Acum ceva vreme am avut un articol despre Cupluri si Boardgames in care vorbeam despre comportamentul acestora la masa de joc. In urma comentariilor primite de la voi si urmand sfatul lui costi (alt costy 🙂 ), am cautat mai multe informatii despre beneficiile aduse de jocurile de societate atat cuplurilor sau familiei, dar si sanatatii.

Reducerea riscului aparitiei bolii Alzheimer si dementei

Un studiu publicant in New England Journal of Medicine a relevat faptul ca stimularea creierului cu activitati mentale de agrement (incluzand aici board game-urile, jocurile de carti, completarea de careuri de cuvinte incrucisate, cititul, scrisul sau cantatul la diferite instrumente) este foarte benefica pentru creier.

Oamenii mai in varsta care au participat la astfel de activitati cel putin o data pe saptamana timp de 20 de ani au redus riscul aparitiei dementei cu 7 procente. Cei care au participat mai des la astfel de intalniri au reusit sa obtina chiar si 63 de procente.

O atmosfera mai buna in familie

O seara de jocuri in familie este o modalitate foarte buna de a strange legaturile cu membrii acesteia, de a indeparta stresul zilnic si de a exersa gandirea.

Din studiile efectuate de-a lungul anilor, copiii familiilor care au astfel de seri cu jocuri in familie iau note mai bune la scoala, reducandu-se riscul de a se apuca de baut alcool sau de luat droguri.

Un joc usor, de familie, poate aduce in jurul mesei toata familia, uitand astfel de alte indeletniciri individuale digitale sau  de alte natura.

Scapa de stres, castiga echilibru mental si relaxare

Jucand diferite jocuri (jocuri pe tabla, jocuri de carti, jocuri de cuvinte) este o modalitate excelenta de a te relaxa conform unui studiu realizat de RealNetworks, Inc., o editura producatoare de jocuri de societate.

Studiul a relevat urmatoarele:

– 64% din respondenti au spus ca joaca jocuri ca o modalitate de a se relaxa;
– 53% se joaca pentru a scapa de stres;
– 42% considera ca jucand isi pastreaza mintea ascutita;
– 75% din cei care au raspuns si au copii au afirmat ca au vazut beneficiile educationale ale copiilor lor dupa ce au jucat frecvent astfel de jocuri.

Beneficiile in cuplu

Jocurile de societate pot ajuta cuplurile sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare, de a colabora, de a invata sa ia decizii impreuna. Un foarte bun exemplu de joc de societate care poate ajuta cuplurile este Colonistii din Catan. Acest joc ajuta cuplurile sa-si comunice planurile, obiectivele si strategiile. Pe masura ce jucatorii fac schimburi si construiesc, abilitatile de comunicare vor fi folosite pentru a face schimburi echitabile cu ceilalti jucatori. Colonistii din Catan poate ajuta cuplurile sa descopere lucrurile reciproc avantajoase. Daca un cuplu este in aceeasi echipa, cei doi isi pot planifica impreuna ce vor face sau ce strategie sa adopte, chiar si ce schimburi sa faca sau nu cu adversarii.

Socializare

Jocurile de societate sunt un foarte bun instrument de a socializa si de a cunoaste lume noua. De cand am pornit seria de intalniri BoardGames BLOG Night, pot spune ca in fiecare seara de miercuri am cunoscut si am vorbit cu cel putin 2-3 oameni noi.

Cel putin eu stiu un caz in care 2 oameni care s-au cunoscut in ceainarie la un joc de Carcassonne, i-am vazut impreuna, in aceeasi locatie, dupa cateva luni. Si nu cred ca este singurul caz de acest gen 🙂 !

Unele idei si informatii din acest articol au fost preluate din articolele: 1, 2.

Voua ce lucruri bune v-au adus in viata jocurile de societate (boardgames)?