Alaturi de Wikipedia care suspenda timp de o zi versiunea engleza, de Google care a pus doliu pe sigla din SUA, pagina celor de la BoardGameGeek este alaturi de ei si de cei care sunt impotriva proiectelor de lege Stop Online Piracy Act (SOPA) si Protect IP Act (PIPA) ce se discuta astazi in SUA.

Asa ca, daca intrati astazi pe pagina, prima pagina va arata asa:

In partea de jos aveti link catre site-ul normal.

Conform celor de la Hotnews, mai jos sunt detalii despre cele 2 proiecte:

Cele doua proiecte de lege SOPA si PIPA sunt discutate acum in Camera Reprezentantilor, respectiv in Senatul SUA si au starnit controverse fara precedent. Aceste proiecte de lege ar da detinatorilor de drepturi de autor dar si autoritatilor puteri fara precedent asupra paginilor web banuite ca ar incuraja pirateria online.

Practic, companiile din industria muzicala si de film vor putea cere in instanta actiuni dure impotriva site-urilor care ar facilita si practica pirateria online. Se poate ajunge la blocarea temporara a site-ului, iar daca un anumit utilizator este prins ca posteaza continut piratat de peste zece ori intr-un interval de sase luni, risca pedepse de cinci ani de inchisoare.

Furnizorii de internet si procesatorii de plati din SUA nu ar mai avea voie sa faca afaceri cu companii banuite ca ar fi incalcat drepturile de autor, iar proiectul SOPA prevede ca motoarele de cautare trebuie sa scoata din rezultatele cautarilor link-uri catre aceste site-uri. PIPA nu contine aceasta prevedere. In ambele proiecte site-urilor web le este interzis sa publice informatii despre cum sa accesezi site-urile blocate.

Cele doua proiecte de lege ar da furnizorilor de internet imunitate in a bloca accesul user-ilor la anumite site-uri banuite ca ar contine material piratat, cu conditia ca ISP-urile sa aiba “dovezi credibile” in acest sens. Criticii avertizeaza insa ca aceasta prevedere ar putea incuraja unele companii sa blocheze accesul utilizatorilor la site-urile concurentei.

Furnizorul ar putea fi obligat sa inceteze gazduirea site-ului, diverse servicii de plata ar fi obligate sa nu mai faca afaceri cu site-urile “pedepsite”, iar retelele sociale ar putea fi obligate sa monitorizeze indeaproape actiunile utilizatorilor.