Lansat in anul 2009, Automobile este unul dintre cele mai apreciate jocuri ale designerului Martin Wallace. 3-5 jucatori vor putea lua rolul personalitatilor marcante ale industriei auto americane de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, perioada 1896 – 1930. Pe rand, jucatorii pot fi:

Henry Ford – a pus bazele tehnicilor de productie in masa;
William C. Durant – a dus companiile auto in pragul falimentului pentru a forma compania General Motors;
Alfred P. Sloan – a luat grupul dispersat al GM si l-a transformat in cea mai mare afacere de pe planeta;
Walter Chrysler – a produs cele mai moderne masini ale perioadei;
Charles Kettering – a adus cele mai multe functionalitati moderne;
Charles Howard – a fost cel mai mare vanzator al perioadei.

Scopul jucatorilor in Automobile este acela de a face cei mai multi bani prin construirea si vanzarea de masini. Pe parcursul a 4 runde vei construi masini pentru clasa economica, de mijloc si pentru cea de lux. Cererea variaza pe aceste piete in timpul jocului, astfel ca va fi nevoie sa planifici foarte bine productia de masini si sa nu produci mai multe decat cererea din piata.

De cand a fost lansat, Automobile a primit cateva nominalizari si premii:

– Nominalizat la Golden Geek Best Gamers’ Board Game 2009;
– Nominalizat la International Gamers Awards – General Strategy; Multi-player 2009;
– Premiul JoTa – Best Heavy-game (Critic) 2010;
– Nominalizat la JUG Game of the Year – JUG 2010.

Automobile face parte din categoria jocurilor de strategie cu tematica economica si foloseste mecanica Commodity Speculation.

In continuare o sa va prezentam in detaliu editia in limba germana lansata in anul 2010 de editura Lookout Games, aceeasi grafica si componente regasindu-se si in editia in limba engleza a celor de la Mayfair Games.

Cutia jocului Automobile pastreaza dimensiunile comune ale multor jocuri de societate.


Automobile – cutie fata


Automobile – cutie spate


De observat pe cutia jocului autograful autorului Martin Wallace 😀 .

Automobile – autograf Martin Wallace


In interiorul cutiei nu vom gasi un insert pentru asezarea componentelor, acestea fiind lasate libere sa zburde cum vor ele in timpul transportului.

Automobile – interior cutie


Tabla de joc este pliabila si este formata din 4 bucati de dimensiunea cutiei.

Automobile – tabla de joc


Ziceam ceva de personalitatile din joc? Ei bine, acestea sunt reprezentate pe 6 jetoane de carton gros.

Automobile – jetoanele cu Personalitati


Cererea din piata este inscrisa pe 16 jetoane de carton, cate 4 jetoane pentru cerere 2,3,4 si 5.


140 de jetoane cu masini (cate 28 pentru fiecare jucator) in cele 5 culori ale jucatorilor ne vor insoti pe parcursul jocului.


Pentru ca masinile trebuie vandute, avem 40 de jetoane Vanzatori (cate 8 pentru fiecare) in cele 5 culori ale jucatorilor.


Masinile sunt produse de fabricile fiecaruia, astfel ca avem 30 de jetoane Fabrica (cate 6 pentru fiecare) in cele 5 culori ale jucatorilor.


Avand nevoie si de piese de rezerva pentru masini, vom avea in joc 5 jetoane Fabrici de piese de rezerva in culorile jucatorilor, cate una pentru fiecare.


Pe parcursul jocului unii jucatori vor decide sa inchida anumite fabrici, lucru semnalizat cu ajutorul a 13 jetoane Fabrica inchisa.


Jocul Automobile are foarte multe componente si daca pana acum am vorbit despre multe tipuri de jetoane din carton, in continuare o sa discutam despre componentele realizate din lemn:

10 token-uri din lemn in cele 5 culori ale jucatorilor (cate 2 pentru fiecare jucator);


50 de cuburi negre Pierdere din lemn , 40 de cuburi mici si 10 cuburi mai mari;



40 de cuburi albe din lemn Cercetare si Dezvoltare;


3 markere de reclama;


4 markere Discount;


2 markere negre: unul pentru runda si unul pentru fazele unei runde;


Am terminat cu piesele din lemn, continuam cu restul componentelor. Moneda folosita in joc este Dolarul Automomile (Automobile Dollar) si se gaseste sub forma de bancnote, de diferite cupiuri: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 si 2000.


Pentru jetoanele de Cerere de Piata care se vor trage aleator pentru fiecare runda, avem la dispozitie un sac din panza neagra.


Si ultimul lucru pe care il gasim in cutie, poate cel mai important, un regulament de joc full – color, al nostru fiind in limba germana.


De cand il avem, am reusit sa-l testam o singura data cu ajutorul prietenilor Mono si Sidryane, dar despre ce impresie ne-a lasat Automobile, o sa va povestim in episodul urmator.