Cat pe ce sa prinda podiumul Top 3 cele mai jucate jocuri in 2011 de catre Costy (20 de partide jucate in 2011, desi a intrat in colectia noastra la sfarsitul lui octombrie 2011), Bonbons atrage in primul rand prin design, acesta fiind si motivul principal al achizitionarii jocului chiar de la lansarea sa, la targul Spiel 2011 de la Essen.

Desi nu este prima incercare a designerului Marc André, Bonbons este primul sau joc publicat. O data cu decizia celor de la Game Works de a-l publica, prototipul jocului a trebuit retras din competitia National Game Center – Paris la care participa in acel moment.

Bonbons este un joc de memorie pentru 2-6 jucatori, recomandat de la 7 ani in sus. Jocul are reguli foarte simple, asa ca nu veti pierde mult timp cu explicatii. Adaugand faptul ca o partida dureaza putin, aproximativ 10-20 minute, jocul va atrage rapid, indiferent de varsta. Numai cu memoria sa stati bine… 😛

Cum spuneam si mai sus, jocul atrage in primul rand prin design, incepand de la cutie si continuand cu restul componentelor. Cutia jocului poate pacali foarte usor, pentru ca seamana cu o cutie de bomboane. Iar componentele din interior iti creeaza o pofta de dulciuri… iar responsabil pentru asta este Mathieu Leyssenne, cel care a realizat ilustratiile jocului.
Probabil ca jocul v-a lasat deja gura apa daca n-ati ratat prezentarea componentelor, facuta de Costy aici, asa ca n-o sa insist pe componente si voi trece direct la joaca.

Ce este necesar pentru a incepe un joc de Bonbons?
Simplu: jocul, jucatorii, un spatiu de joc de aproximativ 60×60 centimetri si evident, multa buna dispozitie, dar mai ales… atentie! 😀

Dispunem de 2 tipuri de jetoane – 36 patrate (32 ilustrate cu fel de fel de bomboane diferite ca tip si culoare, 3 jetoane cu banuti, 1 jeton cu un ambalaj gol) si 32 rotunde (bomboane – aceleasi din jetoanele patrate).

Toate cele 36 de jetoane patrate (bomboanele, banutii si ambalajul gol) vor fi asezate cu fata in jos in centrul mesei, formand un patrat de 6×6.
Dintre cele 32 de jetoane rotunde, ii sunt impartite fiecare jucator cate 4, pe care le aseaza cu faza in jos in fata sa.

Cum se joaca?
Cum probabil v-ati obisnuit deja de la alte jocuri de societate, cel mai tanar jucator incepe.
La randul sau, un jucator va intoarce un jeton rotund din cele 4 ale sale si apoi un jeton patrat din mijloc (ordinea poate fi si invers), astfel incat toti jucatorii sa poata vedea jetoanele respective. Daca intre cele 2 jetoane exista corespondenta – bomboanele sunt identice ca forma si culoare – ele vor ramane cu fata in sus, iar jucatorul respectiv mai are dreptul la o incercare. In caz contrar, cele doua jetoane se intorc la loc, urmatorul jucator incercandu-si norocul.

Scopul jocului este sa gasiti perechile tuturor celor 4 jetoane rotunde pe care le aveti, primul care le descopera pe toate fiind castigatorul jocului. Foarte simplu deci… dar nu v-am spus tot 😀

Ce fac banutii? O data intors un jeton cu banuti, jucatorul va continua sa caute celelalte 2 jetoane cu banuti. Daca reuseste sa intoarca succesiv toti banutii, acesta ii va lua si ii va pune peste unul din jetoanele sale, care va fi considerat descoperit.

Ambalajul gol, asa cum probabil va si asteptati, aduce ghinion. O data descoperit de un jucator, acesta va trebui sa mai adauge inca 1 jeton rotund la “colectia sa”, fiind astfel pedepsit sa gaseasca 5 corespondente in loc de 4.

Ar fi bine sa fii atent atat la toate jetoanele care se intorc in joc, pentru ca partea frumoasa a jocului abia acum urmeaza: FURATUL!
Ai vazut si ai retinut o corespondenta intre un jeton patrat si un jeton rotund al altui jucator? Ei bine, la randul tau ai voie sa intorci jetoanele respective, iar daca nu te-ai inselat, vei “fura” jetonul rotund al jucatorului respectiv si-l vei pastra cu fata in sus in dreptul tau, dandu-i la schimb unul din jetoanele tale neintoarse.
E ca in viata: ghinionul unora = norocul altora

Ce-mi place la jocul de societate Bonbons:
Este un joc dragut, foarte frumos colorat, cu componente de calitate, care iti pune atentia la incercare si merita jucat indiferent de varsta.
Un alt aspect important – nu ocupa mult spatiu, cutia are dimensiuni de 9x9x11 cm, ceea ce il face un joc usor de luat in vacanta.
E un joc care devine foarte distractiv in momentul in care incepi sa furi bomboanele altora 😀

Ce nu-mi place la jocul de societate Bonbons:
Devine obositor daca joci cateva partide consecutive si frustrant in momentul in care te lasa memoria… 😀

Deci? V-ati indulcit? 😀