rokino l-a inghitit pe bravul nostru tanar, dar totul nu a fost in van, pentru ca pe neasteptate pamantul a devenit sferic!

E o legenda veche, nu am sa intru acum in mai multe detalii, dar se spune ca in anii 1960 board-ul a fost gandit de campenii canadieni pornind de al acest mit, mai mult sau mai putin adevarat!


Calitate componente

Avem o tabla de Crokinole (cu diamentrul de 66 de centimetri, in centru o adancitura inconjurata de 8 peguri) si doua seturi de puluri!

Sunt 6-7 tipuri de table de calitate si preturi diferite! La table putem vorbi clar de o diferenta de suprafata de joc, in schimb, la puluri lucrurile sunt mult mai simple!

Cele de competitie sunt facute de cei de la Muzzies si sunt undeva la 200 de dolari canadieni!


Ideea jocului

Jocul este unul dintre cele mai simple ca si regulament! Este o combinatie intre Gropicica si Curling! Incepand din exterior spre interior, avem trei cercuri concentrice cu valori incepand de la 5, 10, 15 si gaura din centru 20 de puncte!

Se poate juca in 2, 3 sau in 4 (pe echipe)!

Ideea jocului este simpla, trebuie sa faci mai multe puncte decat adversarul! Te ajuti de propriul bobarnac pentru a putea lovi discul.

Primul jucator este obligat sa loveasca pulul pentru a ramane sau macar atinge linia de 15 puncte. In caz contrar, este scos din joc!

Un disc odata intrat in adancitura din centru este scos din joc si punctat la sfarsit! Apoi, in functie de cele intamplate, jucatorul trebuie sa atinga cel putin un pul al adversarului ramas pe tabla, sau, daca nu sunt puluri pe tabla, sa incerce sa introduca discul la 20 de puncte!

Jocul continua pana cand ambii jucatori raman fara puluri! Pentru a castiga jocul, jucatorul sau echipa trebuie sa acumuleze cel putin 100 de puncte in una sau mai multe runde. Rezultatul fiecarei runde ar trebui adunat cu scorul rundei precedente! In mod normal, se scade punctajul jucatorului pierzator din punctajul celui castigator si rezultatul este inregistrat pentru castigator.

In caz de egalitate ambii jucatori primesc zero puncte. Practice makes perfect!


image003


Gand Final

Aplauze! Hai! Toata lumea in picioare! Hai, hai, fara fete! Nu imi faceti mie o concesie, eu va deschid ochii la un joc cu potential!

Am sa incep prin a spune ca ii inteleg pe unii care spun ca jocul li se pare plictisitor si repetitiv, acest lucru reiese si din faptul ca nu sunt atat de inzestrati pentru jocurile in care ai nevoie de o buna dexteritate si coordonare!

Hai acum sa trecem la cei pozitivi, la cei cu un bobarnac fin 🙂 ! Imi plac jocurile 1 vs 1! E vorba de skill, tactica, anticipare! Recunosc, este vorba si de putin noroc la anumite caramboluri, dar asta nu influenteaza rezultatul final intr-un mod hotarator!

Crokinole este un joc in care cel mai bun castiga, nu cel norocos, nu cel trisor, nu cel parsiv, ci CEL MAI BUN! Asta pentru mine conteaza, desigur si loviturile, unghiurile, milimetri care te-au despartit de victorie, toate formeaza un joc reusit si un Instant Buy!


Spor la joaca!

*Legendele sunt legende, inventii ale imaginatiei mele! Toate cele bune!


image005


Articol scris de Radu Blejan pentru Board Games BLOG